Blogit

Löytyykö ratkaisu hoitajapulaan Suomesta, Afrikasta vai Filippiineiltä?

Aluevaalien (ehdokkaana) eräs keskeinen kysymys liittyy taas maahanmuuttoon. Hoitajapula. Kotikaupunkini Espoo hankkii jo hoitajia ulkomailta. Samalla lähihoitajien ammattiliiton Superin mukaan alalle löytyy paljon kotimaistakin kiinnostusta, jos vain työolot ja -joustot, työnkuva, johtaminen ja palkkaus saadaan kuntoon. Tästähän on jankutettu iät ja ajat, mutta miksei mitään ole ilmeisestikään tapahtunut?

Kotimaista hoitajatarjontaa on todella uskomattoman paljon, sillä Riikka Purrakin mainitsee Työmiehen tuumaustunnilla, että eräiden arvioiden mukaan hoitoalalta on lähtenyt Suomessa jopa kymmeniä tuhansia muualle ja ilmeisesti juuri noiden korjausta odottavien ongelmien takia. Hirveästi ollaan siis jo menetetty aikaansaamattomuudella!

Kun mietitään lisäksi, kuinka meillä on romahtanut sadoilla tuhansilla sellaisten työtehtävien määrät, jotka ovat enemmän toiminnallisia kuin ajatustyötä, on selvää, että kotimaista kysyntää toiminnalliseen lähihoitajan työhön pitäisi löytyä, jos kaikki olisi alalla reilassa. Verkkainen vanhusten syöttäminen ei välttämättä houkuttele niitä heikosti koulussa pärjääviä poikia, mutta ehkä lähihoitajille voitaisiin räätälöidä erilaisia työnkuvia kiinnostuksen mukaan. Kärsivällisempi voisi keskittyä enemmän vanhusten syöttämiseen ja lihasten treenaamisesta tykkäävä enemmän vanhusten nosteluun ja työntelyyn, ulkoiluttamiseen, jne. Hoitopaikoissa tulisi kiinnittää erityistä huomiota kaikkien tilojen viihtyisyyteen ja kodinomaisuuteen laitosmaisuuden sijaan, jotta myös työntekijät viihtyisivät. Jos muu ei auta lisätään palkkaa erilaisten lisien kautta (esim. likaisen työn lisä), jotta palkannostovaateet eivät laajene muille aloille.

Nyt hoitajia havitellaan kuitenkin ulkomailta ja vieläpä kaukomailta, joissa kiinnostus Suomen korkeaa elintasoa kohtaan on tietenkin suurinta. Mistäs laitetaan tulemaan? Merkittävimpiä alueita, joissa hoitajilla on kiinnostusta Suomeen ovat Afrikka, Venäjä, Nepal ja Filippiinit. Kun luit edellä mainitun rimpsun, laitoitko maat suosituimmuusjärjestykseen? Asiallisempi versio aiheesta julkaistiin juuri paikallislehti Länsiväylässä. Tarkoitus maarimpsun esittämiseen oli osin se, että moni hätkähtäisi huomatessaan laittavansa etnisyyksiä toivomusjärjestykseen. Silloin on löytänyt pienen persun sisältään ja voi äänestää meitä.

PS on ennenkin ehdottanut selkeää porrastusta siten, että ensin otetaan työntekijät kotimaasta ja sitten EU:n laajoita sisämarkkinoilta. No Venäjä on naapurimaa, mutta ei kuulu EU:hun. Ehkä sieltä voidaan ottaa siinä, missä EU:stakin. Filippiinitkin on kristitty ja työteliäs, mutta valitettavan köyhä maa, jonka työntekijöitä pahat, pienet arabimaat orjuuttavat. Kyllä sieltäkin voidaan vähän ottaa. Oleellista on kuitenkin, että suomalaisten houkuttelemisesta hoitotöihin on huolehdittava ensin. Suomalaisten ei voi edellyttää menevän kurjiin työoloihin.

