Blogit

Ykköskehällekö?

Paavo Lipposen näkemys EU:n liittovaltion tulevasta kehityksestä: ”Suin surminkaan emme voi jäädä kakkoskehälle Itä-Euroopan maiden kanssa”.

Lipponen jatkaa: Lähtökohdan on oltava selkeä: Suomi haki EU:n täysjäsenyyttä, emmekä voi tyytyä vähempään. Paikkamme on lähellä Saksaa ja Ranskaa sekä muita nyt tiiviimmässä yhteistyössä, kuten eurossa, mukana olevia maita. ”Olemme hyvin lähellä ajattelussamme esimerkiksi Saksan ja Hollannin linjaa”. Suin surminkaan emme voi jäädä kakkoskehälle Itä-Euroopan maiden kanssa. Pohjoismaisen yhteistyön vahvistaminen on hyvin tärkeää etenkin brexitin takia, mutta Ruotsi ja Tanska eivät riitä Suomelle EU-ankkuriksi. Sen sijaan Suomi voisi osoittaa johtajuutta taivuttelemalla ne mukaan nopeampaan ryhmään.”

Tähän voi vastata vain, että eikös sitä ole yritetty olla pöydissä ja ties missä ytimissä, mutta tässä on tulos. Ei Saksa ja Ranska auta yhtään siinä, että euro kiristää meidän taloutta. Suurissa linjoissa ne vetää kotiin riippumatta siitä, mitä meille seuraa. Pohjoismainen yhteistyö toimisi enemmän samalta viivalta. Viiteryhmä olisi sama ja intressit saman suuntaiset.

Olemme euroalueen periferia. Euro määrittelee meidän taloudellisen suorituskyvyn rajat. Meillä ei ole päätäntävaltaa oman taloutemme suhteen muutoin kuin palkkojen osalta. Viime päivinä on kuultu, että ansioita pitäisi laskea yleisesti 10-15%. Vastahan niitä pudotettiin. Eikä tuo vaatimus ole viimeinen. Tämä kaikki tarkoittaa, että meistä pitäisi tulla halpatyövoiman maa. Se taas puolestaan tarkoittaa, että haaveet korkean teknologian ja huippuosaamisen maiden joukkoon kuulumisesta voidaan unohtaa. Halpamaissa tehdään halpoja tuotteita.

Moni varmaan on yhtä mieltä siitä, että Kreikka tai Italia eivät kuulu tiiviimmän yhdentymisen maihin, eivät pärjäisi siinä joukossa. Meillä on sama tilanne. Meiltä osaajat lähtevät sinne tiiviimmän yhteistyön alueelle. Tänne jää raaka-aineiden ja matalan teknologian tuotanto. Irrottautumalla eurosta voisimme pitää Suomen sillä korkealla kehityksen tasolla, joka meillä vielä pääosin on olemassa. Jos se tarkoittaa jäämistä kakkoskehälle, niin silloin niin pitää tehdä.

http://www.hs.fi/mielipide/art-2000005132775.html

Tietoa julkaisijasta

Erkki Laitinen