Blogit

Iltalehti aloittanut Uniper-valkopesun, osallisia unohdettu

Iltalehti julkaisi tänään uutisen. IL listasi: He kaikki olivat vastuuasemassa, kun Fortum teki kalliiksi käyneitä päätöksiä. Uutisessa on avattu Fortumin kauppoja ja päätöksentekoa vuodesta 2008. Jostain syystä selvitys muuttuu puutteelliseksi sen jälkeen kun Uniperiä ostettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017.

Asiaa on syystäkin avata. Kokonaisuus tai yksityiskohdat eivät ole olleet kansalle selviä ja eritoten kuutamolla näyttävät olleet Suomen Uutiseten facebooksivulla käydyn keskustelun perusteella ei-perussuomalaiset.

Väitteitä: perussuomalaiset olivat hallituksessa kun Fortumin sähkönsiirto myytiin. Eivät olleet.

Maassa oli Jyrki Kataisen (kok) sixpack-hallitus (kokoomus, Sdp, vihreät, vasemmistoliitto, Rkp, kd). Valtiovarainministerinä oli Jutta Urpilainen. Omistajaohjausministeri oli Pekka Haavisto (vihr), joka oli tullut eroamaan joutuneen Heidi Hautalan (vihr) tilalle syyskuussa 2013.
Kataisen hallitus oli vielä vallassa, kun Fortum kertoi 13.3. 2015 myyneensä Ruotsin sähköverkkoliiketoiminnan 6,6 miljardin euron kauppahintaan. Myyntivoittoa kertyi 4,4 miljardia euroa.

Toinen väite: perussuomalaiset olivat hallituksessa kun Uniperiä ostettiin 2017. Tämäkään ei ole ollut kommentoijille selvää ja tässäkin asiassa, kuten vasemmistolla niin usein, mielipide on syrjäyttänyt faktat.

Maata hallitsi Juha Sipilän (kesk) hallitus, johon kuuluivat keskusta, kokoomus ja perussuomalaisista lähteneet siniset.
– Tähän kauppaan ei liity ulko- ja turvallisuuspoliittisia ulottuvuuksia. Se lähtee ihan yhtiön omista tarpeista, ja yhtiön hallitus on katsonut tämän tarpeelliseksi, pääministeri Sipilä kommentoi kauppaa MTV:n Uutisextran haastattelussa 14.10. 2017. Valtiovarainministerinä toimi Petteri Orpo (kok) ja ulkoministerinä Timo Soini (sin). Omistajaohjauksesta vastasi elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk), joka kertoi äskettäin kuulleensa syksyn 2017 Uniper-kaupasta 15 minuuttia ennen kuin asia kerrottiin pörssitiedotteella julkisuuteen.

Aiemmin uutisessa kerrottiin seuraavaa: Fortum kertoi 26.9. 2017 ostaneensa vajaat puolet Uniperista ja kertoi samalla havittelevansa koko yhtiötä omistukseensa. Vahvan enemmistön eli 78 prosentin omistusosuuden hankkimiseen meni lopulta pari vuotta, kun saksalaiset panivat kovasti hanttiin.

Jostain syystä siinä vaiheessa kun Uniperia hankittiin lisää vuosina 2019 ja 2020 listaukset hallituksen ministereistä puuttuvat. Uutisesta tosin löytyy lause: Pääministeri Sanna Marin (sd), valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) eivät juuri ole kommentoineet Fortumin ja Uniperin viimeisimpiä vaiheita. Eivät ole, mutta eipä uutisen kirjoittanut toimittaja Mika Koskinenkaan hallitusvastuullisia listannut. Siksipä lähetin asiasta sähköpostilla kysymyksen Mikalle.

Hei Mika

Olit ansiokkaasti listannut keitä oli hallituksessa kun Fortumin sähkönsiirto myytiin ja ensimmäiset Uniper-kaupat tehtiin.
Unohtuiko sinulta listata ketkä olivat hallituksessa silloin kun Uniperiä ostettiin lisää vuosina 2019 ja 2020, vai oliko tämä tarkoituksellista?

Enpä paljoa henkeäni pidättele Mikan vastauksen suhteen. Pääministereinä kauppojen aikana olivat Antti Rinne ja Sanna Marin. Koskinen kertokoon muut vastuuministerit. Jos kertoo.

Lisäys juttuun 26.7.2022 klo 14.56.

Mika Koskinen vastasi:

Hei, ei ollut tarkoituksellista. Lisäsin juttuun.

YT

Mika

Tällä kertaa IL toimi osin kuten median tulee toimia.
26.7.2022 kello 13.40. Juttuun lisätty syksyn 2019 vastuuhenkilöitä.

Enemmistön Fortum sai Uniperista syksyllä 2019, jolloin vallassa oli Antti Rinteen (sd) hallitus. Sen omistajaohjauksesta vastasi Sirpa Paatero (sd).

Lähetin vielä uuden sähköpostin Koskiselle:

Yks puuttuu sano piru ku. Miksi et laittanut vuoden 2020 vastuuihmisiä? Onko Marin koskematon? ”Fortumin omistus Unipe­rissa kasvoi 73,4 prosenttiin” 08 toukokuu 2020, 17:00

https://www.fortum.fi/media/2020/05/fortumin-omistus-uniperissa-kasvoi-734-prosenttiin

Eikä taaskaan ollut tarkoituksellista?

 

Tilaa
Ilmoita
guest

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
p.grandell

toi nyt oli ihan tyypillistä iltapaskaa, ei mitään utta…ei totuuden totta.ole ollut missään kijoituksissa. ketä osta ja lukee moista sceidaa, on joko tyhmä, tai tietämätön, propagandan uhri

Timppis

Juurikin näin.ilta läpsykän mukaan käsidesiä on juotu janoon ukrainassa.kyllä jano lähtee.kuka näitä oikein keksii on kuin pahkasikaa lukisi.