Blogit

Yhä useampi saksalainen työläinen köyhyysloukussa

Kuva Alexander Kurz / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

”Ihmisillä Saksassa ei ole mennyt koskaan niin hyvin kuin nyt”, sanoi kansleri Angela Merkel vuoden 2016 lopulla parlamentille, eikä Merkel sittemmin ole väsynyt toistamaan lausettaan.

Merkel-matran tulisi laskeutua euforiastaan hiljalleen. Sillä todellisuus on päinvastainen.

Vakituisesti työskentelevän tulisi tulla toimeen palkallaan ja kyetä hoitamaan perheensä. Näin sen pitäisi olla. Kaikesta huolimatta palkallaan toimeentulevien työssä käyvien ihmisten määrä Saksassa kasvaa vauhdilla.

Hans-Böckler – instituutin tutkimuksesta käy ilmi ”Merkellandian” todellinen tola.

Tutkimuksen mukaan jo 9,6% saksalaisista on köyhiä. Osa vaikka käyvät töissä. Tämä todetaan lainauksessa: ”Me puhumme työssäkäyvien köyhyydestä, sillä työssäkäyvän tulojen laskiessa alle 60% keskipalkoista vajoaa työntekijäkin köyhyysrajan alle”. (katso laskelma*)

Saksassa köyhyysraja on 869 Euroa kuussa yksinäiselle henkilölle. (*)

”Keskimääräisesti EU-28 maiden köyhyys oli vuonna 2014 9,6%. Romanian johtaa tilastoa (18,6%), ennen Kreikkaa (13,4%) ja Espanjaa (13,2%). Belgia, Tsekit ja Suomi jakoivat ykkössijoituksen 4,5% osuudella.

Vaikka Hans-Böckler-säätiön omistaa Saksan työntekijäjärjestö, jolla voisi olettaa olevan intressejä liioitteluun, ovat luvut realistisen alueen sisällä.

Ajatuksia herättävää on Saksan köyhien tuplaantuminen vuoden 2004 ja 2014 välillä.

  • Euroopan Unionin määritelmä köyhyydestä.
  • Yhdelle ihmiselle, joka on töissä enemmän, kuin 6 kuukautta ja asuu kotitaloudessa, jossa tulot ovat alle 60% keskimääräisestä ansiosta on köyhä. Keskiansio lasketaan vuonna 1994 vahvistetun OECD-taulukon mukaan. Taulukossa aikuinen ihminen tarpeet kuvataan numerolla yksi. Jokainen lisähenkilö (yli 14v.) lasketaan 0,5 arvoiseksi ja 0,3 tarvetta saa lapsista alle 14 vuoden.
  • Saksassa tämä tarkoitti vuonna 2012 yhden hengen taloudelle 869 Euroa kuussa ja kahden vanhemman ja kahden lapsen taloudelle 1826 Euroa nettona kuussa. (tarve 2,1)