Southportin puukottaja Axel Rudakubana sai tuomion teoistaan, kolmesta murhasta ja useista yrityksistä. Istuttavaa siunaantui 52 vuotta.
Ylekin on uutisoinut asiasta seuraavaa: Hyökkäyksen jälkeen sosiaalisessa mediassa levitettiin virheellisiä tietoja hyökkääjän taustasta. Tapaus synnytti useita päiviä kestäneitä mellakoita, jotka olivat rajuimpia vuosikymmeneen Britanniassa.
Mitähän siellä sitten levitettiin? Ylen uutinen: Valheelliset someväitteet sytyttivät mellakat Britanniassa – tutkijoiden mukaan sama voisi tapahtua myös Suomessa.
Sosiaalisessa mediassa levitetyn valheellisen tiedon mukaan tekijä olisi laiton maahanmuuttaja ja islamistinen terroristi, Crowley kertoo.
OK. Mitähän muuta siellä kerrottiin? Crowleyn mukaan poliisi oli joutunut oikaisemaan väitteitä ja kertomaan, että 17-vuotias syytetty on ruandalaistaustainen ja Britanniassa syntynyt ja kasvanut nuori mies.
Onko ollut muuta kerrottavaa? Toki: Analyysi: Äärioikeisto kaappasi lasten puukkomurhat väkivallan näyttämöksi.
Äärioikeistolaiset aktivistit alkoivat heti iskun jälkeen sosiaalisessa mediassa kutoa valheellista tarinaa siitä, että tekijä oli veneellä Englannin kanaalin yli saapunut islamistinen turvapaikanhakija, jota tiedustelupalvelu tarkkaili. Hänen nimekseen kerrottiin muslimitaustainen nimi. Tämä tarina elää yhä muun muassa viestipalvelu X:ssä.
Merseysiden alueen poliisi ilmoitti, että somessa leviävä tekijän väitetty nimi ja muut väitteet eivät pidä paikkaansa. Todellisuudessa iskun tekijän tiedetään olevan 17-vuotias nuori mies, joka on etniseltä taustaltaan ruandalainen ja oletettavasti kristitty Ruandan valtauskonnon mukaisesti.
Hän syntyi ja kasvoi Britanniassa. Perhe asuu kohtalaisen vauraassa Banksin kylässä Southportin kupeessa Liverpoolin pohjoispuolella. Naapurit tiesivät pojan sisäänpäin kääntyneeksi ja hiljaiseksi nuoreksi, joka lapsena tukeutui äitiinsä.
Poliisin mukaan veitsihyökkäys ei näytä liittyvän terrorismiin. Tutkimukset hyökkääjän motiivista ovat yhä käynnissä, joten tyhjentävästi ei voi sanoa, mitä teon taustalla on.
Aiemmasta yleuutisesta Southportissa mellakoita puukkohyökkäyksen jälkeen löytyy seuraava tieto:
Poliisi pidätti maanantaina iskusta epäillyn 17-vuotiaan miehen. Mies on edelleen pidätettynä. Poliisi ei ole antanut mitään tarkempia tietoja epäillystä miehestä, paitsi kertonut hänen syntyneen Britanniassa. Britannian poliisilla oli puukotuksesta sama linja kuin Suomessakin on kun maahanmuuttaja- tai taustainen rötöstelee: oulussa asuva, espoolainen insinööri. Eiköhän Britanniassakin ole vuosien varrella yleisölle keihittynyt varsin hyvä median- ja viranomaislukutaito.
Ensimmäisessä lainatussa uutisessa kerrotaan vääräksi someväitteeksi seuraavat: tiedon mukaan tekijä olisi laiton maahanmuuttaja ja islamistinen terroristi, ja seuraavassa uutisessa perustellaan väitteen olevan väärän koska joka on etniseltä taustaltaan ruandalainen ja oletettavasti kristitty Ruandan valtauskonnon mukaisesti.
Mitäpä tänään yle on osannut kertoa? Häntä syytettiin myös myrkyllisen risiinin valmistamisesta ja al-Qaida-terroristijärjestön ohjekirjan hallussapidosta. Kristityllä al-Quaida terroristijärjestön ohjekirja? No eipä ole kovin harras kristitty. Jos taustalla on terroria, pitäisikö se laskea kristityksi teoksi? Lasken että virheellisiä väittämiä some-yle tilanne 1-1.
Yle uutisoi pojan olleen hiljainen ja sisäänpäinkääntynyt. Mitä jos tuollaista väitettä levitettäisiin somessa median sijaan, olisiko se silloin vale, kun tiedetään että kaveri on aiemmin ollut poliisin kanssa tekemisissä ja myös erotettu koulusta hänen ollessaan 13 vuotias ja sen jälkeen osoittanut omaavansa kieroutuneen luonteen. Varsinkin kun kyse on myöhemmässä vaiheessa joukkosurman suorittamisesta.
Mellakoihin liittyi uusnatsijahti joka lässähti ylen osalta siihen että uusnatsi oli väärän värinen. Ylen rakenteellinen rasismi esti asian enemmän hehkuttamisen. Toisaalta kaverihan oli saman värinen kuin keinoälyn tekemä kuva niistä vanhemmista natseista. Jos vielä ei ole selvinnyt minkä värisestä on kyse, niin selvennettäköön että väri on sama kuin Disneyn myöhempien aikojen Lumikilla.
Kuva jota mediassa Axelista levitettiin poikkeaa huomattavasti siitä minkä näköinen kaveri oli pidätyskuvassa. Outoa eikö vain?
Kun nyt tämän perusteella näyttää siltä että sosiaalinen media on uutisissa ainakin yhtä luotettava kuin edelleen noin 600 000 000€ budjetilla pyörivä yle, niin eikö ylen olisi syytä kiristää tahtia. Miten olisi jos yle vaikka uutisoisi kolmen iskussa kuolleen vammat. Ei sitten pääse syyttelemään että sosiaalisessa mediassa levitettäisiin väärää tietoa.
Kuusivuotiaasta Bebe Kingistä löytyi 122, satakaksikymmentäkaksi puukoniskua, Elsie Dot Stancombesta 85, kahdeksankymmentäviisi. Kolmannen uhrin Alice da Silva Aguiarin vammojen lukumäärästä en löytänyt mediasta tietoa, enkä tajunnut sitä X:stä ottaa ylös. Sen sijaan BBC tiesi uutisessaan kertoa että eräs hyökkäyksessä loukkaantuneista selvisi 30 puukoniskusta huolimatta lääkäreiden leikatessa häntä kuusi tuntia pelastaakseen hänen henkensä sekä käsien että sormien toimintakyvyn.
Independent-lehden youtubesivulta löytyy tuomionluku.
”Olen iloinen että ne lapset kuolivat. Se ilahduttaa minua. Hyvä että he ovat kuolleet.” –Axel Rudakubana poliisikuulusteluissa, ylen mukaan sisäänpäinkääntynyt ja hiljainen nuori joka nuorena tukeutui äitiinsä–.
”Southportin asukkaat ovat järkyttyneitä ympäri maata leimahtaneista mellakoista veitsi-iskun jälkeen. Kukaan haastateltavista ei nähnyt yhteyttä 17-vuotiaan ruandalaistaustaisen hyökkääjän ja maahanmuuton ongelmien välillä.” –Kirsi Crowley, ylen UK:n kirjeenvaihtaja–.
”Kuinka yllättävää” —J Hussi, tämän blogin kirjoittaja.–
”Not” —Sama–.