Aika jännä, että hoitajapulaan kuulutetaan nyt yleisesti ratkaisua maahanmuutosta. Se perustuu rasismiin. Suomalaisten hoitajien tiedetään lähtevän sankoin joukoin alalta kehnojen työolojen vuoksi, mutta miten voidaan ajatella, että ulkomailta tuodut hoitajat sitten pysyisivät alalla? Tämähän perustuu puhtaaseen rasismiin. Ajatellaan, että köyhistä maista tuodut hoitajat tyytyvät vähempään ja pysyvät nöyrästi työssään huonoista olosuhteista huolimatta. Heille tuo saa kelvata! Ei nähdä nenää pidemmälle, mitä heikosti suomea osaavien ja Suomea tuntevien roudaaminen tekee alan imagolle. Siitä tulee helposti heikosti arvostettu maahanmuuttajien ala. Vanhukset pakotetaan elämänsä ehtoopuolella suorastaan naimisiin monikulttuurisuuden kanssa. Monikulttuurisuus tuskin tukee kodinomaista ilmapiiriä.

En tiedä, miten hyvin hoitotyöhön tulevat maahanmuuttajat pysyvät alalla. Olen itse törmännyt vain yhteen filippiiniläiseen sairaanhoitajaan, joka oli jonkun vuoden täällä hoitotyötä tehnyt ja sanoi sen olevan raskasta. Hän suunnitteli vaihtavansa uber-taxia ajamaan. Tälle alallehan me kaivataankin täydennystä, joo. Maahanmuuttajien ylikuormittamalta taksialalta tipahtelee varmasti kypsiä hedelmiä sosiaaliturvaverkkoon. Kansalaisuuden saaminen aikaisintaan 10 vuoden maassa oleskelun jälkeen saisi pysymään työperäisen maahanmuuttajan paremmin työssä. Samalla oleskelulupa myönnettäisiin aina vain siksi ajaksi, kun on töissä ja puoli vuotta sen päälle, jos ehtisi siinä ajassa saada uuden työn.

Hoitajapulan osa ratkaisua on myös tarpeen vähentäminen. Ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa ja senioreiden toimintakykyä tulee kehittää todella määrätietoisesti. Sukulaisten panosta omaistensa hoidossa on lisättävä työelämän joustoilla. Meillä on lakisääteinen oikeus lyhentää työpäivää, jos on alle kolmasluokkalainen lapsi. Vastaavanlaista lakisääteistä joustoa tarvitaan iäkkäitä vanhempiaan avustaville työntekijöille.

Tietty järjestys sen olla pitää! Siispä Suomi, EU ja Venäjä (suhtautuminen Putiniin ratkaisevaa – ei putinisteille), Filippiinit, Nepal, Afrikka.

Tilaa
Ilmoita
guest

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
jjt

vähän tekopyhä kirjoitus,Kajavalta.perustuslakivaliokunta näytti vihreää valoa,hoitajien pakko piikityksille,mukana olivat perussuomalaisten Olli Immonen ja Jukka Mäkynen.sote alan työntekijöiden pakko piikitys tai potkut töistä,on lainvastainen sekä järjenvastainen.jos perussuomalaiset ovat itse luomassa tilannetta jossa sotealan ammatilaiset,joko ottavat lopputilin tai potkitaan pihalle,on syytä katsoa peiliin.ovatko perussuomalaiset unohtaneet perustuslain sekä monet muut lait ja säänökset?

Juha

Pöö.

Puolueeton

Koronaepidemian alussa viime vuoden keväällä Ruotsissa kuoli vuoden aikana noin 10000 yli 80 vuoden ikäistä. Oliko syynä hoitajapula vain vanhusten saamat tartunnat hoidossa. Jotakin meni pieleen vanhusten tartuntojen estämisessä. Epidemia ei tappanut yhtään alle 40 vuotiasta. Suomessa tässä onnistuttiin tyydyttävästi.
Nuorten tartuntojen estämisessä liioiteltiin pahasti, tuhlattiin rahaa ja kiusattiin kansalaisia. Kaiken lisäksi ei saatu laumaimmuniteetia ja nyt joudutaan kärsimään ties kuinka kauan, koska rokotukset eivät vähennä tartuntoja ja yli 80 ikäisiä kuolee koronaan edelleen 1000 tänäkin vuonna.

Tietoa julkaisijasta

Henna Kajava

Olen perussuomalainen kansanedustajaehdokas Uudellamaalla. Olen PS:n Espoon valtuustoryhmän puheenjohtaja, Länsi-Uudenmaan aluevaltuutettu ja muitakin luottamustoimia löytyy. Koulutukseltani olen kehityskysymyksiin erikoistunut filosofian maisteri. Työskentelen sivistystoimessa. Politiikkaan päädyin maahanmuuttopaniikin kautta vuoden 2015 vyöryn seurauksena. Olin kysytty puhuja Rajat kiinni- ja suurmoskeijaa vastustavissa mielenosoituksissa.