Blogit

Useita opettajia syytettynä seksuaalisesta hyväksikäytöstä samassa koulussa

50-vuotias päätti itse erota, sen jälkeen kun häntä syytettiin intiimeistä meileistä ja 15-vuotiaan oppilaan lähentelystä – johon hän itse kuvaili itsensä ”rakastuneensa”. Vapaakoulu väitti, että se oli kertaluontoinen tapahtuma. Mutta Expressen voi nyt paljastaa useita tapauksia, missä muitakin opettajia on osoitettu epäillyiksi, mutta, jonka vapaakoulun johto on vaiennut kuoliaaksi. Yksi tytöistä oli 11- ja toinen 9-vuotias ja heistä kumpikin liikuntavammaisia.

Se on vapaakoulu, missä kaikki tuntee kaikki. Opettajat itse ovat saaneet oppinsa siellä ja haluavat myöskin lastensa käyvän koulunsa siellä. Opettajat ja vanhemmat pitävät yhteyttä myöskin yksityisesti.
Vapaakoulu sijaitsee yhdellä Tukholman keskiluokkaisella alueella. Punaiset ja vaaleanpunaiset kukat siististi kukkapenkillä, kolmikerroksisen talon edustalla. Volvo, Volvo, Saab, Jaguaari.

Rusunmarjapensaita, linnunlaulua ja lasten naurua, joka kuuluu sadan metrin päästä. Se kuulosta juuri siltä, miltä sen pitääkin kuulostaa kouulu pihalla. Koulun ilmapiiri on perheenomainen.
Mutta on olemassa myöskin toinen kertomus koulusta. Kysymyksessä on epäillyksiä seksuaalisista hyväksikäytöistä ja opettajista, jotka aloittavat rakkaussuhteita oppilaiden kanssa. Useimmat tapaukset vaientaa johdon linja, voi Expressen paljastaa.

Kolmen viikon ajan, on Expressin reportteri yrittänyt saada käsiinsä sekä opettajia että koulun johtoa, yksikään ei halua puhua koulun ongelmista.
-Minä en ole kiinnostunut ylipäänsäkään mistään haastattelusta, sanoo koulun apulaisrehtori, ja sulkee puhelimen.

Ei myöskään rehtorin päällikkö ole valmis vastaanottamaan mitään puhelua. Meilissään, koulun henkilökunnalle, kieltää apulaisrehtori heitä puhumasta Expressin kanssa.
Useimmat vanhemmista, joiden kanssa olemme keskustelleet, sanovat, että heidän lapsillaan ei ole erityisiä ongelmia koulussa. Ainoataan muutama vanhemmista kertoo muuta.

Tapaus 1: Aineopettaja

Tänä kesänä paljastui, että 50-vuotias aineopettaja oli lähettänyt intiimejä meilejä 15-vuotiaalle tytölle. Luokkalaisten vanhempien todistuksen mukaan, on aineopetteja yrittänyt olla yksi tytön kanssa ja tämän lisäksi kosketellut häntä sopimattomalla tavalla.

”Toisella kertaa suuteli oppilasta olkapäihin”.

Koulujohdolle saapui tieto tapauksesta jo tämän vuoden heinäkuussa, siitäkin huolimatta, vaati se kaksi kuukautta jatkuvaa painostamista kouralliselta vanhempia, ennen kuin aineopettaja sai varoituksen. Tämä huomioitiin P4 Tukholman paikallisradiossa ja DN Stholmissa. Mutta näistä aineopettajaa koskevista tiedoista huolimatta, muut vanhemmat, joiden kanssa Expressen on puhunut, eivät siltikään näe aineopettajaa probleemana.
-Siinä tytössä on täytynyt olla jotain, sanoo yksi äideistä.
-Se on tärkeää, että hän saa apua ja ei saa sellaista mainetta, että on sellainen, joka roikkuu vanhoissa ukoissa. Se oli ihan kauheaa, sanoo toinen äiti.

Muiden lasten vanhemmat antavat sellaisen vaikutelman, että opettaja on hyvin pidetty.
-Miten minä olen sen ymmärtänyt, ei se ollut fyysistä. Hän on hyvin pidetty monen oppilaan keskuudessa. Oikein hyvä opettaja.
-Se on ikävää kaikille, sanoo äiti, jolla on lapsia koulussa.

Mutta tämä 15-vuotias tyttö ei ole ainoa, joka on ollut alistettu aineopettajan lähentelyille. Tämä kaikki paljastui heinäkuun puolessa välissä, kun hänestä ilmoitettiin koulun johdolle. Expresseni on etsinyt tytön vanhempia, jotka kuitenkaan eivät halua olla mukana artikkelissa.

”tapahtunut kaksi kertaa aikaisemmin sen 20-vuotisen aikajakson aika, jolloin olen ollut koulussa”

Meilissä, joka on lähetetty vapaakoulun johdolle ja, josta Expressen on saanut osansa, selittää aineopettaja omaa käyttäytymistään sillä, että hän rakastuu hyvin helposti.

