Blogit

Vastuullisuutta Oulun taloudenhoitoon

Juha Vuorio, Oulu
Kaupungin velka kasvoi huomattavasti vuodesta 2008 lähtien suuren kuntaliitoksen alkuvuosiin asti. Sen jälkeisinä kuutena vuotena velka on kasvanut keskimäärin maltillisemmin, mutta lisäys on painottunut selvästi kahteen viimeiseen vuoteen ja kaikki merkit, koronasta riippumatta, osoittavat velan kasvun lisääntymiseen. Syinä ovat kaupungin lisääntyneet tehtävät ja väestömme ikääntyminen.

On ollut vuosia näkyvillä, että kaupunkimme talous ei ole kestävällä pohjalla ilman määrätietoisesti tehtävää tasapainotusta. Tuollainen toiminta on nähdäkseni jokaisen julkista rahaa käyttävän laitoksen, kuten Oulun kaupungin, velvollisuus jatkuvasti joka tapauksessa.

Kaupungin velka kasvoi huomattavasti vuodesta 2008 lähtien suuren kuntaliitoksen alkuvuosiin asti. Sen jälkeisinä kuutena vuotena velka on kasvanut keskimäärin maltillisemmin, mutta lisäys on painottunut selvästi kahteen viimeiseen vuoteen ja kaikki merkit, koronasta riippumatta, osoittavat velan kasvun lisääntymiseen. Syinä ovat kaupungin lisääntyneet tehtävät ja väestömme ikääntyminen. Olettavasti kaikki muutkin perussuomalaisten lisäksi haluavat pitää vanhuksistamme huolta.

Meidän pitää miettiä miksi kaupunki on ylipäätään olemassa. Mielestäni lause ”tarjota palveluja kaupunkilaisille” on riittävä ylätasolla, mutta tuo ei tietenkään vielä vastaa kysymykseen mitä palveluja. Vanhukset jo mainittiin, listaan voi lisätä lapset ja nuoret ja erityisesti nuorten syrjäytymisen ehkäisy; kaikki pitäisi saada yhteiskuntaan mukaan, esimerkiksi kolmannelle sektorille, jos se on jollekin sopivin ratkaisu.

Tällä hetkellä meillä tulee usein tilanteita, joissa vaikkapa nuorten mielenterveyspalveluihin muodostuu kohtuuttomia jonoja. Kouluihin pitäisi lisäksi tarjota erityisluokkia sellaisille, jotka eivät syystä tai toisesta tavallisilla opetuspanostuksilla voi olla mukana normiopetuksessa.

Sote-menot ovat tällä hetkellä puolet kaupungin talousarviosta. Jos sote-uudistus menee tällä kerralla maaliin, nuo siirtyvät maakunnan harteille. Mutta niin siirtyy myös vastaava verotusmääräkin, joka tulee tuolloin valtionverotuksen osaksi. Mutta velat jäävät, tällä tietoa jopa miljardi tuossa vaiheessa.

Kaupungin palvelujen aihepiirinä on ilman muuta myös elinvoimaisuuden kasvattaminen. Juuri tarkka taloudenpito antaa meille mahdollisuuksia pitää kaupunkiamme kaikin puolin kunnossa ja tarjota yrityksillekin oivallisia kasvuedellytyksiä ja sitä kautta työpaikkoja. Enkä siis unohtaisi kolmattakaan sektoria, jonka toimintaa tulee ensi sijassa mahdollistaa, ei niinkään rahoittaa.

Kaupunginhallitus päätti kuukausi sitten leikata mm. kaupunginteatterin avustuksista. Avustusmäärä on ollut kaupungilta viisi miljoonaa vuodessa ja valtiolta reilut kaksi miljoonaa. Paikallislehdissä on kirjoitettu tuon johdosta kissankokoisin kirjaimin että teatteri ajetaan alas. Läheskään aina ei ole muistettu kertoa, että kyse oli vain kymmenen prosentin vähennyksestä. Työoletuksena on, että osakeyhtiönä toimiva teatteri pystyy järkeistämään toimintaansa ja vaikkapa tilojensa käyttöä niin, että toiminnan volyymi ei laske kuin sen 10 prosenttia. Paikallislehdet eivät ole myöskään muistaneet kysyä vähennysesityksen tekijän mielipidettä asiaan; muiden puolueiden poliitikkojen kylläkin. Ei puhettakaan, että muistutettaisiin siitä, että kaupungin veronmaksajat tukevat jokaista lippua normaaliaikoinakin yli 60 eurolla (nyt korona-aikana moninkertaisesti). Itse ajattelen, että suuren laitosteatterin aika on ohi; tulisi siirtyä teatteriin, jossa kaupunki enemmän mahdollistaa kuin rahoittaa toimintaa.

Viime aikojen kirjoituksissa tai puheenvuoroissa mm. talousratkaisuihin liittyen meitä perussuomalaisia on liitetty Oulussa erilaisiin blokkeihin ja meille keksitty kuvaavia sanoja. Osa saattaa osua lähemmäs, osa kauemmas todellisuudesta, osa on tarkoituksella parjaavaa (kuten monien käyttämä termi ’populistit’) osa luultavasti vain asiaa tuntemattomia. Monet meistä ajattelevat itseään toisaalta konservatiivina, toisaalta kansallismielisenä. Nämä molemmat ovat mielestäni oikeaan osuvia kuvauksia meistä.

Artikkelikuva: Oulun pääkirjasto torinrannassa, kirjoittaja

***     ***     ***     ***     ***

Juha Vuorio, oululainen DI ja Oulun kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja. Myös oman valtuustoryhmänsä (ps.) puheenjohtaja.

Lue lisää Juha Vuorion verkkosivuilta osoitteessa https://vuorio.net/

tai Facebookissa ja Twitterissä.
https://www.facebook.com/juha.vuorio.oulu/
https://twitter.com/jjvuorio

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Tietoa julkaisijasta

Juha Vuorio

Juha Vuorio, oululainen diplomi-insinööri ja varavaltuutettu kokoomuksen valtuustoryhmässä.

Lue lisää Juha Vuorion verkkosivuilta osoitteessa https://vuorio.net/

tai Facebookissa ja Twitterissä:
https://www.facebook.com/juha.vuorio.oulu/
https://twitter.com/jjvuorio