Blogit

Teatteri nimeltä budjettiriihi

Nyt kun pöly on laskeutunut hallituksen budjettiriihen ympäriltä, lienee parasta kurkistaa, mitä sieltä tuli. Ainoa näkökulma ei ole budjettiriihessä tehtyjen ratkaisujen vaikutus Suomen talouteen. Se tuskin on edes aihe, joka hallituspuolueita eniten kiinnostaa. Puolueiden itsetarkoitus on poliittinen teatteri – budjettiriihessä hallituspuolueet yrittävät jokainen näyttää pelastajalta, joka esti sen ja sen heikennyksen, jonka pahat hallituskaverit olisivat tehneet mikäli ”me ei oltaisi pantu kovaa kovaa vastaan”.

YLE uutisoi 2.9. kuinka ”Hallituksen budjettiriihestä marssi ulos kolme iloista puoluejohtajaa”. Tähän uutiseen tiivistyy koko homman juoni. Jokainen puolue nimeää ennen riihtä jonkin suuren päämääränsä, jota rinta rottingilla aiotaan ajaa läpi. Sitten jokainen tietysti saa riihestä kotiinvietäviksi jotain saavutuksia, joita heilutella kansan edessä kuin todisteena siitä, että jotain on tehty. Kuitenkin budjetin taustalla oleva linja on täysin sama kuin se oli aikaisemman, sitä aikaisemman jne. hallituksen aikana.

Mielenkiintoisimpia ovat tietysti Perussuomalaisten ja Keskustan ”saavutukset”, sillä Kokoomushan budjettiriihessä aina voittaa. Siihen palaan kirjoituksen lopussa. Tässäpä lyhyesti ns. maaseutupuolueiden aikaansaannoksia:

Perussuomalaiset

Persut hakkasivat kiveen tavoitteekseen vanhojen pitkäaikaistyöttömien, eli 5 vuotta työttömänä olleiden ja 60 vuotta täyttäneiden pääsy eläkkeelle. Tämä sinällään hyvä tavoite meni läpi, ja se nimettiin juhlavasti Lex Lindströmiksi. Tällä Perussuomalaiset yrittää vakuuttaa heidät jo kerran hylänneet äänestäjät siitä, että PS tuo sitä muutosta, jota luvattiin.

Mutta, mutta. Kuinka moni muistaa, kuinka Perussuomalaisten lempilapsia olivat dieselautojen käyttövoimaveron poisto, polttoaineverojen laskeminen ja varallisuusveron palauttaminen, nyt muutamia mainitakseni? Autoveron alennuksenhan PS sai myös läpi. Nyt uutta noin 32 000 euron autoa ostaessa maksetaan 210 euroa vähemmän veroja. Kuitenkin ajoneuvovero nousee noin 37 eurolla vuodessa. Perussuomalaisten äänestäminen kannatti siis niille, jotka ostavat 32 000 euron auton joka kuudes vuosi. Siinä on köyhän suu messingillä, enkä laskenut mukaan edes sitä, kuinka polttoaineverot nostavat ysivitosen hintaa 2,5 senttiä litralta.

Keskusta

Keskustalaiset saivat lisää maatalaoustukia. Siinäpä se pääpiirteissään on, sillä pääministeripuolueellehan pisteitä lasketaan ylipäätään siitä, että budjettiriihi on saatu vedettyä maaliin. Maaseutupuolue Keskustan budjettiriiheksi tulos on kuitenkin erityisen ruma, sillä lopputulos on kuin sinipunan kynästä. Helsinkiläinen tässä voittaa.

Kuten jo edellä on kerrottu, autoilu kallistuu aivan selvästi. Nimenomaan auton käyttöä aletaan verottaa ankarammin, ja autoahan käytetään juuri maaseudulla, jossa työmatkat ovat pitkät. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa sylkäisy maalaisväestön kasvoille. Budjettiriihessä nimittäin sovittiin asuntolainan korkojen verovähennysoikeuden laskusta. Tämä ei kuitenkaan ole tarpeeksi: opiskelijat otetaan yleisen asumistuen piiriin. Tämä mukavalta kuulostava uudistus tarkoittaa kuitenkin sitä, että yliopistokaupunkien vuokranantajia hellitään veronmaksajien kustannuksella, ja ruokitaan edelleen nuorten houkuttelua kaupunkeihin.

Kokoomus voittaa aina

Orpo on harmitellut Kokoomuksen jäämistä edellä mainittujen kepun ja persujen jalkoihin. Mutta mitä vielä: työttömyysturva lyhenee, etuuksia leikataan, opintorahaa muutetaan edelleen lainaa suosivaksi, ansiotuloverot ja perintöverot kevenevät. Ansiotuloveroja laskettaessa korotetaan tasaveroja, joita ovat yleisesti kaikki kulutusverot. Turhaa Orpo siis pelkää, kyllä Kokoomuksen malliin ollaan menossa samaa vauhtia kuin viimeisen 20 vuotta.

Taloutta hallituksen linjaukset eivät virkistä pennin vertaa, sillä verotuksen siirtyessä kädestä suuhun elävien kulutuksen verottamiseen, katkaistaan siivet Suomen taloutta vielä joten kuten ylläpitävältä kotimaiselta kysynnältä. Tämä ei kolmikkoa kuitenkaan tunnu huolettavan, sillä taloushan tietysti elpyy heidän mukaansa kunhan liian kovapalkkaiset siivoojat, hitsarit, metsurit sun muut musikat saadan ruotuun ja palkkoja leikattua.

Muuten olen sitä mieltä, että EU:sta ja eurosta on erottava.

Akseli Erkkilä
4.9.2016