”Minä en ole hakeutunut kouluun siksi, että olisin lähellä kouluikäisiä tyttöjä, mutta, koska se läheisyys joka tapauksessa on ollut olemassa, niin on se tapahtunut kaksi kertaa aikisemmin 20-vuoden aikana, jona olen ollut koulussa”.

Hänen kaksi aikaisempaa rakastumistaan koski erästä toista 15-vuotiasta ja tyttöä, joka oli 18-vuoden ikäinen, ilmenee meilistä.
Siitäkin huolimatta, että johto huomasi aineopettajan mielenkiinnon koulun tyttöjä kohtaan, niin mitään ei tapahtunut.
-He vain ovat piilottaneet päänsä santaan eri tavoin. Tuntuu siltä, että muut opettajat saivat välittömästi suukapulan ja eivät saaneet puhua mitään siitä, sanoo yksi vanhemmista, jonka lapsi on samalla luokalla.
Mutta vapaakoulun oppilaissa ilmenee rauhattomuutta. He töhrivät väreillä seiniin: ”Me emme halua pedofiileja kouluumme”, kertovat vanhemmat.
Yksi vanhemmista on kotona lastensa kanssa, koska he eivät halua mennä kouluun ja oppilaat puhuvat siitä, mitä oppitunneilla tapahtuu.
Apulaisrehtori lähettää siksi sähköpostia kaikille työntekijöille:
”Oppitunnit ovat oppimista varten”.

Koulu lähettää kirjeitä vanhemmille

Jotta keskustelu saataisiin vähän rauhoittumaan, lähettää koulu kirjeitä oppilaille sekä vanhemmille, missä lukee, että aineopettajaa on informoitu hänen epäsoveliaasta käytöksestään.
”Tuleeko koulun voida jatkaa olemassaoloaan ja kehittyä edelleen, niin silloin on pakko tämä uutistenlevittely estää. Aivan liian suuria inhimillisiä arvoja riskeeraa tuhoutua siinä, jos nämä huhut jatkuvat”, lukee kirjeessä, joka on lähetetty perheelle, jolla on lapsia koulussa.

Mutta tilanne ei rauhoittunut. Yksi tytöistä kirjoitti lokakuussa kommentin netissä: ”Pedo-XX (opettajan nimi). Antakaa hänelle potkut”.
Syksyn aikana, päätti opettaja erota 20-vuoden jälkeen koulusta ja hän sanoi itsensä irti. Hänen valintaan on ollut se, että ei näyttäydy koululla irtisanomisaikanaan. Expressen on ilman menestystä yrittänyt saada yhteyttä aineopettajaan.

Tapaus 2: Luokan opettaja

Mies oli erityisopetusta tarvitsevien oppilaiden luokanopettaja ja oli työskennellyt koulussa yli parikymmentä vuotta. Yksi hänen oppilaistaan oli 11-vuotias tyttö.
Yhtenä iltana, viime lokakuussa, tytön äiti oli huolissaan. Heti kun tyttö oli katsonut omaa puhelintaan, hän piilotti sen. Äiti pyysi tämä jälkeen saada katsoa puhelinta.
Se oli tyttären luokanopettaja, joka lähetti viestejä salatun chat-sovelluksen kautta.
Hän kutsui tyttöä ”elämänsä naiseksi”.
”Siksi, jota haluan hieroa lempeästi ja voimakkaasti <3”
”Siksi, jonka haluan tuntea joka päivä <3”
”Ja joka yö <3”
”Minä rakastan sinua kovin paljon <3”

Hän olisi pian 50-vuotias.
Äiti jatkoi keskustelua chatissa luokanopettajan kanssa ja näytteli olevansa tytär. Kun he lopettivat, meni hän tytön luokse.
-Minä kysyin tyttäreltäni, mitä hän on tehnyt hänelle. Hän alkoi itkemään ja oli surullinen. Mutta minä olin tarkkana siinä, että selitin hänelle, että hän ei ollut tehnyt mitään väärää. Hän oli vasta 11-vuotias ja lapsi vielä”.

Sinä iltana tytär kertoi hänelle siitä, kuinka luokanopettaja oli kosketellut häntä. Kun he olivat jutelleet asian loppuun, soitti äiti poliisille.
-Sanoin haluavani tehdä ilmoituksen tyttäreni edellisestä opettajasta. He kysyivät, mitä oli tapahtunut ja minä aloin itkemään. Muistan kuitenkin sen sanoneeni, että ”se on pedofiili, josta ilmoitan”. Ilmoitus poliisille tehtiin samana iltana.

Seuraavana päivän luokanopettaja sai poliisivierailun. Hänet pidätettiin ja vangittiin.
Tästä eteenpäin tytär kertoi yksityiskohtia, mitä äiti ei koskaan tule unohtamaan. Kuten, että mies lähetti joukon lapsia erilaisille tehtäville, niin, että hän sai olla yksi oppilaansa kanssa.
Samalla lailla kuin tytärtä, on hänen vanhempansa saaneet apua psykologilta siihen, että pystyisivät käsittelemään tilannetta.
-Se että vein lapseni sinne ja uskoin sen olevan turvallisin paikka kodin jälkeen. Minä en ymmärrä, sanoo äiti koulusta.

Luokanopettajaa epäillään kolmesta raiskaustapauksesta

Huolimatta siitä, että opettaja istui vangittuna, niin koulusta ei yksikään ollut yhteydessä tytön vanhempiin. Lopulta äiti antoi kuulua itsestään koulun virkaa tekevälle rehtorille siitä syystä, että pyysi mahdollisimman pikaista tapaamista.
Luokanopettajaa epäillään seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kolmesta lapsen raiskaustapauksesta ja yhdestä lapsen raiskausyrityksestä, mikä ilmenee syyttäjän asiakirjoista.

Syyttäjän motiivi tutkimuksen lopetukselle oli: ”Kaikkien tapausten olosuhteiden kokonaisarvioinnissa todisteet eivät ole riittävän vahvoja sille, että langettavaa tuomiota voitaisiin odottaa”.
Kun esitutkinta hylättiin viiden viikon jälkeen, luokanopettaja vapautettiin. Kolme viikkoa myöhemmin, hänen työsuhteensa päättyi koulussa.
Hän sai 80.000 kruunua korvauksena oikeuskanslerilta, kärsimyksestä ja työajan menetyksestä. Expressen on yrittänyt tavoittaa luokanopettajaa, ilman menestystä.

Tapaus 3: Sijaiset

-”Sijaisopettaja” on näyttänyt kikkeliä ja takapuolta minulle, sanoi tyttö.

Se oli syksyiltä kolme vuotta sitten. Yhdeksänvuotias, jolla on liikuntarajoitteisuus, kertoo, että se oli tapahtunut vapaa-ajalla vessassa. Koulu teki ilmoituksen poliisille seksuaalisesta hyväksikäytöstä jo samana päivänä kun se tapahtui. Kun tutkimus lopetettiin, oli sijainen lähtenyt jo koulusta. Expressen on tässäkin tapauksessa ilman menestystä yrittänyt tavoitella epäiltyä.

Tapaus 4: Naispuolinen opettaja

Huhuntäyteisen syksyn jälkeen, kutsuu koulu vanhemmat vanhempainkokoukseen lokakuussa 2018. Kaikki vanhemmat eivät ole saaneet kutsua, joten se on vain reilut 30, jotka ilmestyvät paikalle.
Johto aloittaa kokouksen vaatimuksella huhujen levittämisen lopettamisesta, kertoo yksi vanhemmista, joka oli mukana. Mutta vanhemmat vaativatkin sen sijaan, että johto asettaa kaikki kortit pöydälle.
Silloin koulun puheenjohtaja kertoi, että oli olemassa vieläkin yksi tapaus naispuolisen opettajan kanssa. Hän ei antanut lisätietoja.
-”Oli selvää, että se oli tapahtunut kaksi kertaa aiemmin, naispuolisella ja miespuolisella opettajalla, kertoo yksi mukana olleista vanhemmista.
-”He nostivat asian esiin siten, että koulun kontrollisysteemi toimii.
Eräs toinen vanhemmista varmistaa, että se oli sitä, mitä sanottiin vanhempainkokouksessa.

Tämä naispuoleinen aineopettaja oli saanut, vanhempien mukaan, lähteä koulusta, kun asia tuli tunnetuksi, että hän oli aloittanut suhteen alaikäisen oppilaan kanssa.
Expressen on ollut yhteydessä osoitettuun naiseen. Hän kiistää, että olisi ilmennyt mitään sopimatonta ja, että hän lopetti aivan muusta syystä.

Ne vanhemmat, joilla on lapsia koulussa: ”Minä ole lojaali”

Sisäisen meilin mukaan, jonka Expressen on saanut käsiinsä, on vapaakoulu viime vuosien aikana kamppailut taloutensa kanssa. Mutta kiitos kuuluu tiukalla pidetyistä kustannuksista, voitiin koulun lopettaminen välttää.
Tarkastusviranomaiset ovat aikaisemmin korostaneet kuitenkin lukuisia puutteita, jotka veivät koululta useita vuosia korjata ja koko sen ajan koulu eli uhkasakon alaisena.
Elokuussa 2018 se näytti silti hyvältä sinne saakka, kunnes muutamat vanhemmista vaativat, että koulun tulisi reagoida aineopettajaa vastaan.
Mutta vanhemmat luottavat nyt koulun johtoon.
-”Minä olen lojaali. Koulu saa käsitellä tätä nyt. Minä luotan heihin, sanoo yksi vanhemmista, joka tämän jälkeen lopettaa puhelun.

Expressen

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa