Blogit

Soroksen uusi pakolaisreitti ?

Ranskalainen kansalaisjärjestö Européens Sans Frontières (Eurooppa ilman rajoja) järjesti viime vuonna eurooppalaisen animaatiokilpailun. Kilpailuun sai osallistua 18 – 35 vuotiaat nykyiset tai entiset animaatio-opiskelijat.

Kilpailun jalo tarkoitus oli tuottaa filmi joka heijastaisi eurooppalailsena olemista ja EU-arvoja. Voittajalle luvataan tulitukea sosiaaliseen mediaan ja TV-kanaville. Filmi tullaan kääntämään useammalle eurooppalaiselle „pääkielelle“. Katsojamääriä sivusto lupaa vähintään 7.000.000, jonka määrän edellinen Européens Sans Frontières – video on kerännyt.

Voittaneen käsikirjoituksen lisäksi palkitaan neljä muutakin. Kolme voittajista saa 1 000 € ja „yksi suuri voittaja“ saa 5 000 €. (viides ?) Sama omituinen virhe toistuu seuraavassa kappaleessa, jossa on kirjoitettu viisi ja (suluissa) on numero 4. Lopuksi kuitenkin NELJÄ voittajaa julistetaan lokakuulla 2016.

Tässä välissä järjestö näkee aiheelliseksi kertoa, ettei filmintekijöiden oikeuksia kaupallisiin oikeuksiin tulla käyttämään hyväksi (exploitation).

Nyt kun vastuuvapauslauseke (yllä) on suoritettu, kilpailun julkaisija esittelee itsenä. Europeans sans frontiers – järjestö yhteistyössä „IDSIDE“ Limited company:n kanssa, jonka osakepääomaksi kerrotaan hieman yli 55 000 Euroa.

Kaikki siis hyvin!

Kuitenkin….

Kilpailun säännöissä kohdassa kuusi sanotaan, että opiskelijat luovuttavat kaikki oikeudet filmistään kilpailun järjestäjälle käytettäväksi (exploit). Kohta seitsemän on kuitenkin vielä rajumpi. Se julistaa, että voittajien nimet (names) ja kuvat yms. (likenesses) otetaan mainonta käyttöön, ja jos voittaja haluaa mainostaa itseään tekosensa kautta tai muuten vaan nimellään, on kysyttävä „IDSIDE“ – yhtiön lupaa.

Voittaja-animaatio puhukoon itse itsensä puolesta.

Animaation ymmärtää maailman kaikilla kielillä, siis todella kaikilla kielillä!

Kiitos

Hämis