Blogit

Energiaremontti: oman aggregaatin hankkiminen kannattavaa?

Iltalehti 27.11.2022: Järvenpääläinen Eero koki tiistaina ikävän yllätyksen vieraillessaan Fortumin verkkosivuilla: sähkösopimuksen hinta nousee 50,65 prosenttia. Eerolla on Fortumin Kesto-sopimus, jossa hinta päivittyy kolmen kuukauden välein. Hän kertoo, ettei ole vielä saanut ilmoitusta tammikuun hinnannoususta, mutta Fortumin sivuilta tuleva hinta löytyy jo. Tammi–maaliskuuksi hinta nousee 46,73 senttiin kilowattitunnilta, vaikka sähköenergian arvonlisävero alenee tilapäisesti joulu–huhtikuuksi 24 prosentista kymmeneen prosenttiin.

IL kertoo että Eero ei ole Eero koska Eero ei esiinny omalla nimellään.

Oletetaan että Eeron talossa käytetään sähköä, sellaista ylessähkötyyppistä. Sähkönkulutus on lähellä eteläsuomalaista keskivertoa joka omakotitalossa Etelä-Suomessa on 14 740 kWh. Vuoden mittaan Eerolla kilowatteja kuluu 15 000. Näin ollen vuodessa sähköön menisi 7009,50€.

Kehäkolmosen ulkopuolella asuvia kiinnostaa mikä on keskimääräinen kulutus pohjoisempana. Porista Ouluun ulottuvalla linjalla keskimääräinen kulutus on 18 110 kWh. Oulu-Muonio välillä 20 035 kWh ja Muoniosta ylöspäin 24 850 kWh. Euroissa rahaa kuluu samassa järjestyksessä lueteltuna 8 462,80€, 9362,36 ja 11 612,41€.

Sähkön kulutus ei ole tasaista ympäri vuoden kuten hyvin tiedämme. Sähkölämmitteisessa taloudessa talvikuukausien kulutus muodostaa jopa 60-70% vuotuisesta kulutuksesta. Käytännössä tämä tarkoittaa siis jopa 2 000—4 000 kilowatin kulutusta kylmimpinä talvikuukausina. Suomessa on neljä vuodenaikaa, joten talvikuukausia on kolme. Hangosta Ivaloon talvikuukauden sähkölasku saattaa edellämainitun olettaman mukaan olla talvikuukautena 934,60€- 1868,20€/kk.

Palatkaamme tapaus Eeroon ja Etelä-Suomeen. Eikä tässä vielä kaikki. Sähkö ei tuota lamppuun valkeaa, jos sitä ei taloon saa. Eeron rahoista osaansa myös Caruna karhuaa. Vuoden 2023 hinnastosta selviää mitä Caruna haluaa. Hinnastossa ilmoitetaan alviksi 24%. Siirtomaksuihin ei tämän mukaan olisi tulossa helpotusta. Yleissähkön perusmaksu 3x25A sulakkeella varustetussa talossa on 27,17€ ja kilowatin saa kotiinsa kun maksaa 4,82c ja sähköveron 2,79372 c/kWh.

Vuositasolla sähkösiirtoon menee 1142,05€ ja perusmaksuun 326,04. Yhteensä Eero maksaa sähköstä, sähkönsiirrosta ja sähköverosta vuodessa 8 477.59. Kilowatille hintaa tulee 0,57€. Kuukaudessa summa on vaatimattomat 706,46€. Tarkoittaa samaa kuin jos Eerolta olisi lähtenyt kulutus hanskasta ja hän ostaisi pesukoneen tai suhteellisen hyvän littutelkkarin kerran kuussa.

Katsellessaan laskua Eero alkaa miettiä Pohjois-Korealaista Juche-aatetta. Mitä jos heittäytyisi riippumattomaksi energiapolitiikasta, alkaisi omavaraiseksi. Pitäkää vihreä siirtymänne, minä siirryn omavaraisuuteen. Mitä se aggregaatti maksaakaan? Mistä laskelmat?

