Blogit

Esimerkki kuinka median valeesta tulee medialle fakta

Is julkaisi muutama päivä sitten jutun Breonna Taylorista. Toimittaja oli päättänyt räväyttää heti ingressissä kunnolla. Kertoa kuinka musta nainen oli poliisien toimesta ammuttu sänkyynsä. Sitä hurmaa kesti vain hetken. Uutisen lopussa löytyy korjaus: Oikaisu 5.8. kello 0.57: Breonna Tayloria ei ammuttu sänkyynsä, kuten jutussa aluksi virheellisesti luki. Hänet ammuttiin omaan asuntoonsa.

Miten toimittajalle oli päässyt syntymään kuva siitä että Taylor oli ammuttu sänkyynsä? Ehkä siitä että toimittajat lukevat toistensa juttuja. IL oli uutisoinut asiasta tuoreeltaan pari vuotta sitten. Syyte: Poliisit tekivät kotietsinnän keskellä yötä Yhdysvalloissa ja ampuivat väärän naisen kuoliaaksi sänkyynsä.

Voi voi ja voi, nyt joutui IS:n toimittaja, toisin kuin IL:n toimittaja tinkimään periaatteesta että eipä pidä antaa faktojen pilata hyvää uutista. Toisaalta jos IL:n jutun lukee ei käy ilmi kuka olisi ollut oikea sänkyynammuttava.

Mutta saattoi IS:n toimittaja lohduttautua sillä että pääsi vääristelemään uutista ja jättämään olennaisia tietoja kertomatta. Lisäksi kolmea heistä syytettiin etsintämääräyksen väärentämisestä epäillyssä huumekauppaa koskevassa tapauksessa. Ei, heitä ei syytetä ”etsintämääräyksen” väärentämisestä vaan valehtelemisesta kotietsintäluvan saamiseksi: lying to obtain a search warrant for her apartment.

Millä perusteella heitä valehtelusta syytetään ja meneekö syyte läpi on eri asia. Breonna Taylorin aiempi poikaystävä kun oli ollut mukana pilvipalvelubisneksessä. Ei siinä joka liittyy tietokoneisiin vaan pössyttelyyn ja muihin tapoihin saada pää sekaisin. Poliisi oli hakenut kotietsintälupia useampiin paikkoihin missä kyseinen henkilö oli asustellut.

Valtamedian narratiivi olisi kärsinyt liikaa jos IS olisi kertonut asioita joista IL kertoi aiemmin väärin otsikoidussa jutussaan:

Poliisi sanoo vastanneensa tuleen, jota heitä kohtaan ammuttiin. Yksi poliisi oli haavoittunut laukauksen seurauksena asunnossa.

Taylorin poikaystävä Kenneth Walkerin asianajaja sanoo tämän ampuneen itsepuolustustarkoituksessa, koska hän luuli, että hänen asuntoonsa yritettiin murtautua.

Walkeria kohtaan on nostettu syytteet pahoinpitelystä ja yrityksestä murhata poliisi, kertoo USA Today.

Iltasanomien välittämän uutisen oli laatinut SVTT, Suomen Valetietotoimisto jonka suurin omistaja on Sanoma Oy. SVTT:n virallinen lyhenne on STT, Suomen Tietotoimisto.

 

Tilaa
Ilmoita
guest

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
eetee

Taas räähkävasemmistolle uusi narkkaripyhimys palvottavaksi.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by eetee
Toisin

Taylor ei ollut narkkari.

pöh

Eipä iltapäivälehdissä tai muussakaan mediassa ole tänäänkään ollut montaa juttua mikä olisi totta.
Trumppi repi papereita vessanpönttöön kiinteistöllään vaikka ei ollut lähimaillakaan kun etsintä tehtiin.
Venäjä uhkaa räjäyttää ydinvoimalan, paitsi ettei uhkaakaan kun se paljastui valeuutiseksi, mutta niin vain mediat edelleen levittää juttua.
Amnestyn raportti oli valheellinen ja väärin tehty, vaikka olikin täysin totta.
Koska venäjä hyökkäsi ukrainaan niin ukrainalaiset saa vaarantaa omat siviilit ja sitten syyttää venäjää ”koulujen ja sairaaloiden” pommittamisesta, vaikka ne nyt enää ei olekaan ollut kouluja ja sairaaloita vaan sotilastukikohtia.

p.grandell

siksi kaikki iltapaskat sun muut suomalaiset päivä lehdet on ollut pannassa jo 20 vuotta, en edes persettä pyyhi moisiin blaskoihin….hc.andessenin satukirjatkin ovat enemmän oikeaa ”uutista”