Blogit

Turkki, kurdit ja Syyria

Maailma kohisee Turkin hyökkäyksestä Syyriassa majaa pitävien kurdien kimppuun. EU:n suuri ystävä Erdogan on antanut joukoilleen käskyn hyökätä ja vallata Afrin kaupungin ympäristön. Tämän lisäksi Erdogan on ilmoittanut valtaavansa Reyhanlin kaupungin ympäristön.

Erdogan on kertonut medioille, että asia on sovittu Venäjän kanssa, joka USA:n ohella tukee kurdeja. YK on päättänyt pitää kokouksia suljettujen ovien takana ja Venäjä on kutsunut kurdit Moskovaan neuvottelemaan.

Joku tässä hässäkässä mättää!

Alue jossa tai josta taistellaan on Syyrian pohjoisosassa Turkin rajalla ja on kuulunut historiallisesti katsottuna hajonneeseen Ottomanian valtakuntaan. Ranskan kanssa tehdyn sopimuksen kautta 1920-luvulla alue liitettiin nykyiseen Syyriaan ja Libanoniin, josta syntyi 1946 itsenäinen Syyria.

Alue on siis Erdoganin suuresti mainostaman ja haluaman uus-Ottomanian historiallinen osa. Aleu joka sinänsä on merkityksetön maanviljelyksen tai muunkaan viehättävyytensä takia.

On aika kolmen ämmän kysymykselle: Mitä, missä ja miksi?

M1: Selvää on mitä on tapahtunut. Turkki hyökkäsi ja sai aikaan uuden epäsovun Syyrian alueelle. Tällä on useitakin eri vaikutuksia, joista vähäisin ei ole öljynhinta, joka jatkaa nousuaan aina ja ikuisesti kun öljyalueilla on rauhatonta. Lisäksi alueella on nykytietojen mukaan useita satojatuhansia syyrialaisia pakolaisia, jotka todennäköisesti pakenevat nyt takaisin kotiinsa. Kurdit ovat alueella tällä hetkellä vähemmistö, jota Erdogan ei sanojensa mukaan ”halua Turkin rajanaapuriksi”.

M2: ”Rajanaapuri”-tekosyyn käyttö on mielenkiintoista, koska alueen Turkin vastainen raja on huomattavasti lyhyempi, kuin Eufrat-joen itäpuolella oleva yhteinen raja kurdien kanssa. Jos Erdoganin lause pitäisi paikkansa olisi luullut hyökkäyksen alkaneen isolla siivouksella, jos siivous on tarkoitus tehdä kokonaan. Voidaan tietysti olettaa, että Erdogan aloitti helpoimmasta päästä, mutta kaikkien on tunnustettaava, ettei Erdoganin kaltainen pikkumies tee mitään ilman lupaa hiekkalaatikon isoilta pojilta.

M3: Kuten jo sanottu Erdogan on mitä todennäköisemmin koko tilanteen bulvaani, jolle isot ovat antaneet luvan sekoittaa hiekkalaation zen-kuviot. Miksi Erdogan saa sekoittaa sekaisen alueen feng shuit jälleen kerran? Tätä kysymystä varten on kaivettava Syyrian kartta, josta käy ilmi jo edellä mainitun Eufrat-joen sijainti pohjois-eteläsuunnassa.

Se katkaisee mukavasti kurdien rintaman Turkin rajalla ja on myös historiallisistakin ja käytännöllisistä syistä upea raja.

Mihin tämä johtaa?

Yhteenvetona uskallan väittää, että Erdoganin Turkki on saanut kolme ison Trump, Putin ja Xi hyväksynnän tekemisilleen ja tarkoitus on ajaa sekä kurdit, että paossa olevat syyrialaiset pois alueelta. Turkki lopettaa hyökkäyksensä, jos saa alueen luovutuksen sovittua Putinin ja kurdien neuvottelun kautta. YK:n tehtäväksi jää tehdä ”suljetussa kokouksessaan” siivoojille töitä kokouksensa kampaviinerimurujen siivoamisessa.

Turkki saa osan uus-ottomaniaansa ja Erdogan voi paukuttaa rintaansa. Kurdit siirtyvät Eufrat-joen itäpuolelle, johon perustetaan sovittelun kautta Kurdistan kolmen alueen tasavallan alueelle.

Lopuksi kaikki ovat iloisia tai vihaisia, mutta näin tämä hiekkalaatikko nimelta maailma on aina toiminut ja tulee aina toimimaan.

Pienet nielee hiekkaa, kun isot nostaa hiekkamyrskyn!

Kiitos
Hämis