Yllättäväksi avuksi tulee Ylen artikkeli kuuden vuoden takaa: Omat sähköt omakotitaloon aggregaatilla – mahdollista mutta ei kuitenkaan järkevää.

Sähkön hintaa on pohdittu Carunan hinnankorotusten jälkeen erilaisissa nettikeskusteluissa varsin värikkäästi. Villeimmissä keskusteluketjuissa on jopa väläytelty, että pian sähkön tuottaminen omalla aggregaatilla tulee halvemmaksi vaihtoehdoksi varsinkin Carunan monopolialueella asuville omakotiasujille.

Esimerkkitaloutena yle oli käyttänyt Virtasia, minä Eeroa, mutta yllättäen sähkönkulutus on kilowatilleen sama.

Aloitetaan polttoainekustannuksista, jotka kevyttä polttoöljyä käyttäen ovat nyt noin 65 senttiä litra (1000 litran minimitilaus). Aggregaatin kulutus on 0,21 litraa / kWh, joten tuotetun sähkön polttoainekustannukset ovat 0,26€ kilowattitunnilta.

En nyt tiedä pitäisikö leikkiä Ylen mukana, mutta polttoainekustannus on tyypillinen ylefakta. Jos kulutus on 0,21 l/kWh, litralla löpöä tuotetaan 4,76 kWh (1 / 0,21= 4,76). Kun tuolla määrällä jaetaan löpön hinta saadaan kilowatin hinnaksi 0,14 €, ei 0,26€. Takaisinlaskennalla voin todeta että toimittaja on 0,26€ hinnassa käyttänyt kertoimena 2,5:ttä, ei 4,76:tta kuten olisi pitänyt.

Siirrytäänpä nykypäivään. Kevyen polttoöljyn päivän hinta 1,38€/l jolloin hinnaksi saadaan 0.29€/kWh.

Artikkelissa on huomioitu aggregaatin hankintahinta (10 000€). Se mukaan lukien, olettaen että aggregaatilla saadaan sen elinkaaren aikana tuotettua 102 000 kWh, elinkaareksi 15 000 kWh:n vuosikulutuksella saadaan aggregaatin iäksi laskettua 6,8 vuotta. Kilowatin kokonaishinta on silloin 0,39€.

Alussa laskin ostetun kilowattitunnin hinnaksi siirtomaksuineen, veroineen 0,57€, kun se ylen laskelmaa mukaillen olisi aggregaattia käyttäen 0,39€. Eroa per kilowatti tulee 0,18€. Vuositasolla se tekee 2700€. Kuukausitasolla säästö olisi 225€. Jos aggregaatin elinkaari on 6,8 vuotta, ja sähkön ja polttoaineen hinta pysyy samana, elinkaaren aikana säästöksi tulee hankintahinta vähennettynä 8 360€.

Miten asiaa voi vielä optimoida? Ostaa sähköauto ja ladata sitä aggregaatilla. Tuleepahan siinäkin säästöä silloin kun lataustolpan hinta ylittää 39 senttiä. Silloin ollaan samassa tilanteessa kuin taannoisessa Perussuomalaisten videossa jossa eräs naisviisikko jää jumiin maaseudulle sähköautonsa kanssa ja sitä ladataan aggregaatilla jotta viisikko pääsee jatkamaan puhtaasti sähköllä.

Ylen tekemä laskuvirhe johon edellä viittasin paljastuu viimeistään silloin muille kuin ylen toimittajalle kun aletaan laskea hiilijalanjälkeä: Polttoöljyn päästöt ovat noin 2,66 kg/l. Hiilidioksidipäästöjä syntyy siis aggrekaatilla tuotettuna noin 500g / kWh. No nyt oli toimittajalla kertoimet oikein. Siitä on helppo jatkaa. 15 000 kW:n tuottaminen tuottaa 7 500 kg hiilidioksidipäästöjä.

