Blogit

Erdoğan vahingoittaa ainoastaan Turkkia

Kuva: Recep Tayyip Erdogan and Vladimir Putin.jpeg. Kremlin.ru. Wikimedia Commons.

Turkki vahingoittaa pelleilyllään lähinnä itseään, kun kohtuullisiin vaatimuksiin suostuminen ei riitä vaan aletaan vaatia järjettömyyksiä. Suomihan on jo käytännössä liitossa useiden (ydinase)valtioiden kanssa. Meillä ei siis ole huolta turvallisuudestamme, vaikka Nato-prosessi viivästyisi. Tärkeintä on nyt pitää pää kylmänä eikä tehdä hätäisiä johtopäätöksiä. Lopettakaa panikointi.

Parhaimmillaan voi käydä jopa niin, että tämä sekoilu johtaa lopulta Natossa tapahtuvan päätöksenteon selkiytymiseen; esim. tehdään selväksi, ettei Natoa voi hyväksikäyttää omien poliittisten (ei-sotilaallisten) etujen ajamiseen. Tavallaan on myös hyvä, että Turkki on paljastanut oman epäluotettavuutensa. Ideaalitapauksessa Turkki ottaa virheistään opikseen, kun valta lopulta vaihtuu, joskin luottamuksen palautumisessa voi mennä pitkäänkin.

Selväähän on kuitenkin, että niin kauan kuin länsimaat ovat Turkin kanssa liitossa, myös Turkin esittämät (oikeat) huolenaiheet omasta turvallisuudestaan on otettava vakavasti, kuten presidentti Niinistökin on todennut. Turkilla on 911 km yhteistä rajaa kaaoksen vallassa olevan Syyrian kanssa, joten haaveet turvavyöhykkeestä ovat sinänsä täysin ymmärrettäviä.

Kulissien takana keskustelu on varmasti asiallisempaa kuin lehdissä. Ainakin Stoltenbergin mukaan Turkin kanssa on käyty rakentavaakin keskustelua. Turkin käyttäytyminen julkisuudessa on teatteria, jonka syillä voi tässä vaiheessa vain spekuloida, mutta eivät he niin tyhmiä ole, että haluavat lopullisesti pilata välinsä länsimaiden kanssa. Jos pelleily ei seuraavaan Naton huippukokoukseen mennessä lopu, EU alkaa todennäköisesti harkita pakotteita Turkkia vastaan.

Tilaa
Ilmoita
guest

12 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
X

Suomen tarvitsee vetää hakemuksensa takaisin Natosta, siellä on liikaa epävarmoja elementtejä. Tuskin saadaan apujakaan kun joku Erdokan torppaa sen. Nyt normalisoimaan suhteita Venäjään ja kahden välinen kauppa kukoistamaan. Ryssät on hulluja mutta ainakin tiedämme sen, Natosta ei näköjään tiedä.

Timppis

Erdokaani on vedellyt eu:ta kuivana kakkoseen jo vuosia ja latoo totuuden suomesta ja ruotsista .sekös joitakin vtuttaa.kävihän pentti hikka oikeen itse hakemassa isis terroristejä tänne lihapatojen ääreen erdon avustuksella.

Myname

Kyllä Nato aina sodan saa aikaan odotellaan vaan ihan rauhassa.

pöh

Niin ja on se islamisti erdogan tavallaan oikeassa, Suomessa on terroristeilla paremmat oikeudet kuin tavallisilla ihmisillä.

pöh

Kun tämmönen tavallinen pulliainen joka tosipaikan tullessa on etujoukoissa, niin lähes naurattaa pellejen kirjoitukset. Itse lähtevät karkuun samantien kun ensimmäinen laukaus ammutaan.
Mutta silti ollaan niin asiantuntiijoita.

Snif

Kato, jiisus ite siellä.
Minä, minä ja minä, onko tuttua?
Että jos sota tulee niin tuollainen, minä, minä, minä ja minä tyyppikö luulee olevansa ainoa rintamalle lähtijä.

pöh

Oot niin väärässä kun olla voi.
minä minä tyypit ei pärjäis sodassa hetkeäkään.
Siinä nimenomaan pitäisi ajatella koko ryhmän parasta, eikä vaan itteänsä.
Toivotaan ettei koskaan jouduta sitä testaamaan.

Snif

Tarkoitin ajettelumalliasi, että olisit muka ainoa joka täällä joka omaisi selkärangan lähteä rintamalle jos tilanne tulee.
Tuolla perusteella voin päätellä että kirjoitat itse lämpimiksesi ja luikit ladon alle kun sota tulee.

pöh

Kuules jäppinen, jos tässä paska maassa jotain puolustettavaa on? niin puolustan sitä samllalailla kun isän isä aikanaan raatteentiellä.

Juha

”saksa ja ruotsi ja venäjä huokas kuin yhdestä suusta
kun suomi putos puusta
suomi putos puusta, kaikki kävi äkkiä
ei nähty itse sikaa eikä edes säkkiä”

Kauko

Turkki hallitsee Dardanelleja sekä Bosporia. Turkki on aivan varmasti Yhdysvalloille tärkeämpi kuin Suomi ja Ruotsi. Jos Yhdysvaltain pitää valita, niin se valitsee Turkin ennen Suomea tai Kreikkaa.

Siksi Turkki voi temppuilla mielin määrin. Eikö kukaan Suomen ulkoministeriössä tajunnut, että Turkin lupauksiin ei voi luottaa. Totta kai Turkki lähtee iltalypsylle, kun Suomion paljastanut korttinsa.

Zardex

Kun urpot uskoo satuun, että NATO on olemassa puolustamaan länsimaisia arvoja ja demokratiaa ja liirunlaa, niin aattelevat sitten, että Türkiye saa mennä, kun ei ole kunnon länsimaa. Muttakun NATO on tietenkin oikeasti olemassa Venäjän eristämistä Euroopasta varten, kuten sinäkin näytät ymmärtävän. Türkiyen pitäminen jollain lailla mukana on siksi tietenkin olennaista juuri mainitsemistasi maantieteellisistä Syistä. Ja maantieteellisistä syistä Ukrainakin niin tärkeä on.