Blogit

Viimein gallupintekijä soitti minulle – puoluettani ei tiedetty

Minulle tuli tässä toissa päivänä odottamaton puhelu. Se oli taloustutkimuksen puoluegallupin tekijä. Kerrankin tämä sattui minulle, ajattelin. Sillä nykyisessä maailmassahan gallupiin vastaavalla on suurempi valta kuin äänestämässä käyvällä.

Gallupeeraaja kysyi minulta ensin mitä puoluettä äänestäisin jos vaalit pidettäisiin nyt, ja sen jälkeen minulta kysyttiin, mitä äänestin viimeksi. Taisin olla harvinainen haastateltava äänestyshistorioineni. Puoluegallupin jälkeen minulta kysyttiin, millä tavoin olisin valmis ilmastonmuutosta hillitsemään.

Kun vastasin gallupintekijälle äänestäväni Seitsemän tähden liikettä, sain vastauksen: mikä, mikä se on, miten se kirjoitetaan, kirjoitetaanko se seiska-numerolla vai kirjoitetaanko auki. Vastasin että kirjoitetaan auki, ja samaa tarkoittaa puolueen lyhyempi nimi ”Tähtiliike”, ja että se on se Väyrysen perustama puolue. Tämä oli minusta erikoista, sillä olen aina luullut, että gallupia kyselevällä on edessään lista Suomessa rekisteröidyistä puolueista.

Heittäydyn hyvin harvoin vainoharhaiseksi, mutta joskus se ottaa vallan. Aloin ajatella, kuinka käy niille vastaajille, jotka eivät osaa täsmentää vastaustaan. Menevätkö niiden vastaajien, jotka vastaavat ”Väyrysen puolue”, vastaukset hukkaan, vai menevätkö neljä esittämääni vaihtoehtoa eli 7 tähden liike, Seitsemän tähden liike, Tähtiliike ja Väyrysen puolue neljään eri ”laariin”? Vai meneekö kuten pitäisi, eli eri kyselijöiden aineistosta koottaisiin vastaukset jälkeenpäin oikeisiin osoitteisiinsa.

Tämä voi vaikuttaa merkityksettömältä, mutta se ei ole. YLEn itse tekemät säännöt kun menevät niin, että puolueen kannatusta ei julkaista erikseen, mikäli se ei ylitä ns. virhemarginaalia. Tietysti YLE rikkoo näitä itse tekemiään sääntöjä Sinisen tulevaisuuden (0,9%) kohdalla, vaikka virhemarginaali on noussut 1,5 prosentista 2,3 prosenttiin näin ulkomuistista.

Vainoharhaisuutta tietysti ruokkii myös se, että gallupien tausta-aineistoa ei julkisteta. Nostan taustaksi myös sen, että gallupit ovat nykyään melko suljettua salatiedettä sikäli, että suurimmat gallup-firmat ovat tehneet yksinoikeudellisia sopimuksia YLEn ja suurimpien mediatalojen kanssa siten, että ne eivät voi tehdä puoluegallupeja muiden toimeksiantajien laskuun. Väyrynen nimittäin oli teettämässä omaa gallupia, jossa tiedusteltaisiin, mitä puoluetta henkilö äänestäisi – mikään gallup-yhtiö ei saanut tehdä gallupeja muulle kuin valtamedian tilaajalle.

Tiedostan vallan hyvin, että olen noin 90% todennäköisyydellä turhaan varpaillani. Viimeaikaiset tapahtumat ja tiedot kuitenkin ovat omiaan ruokkimaan tällaisia spekulaatioita. Ja kyllä, olen käynyt yliopistossa kvantitatiivisen tutkimuksen peruskurssit, tiedän suurin piirtein mistä puhun, ja siksipä tästä päätin kirjoittaa.

Akseli Erkkilä (Kittilä)
Seitsemän tähden liikkeen kansanedustajaehdokas numerolla 65

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement