Blogit

Vessareissu islamilaisittain ja hygienia paranee?

Kuva Pxfuel.

Hygienia ja erityisesti käsihygienia on noussut viime aikoina puheenaiheeksi Suomeenkin jo levinneen koronaviruksen vuoksi. Käsihygienian merkitys on nykyään hyvin tiedossa tartuntatautien ennaltaehkäisyssä. Ylen artikkelissa ollaan kuitenkin huolestuneita, sillä jutun mukaan WC:ssä käynnin jälkeinen käsien pesu jättää Suomessa toivomisen varaa.

Yle nostaa esille monikulttuurin – tarkemmin islamin – positiivisen merkityksen hygieniassa. Ylen haastatteleman lääketieteen historian dosentti Heikki Vuorisen mukaan islamissa on lukuisia ohjeita siihen, milloin ihmisen tulee peseytyä. Vuorisen käsitys on, että islaminuskoon liittyvä puhtauden korostuminen vaikuttaisi suomalaiseen yhteiskuntaan hyvin myönteisesti.

– Me olemme korostaneet vain saunaa, että olemme mukamas niin hygieenisiä! Vuorinen toteaa Ylen artikkelissa ja nauraa.

Muun muassa Ylen esille nostamaan WC-käyntiin ja siihen liittyvään peseytymiseen islam antaa hyvinkin tarkkoja ohjeita.

Islamilaisen WC-etiketin mukaan WC:n tulee astua vasemmalla jalalla eikä siellä saa puhua. Siellä ei saa myöskään katsella muita eikä toisten genitaaleja. WC:ssä syöminen on myös ankarasti kiellettyä. Ison tai pienen hädän tultua peräpää tulee pestä vedellä, aina vasemmalla kädellä. WC:stä poistuessa olisi hyvä myös pesaista molemmat kädet sekä lausua rukous ”Ylistys Allahille, joka vapautti minut tästä saastasta ja antoi minulle helpotuksen”. WC.stä ulos tulee astua oikealla jalalla. WC-paperia islam ei kehota käyttämään.

Vuonna 2016 Mahbub Chowdhury -niminen maahanmuuttaja jäi Britanniassa kiinni pidettyään ruskeilla sormenjäljillä varustettua vesipulloa ravintolansa keittiössä. Mies ei kulttuurisista syistä käyttänyt WC-paperia.

Tapausta oikeudessa todistanut terveystarkastaja sanoi tunteneensa kuvotusta käydessään tutkimassa etnisen ravintolan keittiötä ja sieltä löytynyttä erittäin likaista, vedellä täytettyä Tescon maitopulloa, jossa oli ruskeita sormenjälkiä.

– Hän täytti pullon keittiön altaassa ja käytti sitä peräpään pesuun … WC-paperia hän ei käyttänyt kulttuurisista syistä, kuvotusta tuntenut terveystarkastaja totesi oikeudessa.

Vuonna 2017 internetissä levisi video, jossa mies pesee peräpäätään suihkulähteellä. Uskonnon osuudesta tapaukseen ei ole varmuutta, mutta joka tapauksessa miehen islamilaistyylinen parta ja ei-eurooppalainen habitus asettavat kulttuurisen alkuperän epäilyksen alaiseksi.

Erilaisten vieraiden kulttuurien levitessä Eurooppaan ja monikultturistien etsiessä niistä kritiikittömästi hyviä piirteitä on hyvä muistaa, että kotimaisuus takaa usein varmimman lopputuloksen – myös hygieniassa.