Kun kansa pakotetaan siirtymään tällaisiin energiaremontteihin maksaa ilmastopolitiikan konkurssista kansalaisten lisäksi luonto. Ja pakkohan remontteja on alkaa tekemään. Ei tuollaisia hintoja ole suurella osalla kansaa vara maksaa.

Suurentunut hiilijalanjälki on seurausta vihersiirtymästä ja nykyisen ilmastopolitiikan konkurssista. Konkurssissa tässä ovat pian kaikki muutkin. Toisaalta, osaisikohan Annika Saarikko kertoa onko aggregaatin hankintaan tulossa tukea. Ainakin kotitalousvähennyksen saa sen asennuskustannuksista.

Tilaa
Ilmoita
guest

11 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
j.t

koko saatanan sähkökriisi,on huijausta.norjassa veisvarat normaalit,tuotanto suomessa normaalia.kunhan kusetetaan maksajia.etelä euroopppaan halpaa sähköä.

Erpa

Nyt en ymmärrä. Kuinka litrasta polttoöljyä ( litrahan painaa suurinpiirtein sen kilon) 2,66 kg päästöjä? eli massa lisääntyy 2,66 kertaiseksi ? Voisiko joku selittää.

Järki käteen.

Fysiikassa palotapahtumaa kuvataan aineen yhtymisenä happeen. Lähdepä tuolta pohjalta funtsaamaan miten polttoöljyn palamisesta syntyy enemmän hiilidioksidia kuin mitä polttoöljy painaa.

Snif

Mutta 3 maailman laittomilla tulijoilla ei ole onglemia, noiden sähköt ja muut kulut maksaa me veronmaksjat jotka joutuu talvella värjöttelemään kylmissä kämpissä ählämeiden makoillen lämmitys täysillä ja kaikki sähkölaitteet samoiten.

Timovaan

Asunnon lämmittämisestä.
Aggregaatin tuottamalla sähköllä lämmittäminen (kaikki kustannukset huomioiden) on mielestäni paljon kalliimpaa,kuin lämmittäminen Diesel lämmittimellä,joka on tarkoitettu suuriin ajoneuvoihin. Parilla 8kilowatin lämmittimellä saa lämpöä omakotitaloon,joka myös palaa puhtaasti. Nämä laitteet ovat siirrettäviä,eikä niiden käyttämä polttoaine välttämättä tarvitse olla edes dieseliä.Diesel lämmitin tarvitsee kyllä sähköäkin toimiakseen noin 40w. Laitteen käynnistyksessä sähköä tarvitaan enemmän. Laitteita on paljon erilaisia .

george

Aggregaatti tuottaa sen sähkön ohella paljon lämpöä ja sillä lämmöllä voi sitten lämmittää asuntoa tai käyttövettä tai antaa sen harakoille ..

Timovaan

Näin voisi kyllä ajatella jos ei ole omakohtaista kokemusta asiasta.
Aggregaatin, hukkalämpö ei ole 8 kilowatin tehoista mitenkään.
Itselläni 4 kilowatin kaasulämmitinkään ei riitä,kuin max.2 huoneen lämmittämiseen pakkasella

george

Mitä saadaan, jos otetaan kaikki hyöty aggegaatista – lämmöt talteen .. joko näyttää valoisalta?

seant

Eli yli puolet tulee lisää sillä 1 litra plöpöä vastaa 10 kWh, jos sähkö maksaa 0,5 euroa/kWh, niin se maksaa 5 euroa.Jos ei ole takkaa ja on suora sähkölämmitys, nyt talvipakkasilla on järkevää hankkia tosiaan polttoöljylämmitin.

Kallista

Nesteellä maksoi moottoripolttoöljy viimeksi 1.54€/litra. SEO hinta on nykyään jopa 1.74€/litra.

Järki käteen.

Älä osta nesteeltä tai seolta.