Blogit

Suomi sekaantuu EVM:n kautta Italian vaaleihin!

Kuvituskuva

Saksa ja Ranska katselevat huolestuneina Italian poliittista kehitystä. Italia on menossa kohti vaaleja ja ääneen on noussut jälleen kerran Berlusconi ja Forza Italia – puolue. Samalla Schäublen ja Merkelin hallitus ojentaa kätensä Marconille ja lupaa keskinäisellä sopimuksella 80 miljardia EVM-rahaa etelän Euro-maille.

Saksalaisen Bild – lehden mukaan Saksan valtiovarainministeri Schäublen esikunta valmistelee 80 miljardin piristysruisketta Etelän kriisimaille EVM – rahaston kautta. Tämä nähdään asiantuntijapiireissä käden ojennuksena Ranskan presidenttiä Marconia kohtaan, mutta takana lienee kasvava pelko Italian joutumisesta kansallismielisien puolueiden käsiin.

Schäublen suunnitelma on kierrättää Euroopan veronmaksajien rahoja 80 miljardia EVM:n kautta kriisimaille. EVM – taakanjaossa tämä tarkoittaa Saksan veronmaksajien 22 miljardin osuutta ja Suomelle veronmaksajien kontolle lankeaa reilu miljardi Euroa.

Schäublen suunnitelma perustuu EVM:n siirtämiseen eräänlaiseen EU-lisäbudjettiin, jota täytetään tarpeen mukaan Euro-maiden toimesta. Rahalla on tarkoitus auttaa myös laman kourissa, ei pelkästään konkurssin edessä olevia maita sekä auttaa luonnonkatastrofin lyömiä Euro-maita.

Muutosta varten ei ole tarvetta muuttaa EU-sopimuksia vaan pelkästään EVM – sopimusta, kertoo Bild – lehti.

Takana kummittelee, kuitenkin Italiassa nouseva trendi kansallismielisyyteen ja Berlusconin suunnitelmiin tuoda Italiaan rinnakkaivaluutta ”Uusi Liira”. Berlusconin Forza Italia – puolueen uusi nousu ja mahdollinen valtaan pääsy vaikuttaa varteenotettalta uhalta. Forza Italia on lähestynyt Lega Nord – puoluetta ja nykyisen ulkoministerin Angelino Alfano:n Alternativa Popolare, sekä oikeistopuolue Partei Fratelli d´Italia ovat ehdolla Uuden Liiran kummeiksi hallitusyhteistyössä. Lisäsuolansa peliin tuo myös kansalaisliike Cingue Stelle.

Lega Nord, pohjois-Italian separatistit, ovat Berlusconin Forza Italian kanssa samalla 13 prosentin tasolla gallubeissa. Lega Nord esitti jo aikaisemmin valtionsisäisten IOU – paperien liikkeelle laskemista talouden helpottamiseksi. Nyt entinen pääministeri ehdottaa suoraan oman koko Italian kattavan paikallisrahan painamista.

Italialaiselle Il Giornale – lehdelle Berlusconi sanoi: ”Kaikki tärkeimmät maat kuten USA, Iso-Britannia, Venäjä tai Kiina ja Japani ovat taistelleet kriisejä vastaan painamalla rahaa. Tämä meidänkin on tehtävä, koska tällä hetkellä ei ole inflaatiota nimeksikään”.

Berlusconin suunnitelman perusajatus on miehen mukaan ”osittaisen geopoliittisen itsemäärämisoikeuden takaisin voittaminen” ja ”kotimarkkinoiden elvytys” Euroa heikommalla sisämarkkinarahalla. Italia käyttäisi edelleenkin Euroa vientiin ja elvyttäisi kotimaista kysyntää Uudella Liiralla.

Berlusconi on myös varma, että EU-sopimukset antavat lopulta myötä tätä liikettä varten, eikä Saksa tai EKP voi tehdä mitään Uuden Liiran estämiseksi.

Mutta Saksa, Ranska ja EVM voivat sekoittaa pakan antamalla maalle leijonan osan Schäublen ja Marconin suunnittelemasta 80 miljardin potista, josta Suomenkin veronmaksajat kantaa osuutensa muiden Euro-maiden veronmaksajien keralla.

Onko tulkitava, että Suomi on osallisena vaikuttamassa Italia sisäisiin vaaleihin vai on tässä kyse vain EVM:n (Euroopan Vakausmekanismin) nimensä mukaisesti velvoittamasta ”vakauden luomisesta” ?

Kiitos

Hämis