Blogit

Turvapaikanhakijat voidaan pakottaa todistamaan henkilöllisyytensä

Maahanmuuttovirasto ja poliisi nostavat raportissaan hälytyksen siitä, että yksi henkilö voidaan tuomita rikoksesta yhdellä nimellä ja saada oleskeluluvan toisella. Nyt voidaan sääntöjä kiristää turvapaikkaa hakevan identtisyyden selvittämiseksi, kirjoittaa TT.

Ruotsin lepsut turvapaikkasäännöt tekevät sen, että mahantulija kolmannesta maailmasta voi oleskella maassa usealla erilaisella henkilöllöllisyydellä ja sillä lailla mm. huijaa turvapaikkaprosessissa, käyttää hyväkseen avustussysteemiä ja välttää karkotuksen.

Maahanmuuttovirasto ei aseta tänä päivänä mitään ehdotonta vaatimusta siitä, että henkilön olisi todistettava henkilöllisyys saadakseen oleskeluluvan.

-Se voi olla selvää, että sinulla on sellainen syy, että sinä voisit saada oleskeluluvan muutenkin. Seuraukset ovat ne, että osa niistä, jotka saavat luvan, eivät ole tehneet selväksi henkilöllisyyttään täydellisesti, sanoo Löwenberg, toimiva ryhmänpäällikkö kansallisessa rajapoliisissa TT:lle.

Henkilöt, joilta puuttuu henkilöllisyys ei voida karkottaa sen takia, ettei yksikään maa halua ottaa vastaan heitä, lisää hän.

Raportissaan hallitukselle ehdottaa poliisi ja maahanmuuttovirasto nyt useita muutoksia sille, että päästäisiin oikaisemaan kyseiset probleemat.

TT leimaa tietyt ehdotukset ”kiistanalaisina” kuten sen, että annetaan poliisille oikeus suorittaa kotietsintä pakolaisasuntolassa ja tehdä ruumiintarkastuksia pakolaisille koko turvapaikkahakuprosessin aikana.

Raportissa ehdotetaan myöskin, että maahanmuuttoviraston täytyy saada oikeus sille, että jokaisessa turvapaikkatapauksessa voi etsiä tietoa henkilöstä sosiaalisesta mediasta.

Viranomaiset haluaa myöskin mm. saada lisää valtuuksia ottaa kiinni ja laittaa arestiin henkilöitä, joilla on kielletty matkustus maahan ja muodostaa erillisiä sijoituspaikkoja ilmoitusvelvollisuudella niille turvapaikanhakijoille, jotka eivät ole yhteistyöhaluisia heidän henkilöllisyytensä varmistamiselle.

Fria Tiden

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement