Blogit

Valtapuolueiden Esperi-huutelu on tekopyhää

Yksityisen hoivakotipalvelu Esperi Care oy:n toiminnassa tapahtuneet laiminlyönnit ja niiden seuraukset ovat aiheuttaneet viime päivinä parran pärinää poliitikkojen keskuudessa. Pääministeri peräänkuulutti kuntien vastuuta ulkoistamisissa, lausuntoautomaatti Mikko Kärnä taas Esperin toiminnan lopettamista. Nämä puheenvuorot ovat tietysti silkkaa populismia, sillä hallituspuolueet ja niiden edustajat ovat tukemassa SOTE-uudistusta, joka ajaa jo perusolemuksessaan kuntia uusiin ulkoistuksiin.

SOTE-uudistuksessa siis maakunnat järjestäisivät palvelut, myös hoivapalvelut, ja markkinat avattaisiin ”valinnanvapausmallilla” ulkomaisille sijoitusyhtiöille, jollainen Esperikin on. Valinnanvapaudesta on hoivapalvelujen kohdalla turha puhua, sillä vanhusten palveluasumista ei järjestetä siten, että vaikkapa Esperi toimisi Kittilässä, vaikka asukkaana olisi vain yksi Esperin paikakseen valinnut vanhus. Maakunnat joutuisivat osoittamaan hoivapalvelupaikkoja niitä jonottaville laitoksista, joissa paikkoja on. Omaa palveluntuotantoa taas rajoittaa se, että maakunnalla ei ole verotusoikeutta, eikä resursseja ainakaan tulla lisäämään. Siksi esimerkiksi SOTEa kansanedustaja-aikanaan kehuneen Kärnän huutelu on tekopyhää.

Pääministerin lausunto kuntien vastuusta ulkoistamisissa taas on silkkaa vastuun kiertämistä. Kuntien rahoituspohjaa on vuosikymmenet kavennettu, ja nykyisen sotekohelluksen aikana kuntien investoimismahdollisuuksia ja -haluja on suitsittu milloin rajoituksin ja epävarmoin tulevaisuudennäkymin. Kunnat siis joutuvat uuden palvelutuotannon rakentamisen sijaan turvautumaan ulkoistuksiin, eikä mielekkäitä vaihtoehtoja ole paljoa tarjolla.

SDP:n ja Vasemmistonkaan on tosin turha esiintyä synnittömänä. Aiemman hallituksen SOTE-malli, jonka satun muistamaan pitkän poliittisen muistini ansiosta, oli sekin ulkoistuksiin ajava. Se olisi vienyt päätöksenteon kunnista ulos ja sisälsi keskuspaikkakunnille saneluvallan pienempien kuntien palvelujen järjestämiseen – tiukkojen resurssien pakottamana ja jälleen ilman omaa verotusoikeutta tämäkin malli olisi ajanut ikäihmiset Esperin kaltaisiin hoivapalveluplantaaseihin. Perussuomalaiset taas olivat nyt esitettyä SOTE-mallia aikanaan hyväksymässä, eivätkä puheenjohtajavaihdoksenkaan jälkeen sitä nostaneet hallitusneuvotteluissa esille, ainoastaan maahanmuuton.

Pidetään poliittinen muisti tuoreena.

Akseli Erkkilä (Kittilä)

Tähtiliikkeen eduskuntavaaliehdokas

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement