Blogit

Turkin Erdogan on EUn tuomari ?

EU-maiden konflikti Turkin kanssa on saanut Euroopan pelkäämään EU-Turkki pakolaissopimuksen kaatumista. Tämä pelko on tuotu esiin, jopa Suomen medioissa, mutta on olemassa toinenkin pelko, joka on vähintäänkin yhtä suuri uhka Euroopalle. Kyseessä on talous ja Euroopan pankkien vastuut Turkissa.

Millä turkki kiristää Eurooppaa ?

Tähän asti on vastaus ollut pakolaiset, mutta Turkilla on toinenkin keino kiristää Eurooppaa. Pakolaisten kontrolloimaton vyöry rajojen yli tuhoaisi Euroopan hetkessä, mutta taloudellinen sidonnaisuus saattaisi tehdä sen, Erdoganin näin halutessa, vieläkin nopeammin.

Euroopan pankit ovat Erdoganin Turkin suurimpia rahoittajia. Tämän hetkisessä taloudellisessa tilanteessa se joka lainaa on heikoilla ja se joka lainasi on jo melkein voittanut. Tämän totuuden takia, varsinkin Euro-alueella, ei ole samantekevää mitä Erdoganin Turkissa tapahtuu. Euroopan pankkien heikko tasekunto ei kestä diktaattori Erdoganin mahdollisia temppuja.

Espanjan on syytä pelätä!

Yli 270 miljardia Dollaria, 255 miljardia Euroa, ovat maailman pankit lainanneet Turkille. Erityisesti Espanjan pankeilla on syytä huoleen. Espnajan pankit ovat listan suurin Turkkia lainottanut taho. Kokonaista 87 miljardia Dollaria (82 miljardia Euroa) ei ole pikku summa Eurosta muutenkin kärsivälle ja sen myötä taantumassa vaeltavalle maalle. Ranskan tilanne on myös huomioitava, koska maan pankit ovat luotottaneet Turkkia 42 miljardia Dollaria, Saksan saatavat Turkista ovat noin 15 miljardia Dollaria ja jopa „Kreikka – II“ tittelin kantaja Italialla on 11 miljardia Dollaria tulessa.

Luvuista kertoo kansainvälinen Kansainvälinen järjestelypankki (BIZ) ja sen tilastot. BIZ:in tilannekatsaus kertoo myös suurimmat uhat, jotka kesityvät Italien ja Espnajan lainotuksiin. Maiden finassimaailma on jo isketty kerran kanveesiin, eikä vielä toipunut edes polvilleen, joten uusi isku vyönalle olisi kohtalokas.

Turkki oli pitkään „luvattu maa“!

Finassimaailman turbulenssit ovat heikentäneet Euroopan pankkien vastustuskykyä huomattavasti. Vasta kuulimme Deutsche Bankin nostavan osakepääomaansa kymmenellä miljardilla lisätäkseen turbulenssien aiheuttaman pahanolon kestokykyä. Italian hallitus pelasti EU-erityisluvalla Monte dei Paschi – pankkiritalon ja Espanjan pankeille on annettu erinäisiä apuja jo vuodesta 2012 alkaen.

Turkki oli monille pankkiiritaloille suuri „luvattu maa“, jossa talous nousi ja voitot olivat sen mukaiset vuodesta 2000 alkaen. Nuori, kasvava ja kulutusherkkä kansakunta näytti houkuttelevalta sijoituskohteelta, josta saa suuria pikavoittoja. Näin sijoittajia evästettoon useissa pankkiiritaloissa.

Pankkirit seurasivat kahta eri strategialinjaa. Espanjan BBVA, ranskalainen BNP Paribas tai italialainen UniCredit ostivat suoraan turkkilaisiin pankkeihin sisään ja pankit kuten HSBC tai ING perustivat omia tytäryhtiöitä maahan. Kaikilla on kuitenkin yksi yhteinen piirre: odotukset loputtomasta kasvusta poliittisesti epävakaalla alustalla on muuttumassa katastrofiksi. Turkin talous on kutistunut 1,8 prosenttia viime vuoden kolmannella kolmanneksella. Tämä oli ensimmäinen kerta ilma kasvua sitten vuoden 2009 finassikriisin jälkeen.

Suurimpiin häviäjiin kuuluu espanjalainen BBVA. Sillä on omistuksessaan melkein 40 prosenttia paikallisesta pelaajasta Garanti:sta. Garantie tuottaa 14 prosentin voittoa, joista turkkilaisten osuus on noin viisi prosenttia. Pankilla on lainoja voin 55,6 miljardia Euroa. Italialainen UniCredit kontrolloi heiman yli 40 prosentin osuutta Yapi Kredit Bank:ista.

Tavoitteiden sovittaminen ei ole helppoa.

Ranskalainen BNP on yksityisasiakkaidenmyötä TEB pankin myötä mukana Bosporuksen kahinoissa. 2,5 prosenttia kulustusluotoista on annettu Turkkiin. Samankaltaisessa tilanteessa on hollantilainen ING – pankkiritalo. Turkki oli Hollannille suuren kasvun mahdollisuus, joka näyttää vajonneen diplomaattisien selkkausien suohon.

Erdogan on syyttänyt Hollantia „valtiterrorismista“ Turkin ministerien vaalitilaisuuksien estämisen takia. Erdogan kutsuu kansalaisiaan äänestämään „KYLLÄ“ kansalaisäänestyksessä, koska sillä tavalla kansa voi lähettää viestin „Turkin vihollisille“.

Pankkiiritalot tarkkailevat poliittista tilannetta tarkalla silmällä, mutta tavoitteiden yhteensovittaminen on juuri nyt erityisen vaikeaa. HSBC halusi perääntyä tappiollisista velvoitteistaan Bosporuksella, mutta ei Reuters – uutistoimiston mukaan löytänyt ostajaa hallinnoimilleen sijoituksille. Toisaalta Turkki on riippuvainen näistä rahantemppeleistä. Maa elää yli varojensa, kotimaiset säästöt eivät riitä rahoittamaan kotimaista kulutusta ja sijoituksia. Maa on siis sijoittajariippuvainen. Tämän hetken alijäämä on noin 33 miljardia vuodessa ja tämän kolon täyttämisessä on länsipankit paikallaan.

Saksalaiset pankit ovat huomioineet muutoksen ja vähentäneet rahoitustaan Turkissa. Vuosien 2005 ja 2013 välillä Saksan rahatemppeliden sijoitukset tuplaantuivat kymmestä yli 20 miljardiin Dollariin. Nyt saldoa on laskettu 14 miljardin vastuisiin. Noin 3,4 miljardia tästä summasta on suoraa lainaa Turkin valtiolle, kertoo BIZ-tilastot, noin viisi miljardia yksityisille yrityksille ja kotitalouksille ja loput noin 4 miljardia turkkilaisille pankeille.

Suomentajan kommentti: Oletetaan, että Erdoganin perustuslakimuutosäänestys menee sellaisenaan läpi. Tällä tempulla Erdogan siirtää kaikki kolme valtiollista toimeenpanoelintä suoraan valvontansa, eli muuttaa presidentin diktaattoriksi.

Kukaan Euroopassa ei voi olla varma, ettei Erdogan lupaa viimeisillään „armahtaa kansalaistensa“ velat ulkomaalaisille pankeille. Tämän tempun on tehnyt kovin moni diktaattori maailman historiassa päästyään valtaan, koska se lisää suosiota äärettömiin asti ja korottaa hallitsijan melkein julmalaksi kansansa silmissä.

Mitä tekee Euro-EU tässä tapauksessa ? Julistaa sodan Nato-Turkkia vastaan ?