Blogit

Ystävä vai vihollinen ?

Viktor Orbán, joka vaalivoittonsa jälkeen vuonna 2010 julisti sodan Sorokselle oli itse Soroksen säätiön stipendiaatti, kuten monet muutkin Fidesz – puolueen johtajat. Unkarissa tietää tästä kaikki yleisesti, vaikka Euroopassa asiasta ei vielä suuresti puhuta.

Trumpin voitto jenkeissä on varmasti yksi syy miksi Orbánin hallitus esiintyy tällä hetkellä hyvin itsevarmasti. Trumpin kielteinen mielipide Soroksesta ei ole jäänyt kenellekään epäselväksi. Unkarissa syntynyt juutalaista sukua oleva Soros on Trumpin ja Orbánin hallinnoille merkitty mies, mutta jos tuntee koko tarinan tietää, ettei Orbánin ja Soroksen suhde ollut alusta alkaen näin vihamielinen.

Suuri joukko Fidesz – puolueen johtajista on koulutettu Soros – säätiön varoilla. Fidesz puolueen liittyminen kansainväliseen liberaalien joukkoon tapahtui 1992 ja vuoteen 1993 puolue tunnustettiin libraaliksi. Vuonna 1993 Orbán valittiin puheenjohtajaksi ja puolue otti loikan oikealle ja liberaalit joko heitettiin pihalle tai poistuivat itsekseen puolueesta.

 

1998 voitti konservatiinen Fidesz eduskuntavaalilt ja muodosti koaliitiohallituksen. Vuosien 2002 ja 2010 välillä Fidesz oli oppositiossa ja muuttui hiljalleen kansallismieliseen suuntaan.

Orbán – Soros suhde heikkeni ennen vuoden 2014 vaaleja, kun Soros perusti vasemmisto-oppositiota tukevan säätiön „Haza és Haladás“ (isänmaa ja edistys). Miesten riitojen kohokohdan sai aikaan 2015 alkanut pakolaiskriisi.

Ohessa lista Fidesz – puolueen johtajista, joilla on menneisyys Soroksen kanssa.

  1. Viktor Orbán: Fidesz – puolueen perustajajäsen. Pääministeri. Vuodesta 1988 työskenteli tutkimusryhmässä „keskieurooppa“, jota rahoitti Soros – säätiö. Tämän jälkeen marraskuusta 1989 siirtyi Orbán Pembroke College Oxfordin suojiin Soros – säätiön tukemana opiskelemaan englantilaista liberaalia filosofiaa.

  2. József Szájer: Puolueen perustajajäsen, 1993 – 1994 oli puolueen vaalitoimiston johtaja. Vuoden 1990 ja 2004 välillä puolueen kansadustaja ja 1994 – 2002 ryhmänjohtaja. Vuodesta 2004 EU-parlamentin jäsen. Hän opiskeli Oxfordin yliopistossa Soroksen säätiön tuella.

  3. Zsolt Németh: Fidesz puolueen perustajajäsen. 1993 – 1994 puolueen vaalitoimiston johtaja. 1993 – 2003 varapuheenjohtaja ja 1998 – 2002, sekä 2010 – 2014 valtiosihteeri ulkoministeriössä. Hän opiskeli Oxford yliopistossa Soros – säätiön varoin.

  4. László Kövér: Puolueen perustajajäseniä, vuodesta 1990 kansanedustaja ja vararyhmänjohtaja. Vuodesta 2010 Unkarin parlamentin puhemies. Vuosien 1987 ja 1988 aikana mies teki tutkimusta Keski-Euroopan yhteiskuntaliikkeistä Soroksen säätiön varoilla.

  5. Károly Grúber: Ulkopolitiikan osastojohtaja. Entinen suurlähettiläs ja johtaja ulko- ja turvallisuuspolitiikan viraston pysyvälle edustolle Brysselissä. Hän kirjoitti diploominsa Politologiasta Soroksen rahoituksella Central European University (CEU), kuten myös New Yorkin yliopistossa.

  6. Ferenc Kumin: Vuosien 2012 – 2014 varavaltiosihteeri kansainväliselle kommuniaatiolle toisessa Orbán hallituksessa ja suurlähettiläs New Yorkissa alkaen 2014. Vuosien 2000 ja 2004 välissä mies opiskeli PhD-ohjelmassa CEUssa Soroksen rahoituksella

  7. Zotán Kovács: Entinen hallinnon valtiosihteeri ja vuodesta 2014 kansainvälinen tiedottaja Orbánin hallituksessa. Vuonna 1992 hän aloitti opiskelun yhtenä ensimmäisistä opiskelijoista tuoreessa CEU:ssa, josta valmistui tohtoriksi 2002. Soroksen säätiö mahdollisti opiskelun. 1994 – 1995 hän opiskeli Queen´s Collegessa Oxfordissa, 1996 University Collegessa Lontoossa ja 1997 Woodro-Wilson Centerissä.

Edellämainittujen lisäksi Soros – säätiöiden tuella on opiskellut tai työskennelyt: Gábor Orbán, entinen valtiovarainministeriön valtiosihteeri, (St. Mark´s School of Texas), Géza Jeszenszky, Oslon suurlähettiläs toisen Orbán – hallituksen aikana (Soros-säätiössä korkeakoulutettavien kuraattorina), Attila Chikán, valtiovarainministeri Orbánin toisessa hallituksessa (on edelleenkin CEU-kuraattori) ja useat muut.

Tuon listan varjossa ei 28.syyskuuta 1992 Fidesz – puolueen julkaisema julkilausuma aiheuta suurta ihmetystä.

„Epäuskoisena olemme seuranneet eräiden tahojen jopa kunniattomiksi yltyneitä hyökäyksiä Soros – säätiötä ja Soroksen henkilöä kohtaan. Soros on kantanut ansiokkaasti panoksensa vapaamman, avoimemman ja intellektuellin ilmaston luomiseen Unkarissa liberalisoimalla nuorta sukupolvea ja salaisia opiskelijaliikkeitä. Tämä jännittynyt ilmapiiri korkeakoulutuksessa on tarvinnut tätä epäitsekästä tukea. Toivomme, että Soros-säätiö jatkaa tukea myös tulevaisuudessa. Siksi olemme yksimielisesti päättäneet pitää Soros-säätiön ulkona poliittisista riidoista.“

Onko Orbánin puolue kääntänyt selkänsä entiselle tukijalleen vai onko kyseessä silmänkääntötemppu jää nähtäväksi, mutta tuon julkilausuman mukaista polittiista retoriikka ei ole Orbánin suusta kuultu pitkään aikaan.

Unsere-mitteleuropa

Alkuperäinen linkki