Blogit

Säpo: ”Ruotsissa on olemassa useita tuhansia väkivaltaan taipuvia islamisteja”

Presskonferens på SÄPO med anledning av den höjda terrorhotnivån i Sverige. Mats Sandberg, Anders Thornberg och Mats Löfving

Lukumäärä väkivaltaan taipuvista islamisteista on lisääntynyt dramaattisesti viimeisen vuoden aikana. Nyt yltää lukumäärä jo useimpiin tuhansiin, sanoo Säpo-päällikkö Anders Thornberg TT:n haastattelussa.

Säpon raportin mukaan vuodelta 2010, oli silloin olemassa noin 200 väkivaltaan taipuvaista islamista extremistiä ruotsissa.
-Me voisimme sanoa, että se on noussut sadoista tuhansiin nyt, sanoo Anders Thornborg TT:lle.

Se käsittää kaikkia, aina henkilöistä jotka sympatisoivat terrorismia ja niihin, jotka värväävät terroristeja ja keräävät heille rahaa.

Tämä on uudenlainen ”normaalitilanne”, Thornbergin mukaan, joka muistuttaa, että Säpo ei koskaan aikaisemmin ole nähnyt vastaavaa.

Turvallisuuspoliisin kartoituksen mukaan, asuu enemmistö näistä Malmössä ja Örebrossa. Kaikilla heillä ei toki ole halua ja kykyä suorittaa terroritekoja.

Selitys tälle räjähdysmäiselle kasvulle, on mm. IS:än propaganda, samoin kuin konfliktit Syyriassa ja Irakissa, jotka uskotaan koonneen nämä islamistiset ryhmät sillä tavalla, mitä ei aikaisemmin ole nähty. Aikaisemmin ne olivat enemmän erillään, sanoo Säpon päällikkö.

Tämä tarkoittaa myöskin sitä, että lukumäärä tiedustelupalveluiden kuten Säpon saamat tiedot, ovat nousseet 2000:sta aina 6000:teen viidessä vuodessa.

Tämän lisäksi, on Säpon laskettava mukaan se, että terroritekoa ei enää pitempää tarvitse suunnitella useita kuukausia. Se voi vai käsittää sen, että joku joka ottaa veitsiä ja hakkaa niillä ihmisiä kaupungilla tai joku varastaa kuorma-auton ja ajaa ihmisten päälle, mikä myöskin tapahtui Drottningsgatanilla Tukholmassa 7 huhtikuut.

Anders Thornbergin mukaan, on Säpon pakko nyt työskennellä nopeammin ja vuorokaudet ympäri ja ilman turhaa epäröintiä.

Terroriuhkan taso on edelleen toki samalla tasolla sitten 2010, siis tasolla kolme viisiluokkaisessa skaalassa.

Fria Tiden

Jakoa