Blogit

Saksassa vaalipetoksesta bisnes!

Berliiniläinen start-up yritys julistaa vaalipetoksen bisnekseksi. Internet-portaali VoteBuddy.de on keksinyt markkinaraon vaalipetoksesta. Sivusto tarjoaa palvelua, jossa saksalainen äänioikeutettu voi siirtää äänioikeutensa henkilölle, jolla ei Saksassa ole äänioikeutta.

VoteBuddy.de sivuston etusivulla istuu kaksi miestä, joista äänioiketettu ei halua äänestää ja mies jolla ei ole äänioikeutta. Sivusto tarjoaa lainvastaista äänioikeuden luovutusta henkilöltä toiselle. Äänioikeuden luovutuksen kerrotaan tapahtuvan esivaalikuorella, jonka äänioikeutettu luovuttaja antaa äänioikeuden saajan täytettäväksi.

Sivusto mainostaa tarjoamaansa palvelu ”Win-Win” – tilanteena kaikille osallistujille. Sivustoa kohtaan on tehty ainakin yksi rikosilmoitus vaalipetoksesta. Sivusto ilmoittaa saavansa tulonsa minoksista ja mainostuotteiden myynnistä online-kaupassaan.

Sivuston usein kysyttyä osiossa selvitetään toiminnan oikeudellista puolta avoimesti:

”Koska äänioikeudenluovutus on Saksan lakien mukaan kiellettyä on toimintamme keskus ja serveri New Yorkissa”.

Sivusto rekisteröitiin lauantaina.

Saksassa äänioikeus on kansalaisuussidonnainen ja juuri siksi sivusto on aiheuttanut suuren huolen täyttämän keskustelun. Tarjouksen kritiikki tulee joka suunnasta, vaikka sivusto on avattiin yleisölle vasta maanantaina. Sivuston reksiteröinti on tehty Timo Meissner:in nimiin. Herra Meissner asuu tietojen mukaan New Yorkissa osoitteessa, jossa US-yritys tarjoaa virtuaalitoimistoja.

Ammattilaisten sivusto LinkedIn mukaan on Meissner – niminen henkilö asuu New Yorkissa ja on töissä tai yhteyksissä ainakin Deutschen Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) nimisen Saksan valtion ylläpitämän ja tukeman yrityksen kanssa. Ennen VoteBuddy – yrityksen tomitusjohtajan pestiä oli Meissner GIZ – organisaatiossa Junior-konsultti ammatillisen koulutuksen alalla. Lisäksi Meissner ilmoittaa olevansa tekemisissä Friedrich-Ebert-Stiftung nimisen Saksan SPD – puoluetta lähellä olevaan säätiön kanssa, jossa Meissner työskenteli lokakuusta 2011 aina huhtikuuhun 2013 projektiassitenttina tiedotusosastolla.

Sivuston motiivi

Sivusto ilmoittaa motiivikseen: ”Yksi kolmasosa äänioikeutetuista Saksassa eivät äänestä – koska heillä ei ole aikaa tai eivät yksikertaisesti tiedä koska heidän tulisi äänestää. Toisaalta Saksassa elää melkein kahdeksan miljoonaa aikuista, joilla ei ole äänioikeutta. Tämä jouko tekee melkein kymmenen prosenttia koko väkiluvusta. Nämä ihmiset ovat suljettu demokrattisen vaikutusmahdollisuuden ulkopuolelle, vaikka heillä on halua osallistua päätöksiin. VoteBuddy tuo nämä ihmiset yhteen Win-Win-tilanteeseen, jossa kaikki osallistuja voittavat”.

Vastaava sivusto US-presidentinvaaleissa oli ”taideprojekti”.

Eräs juristi Osnabrück:ista on antamansa tiedon mukaan tehnyt rikosilmoituksen Berliinin yleiselle syyttäjälle. Vastavia ilmoituksia on tullut myös liittotasavallan vaalitarkastajalle, joka on Saksan tilastoviraston johtaja.

Kenties juuri tämä tornado on sivuston tekijän tarkoitus. US-presidentinvaalien alla vuonna 2000 ilmestyi vastaava sivusto Voteaction.com, joka tarjosi vastaavaa palvelua. Tämän sivuston kotipaikaksi ilmoitettiin Saksa, koska äänioikeudensiirto on USA:ssa kiellettyä. FBI avasi tutkinnan asiasta ja 14 US-osavaltiossa nostettiin syyte vaalipetoksesta. Syytteistä ei seurannut mitään. Eräs sivuston perustajista selitti asiaa hyväksi: ”Koko juttu oli naurettava muutaman pixelin leikki, jonka lopputulos näytti siltä, että joillekin ihmisille annettaisiin mahdollisuus siirtää äänioikeutensa”.

Sivuston kuvat ja tiedot eivät ole yhteneviä.

VoteBuddy-sivustolla on mahdollista rekisteröityä äänioikeudenluovuttajaksi. Tämä ei vielä tarkoita, että luovutus, jossa äänioikeus vaihtaa käyttäjäänsä, tulee tapahtumaan.

Skandaalisivustoa etusivulla mainostavat ihmiset ovat kopiota sivustolta unsplash.com, joka antaa rajoittamattoman käyttöoikeuden kuvilleen. Kuvassa istuu Samira R. Hannoverista ja Ahmed S. Würzburgista. Loput sivuston kuvien ihmiset ovat Lontoosta tai Portugalista.

Myös äänioikeutensa jo luovuttaneen henkilön Franziska L. Frankfurtista kuva on unsplash.com sivustolta, johon sen on asettanut saataville valokuvaaja San Diegosta. Franziskaa siteerataan sivustolla lauseella: ”VoteBuddyn kautta me varmistamme oikeudenmukaisen ja edustavan lopputuloksen vaalehin”. Lisäksi sivuston kuvissa on Lars N. Berliinistä, joka löytyy Pixabay.com sivustolta.

VoteBuddyn FB-sivustolla on katsottavissa saksan kielinen video, jossa oletettavat käyttäjät kehuvat VoteBuddy – sivustoa hurmaantuneena. Tämä video on voitu tehdä näyttelijöiden kanssa yhä suuremman kuohunnan aikaansaamiseksi.

Sivulla on myös reaaliajassa päivttyvä lista rekisteröityviistä käyttäjistä, jota ei pysty varmentamaan.

Lista antaa myös kommentointi mahdollisuuden osallistujille ja esim. Ahmed S. Kirjoittaa: ”Olen jo pitkään osa yhteiskuntaa ja luonnollisesti haluan osallistua sen muotoilemiseen”, sekä Samira M. Kirjoittaa: ”Minä halusin jo pitkään osallistua päätöksiin ja nyt VoteBuddyn kautta se on helppoa”.

Onko tämä kaikki vain huono vitsi vai tulkittavissa terroriteoksi Saksan vaalien alla ?

Vai kenties kohdistettu yritys vaikuttaa Euroopan useissa maissa keskusteluun nostettuun maahanmuuttaja – äänioikeuteen ?

Kiitos

Hämis