Blogit

Kun etnisyydellä ei ole HS:lle merkitystä

Missä tapauksissa media joka mielellään rummuttaa rakenteellista rasismia menettää kiinnostuksensa etnisyyteen?
Tarkastelkaamme tilannetta kolmen eri ampumatapauksen tiimoilta.
Koska kyse on Yhdysvaltojen tapauksista, olisiko mahdollista että jotkut yksityiskohdat hukkuvat uutisen ylittäessä Atlantin, vai sittenkin jostain muusta? Siitä rakenteellisesta rasismista, josta media ja HS mielellään puhuu.

Tapaus yksi. Helsingin Sanomat: Syyttäjä: Valkoinen mies ampui mustaa poikaa, joka oli soittanut väärää ovi­kelloa

Tässä tapauksessa Helsingin Sanomille oli tärkeää uutisoida ampujan ja uhrin etniset taustat.

Tapaus kaksi. Helsingin Sanomat: Naapurin pihalle vierinyt lasten kori­pallo johti paikallisen mukaan ampumiseen
Ote leipätekstistä: Poliisi etsii Yhdysvalloissa Pohjois-Carolinan osavaltiossa miestä, jonka epäillään ampuneen naapurin 6-vuotiasta tyttöä ja hänen isäänsä. Mitä jäi kertomatta? Vaikkapa ampujan nimi, etninen tausta sekä kuusivuotiaan etninen tausta. Miksi HS:n toimittajalle ei nyt olekaan tärkeää kertoa että Robert Louis Singletary on musta, ja ammuttu kuusivuotias on valkoinen? Siksikö että se ei istu HS:n rakenteellisen rasismin narratiiviin? Etnisyydet olisivat olleet helposti tarkastettavissa HS:n juttuun laittamista linkeistä.

Tapaus kolme. Helsingin Sanomat: Viisi ihmistä kuollut ammuskelussa Texasissa, epäilty edelleen vapaalla jalalla

Arvatkaa osaako, ei, haluaako HS kertoa tälläkään kertaa etnistä taustaa. Eipä tietenkään koska rakenteellista rasismia harjoittavalle medialla ampuja, Meksikon kansalainen Francisco Oropeza, taustaltaan latino on väärän värinen. Vai johtuuko siitä että uhrit olivat myös väärän värisiä, eivät mustia. Uhreina olivat Sonia Argentina Guzman, 25, Diana Velazquez Alvarado, 21, Julisa Molina Rivera, 31, Jose Jonathan Casarez, 18, ja Daniel Enrique Laso-Guzman, 8.

Näiden kolmen uutisen perusteella voimme kartoittaa HS:n rakenteellisen rasismin logiikkaa. Jos ampuja on valkoinen ja uhri musta, etnisyys kerrotaan, jos päinvastoin ei kerrota, samanväristen ampumisessä ei kerrota, tai sitten latinoilla ei niin ole väliä. Tarkkailen tilannetta jotta pääsen lopullisesti selville millaista syrjintää HS uutisoinnissaan harjoittaa.

Tilaa
Ilmoita
guest

14 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Juha

Mulla menee kaikki firmat boikottiin jotka käyttävät vähemmistöjä mainonnassa. Laitetaan kommunisti woke yritykset konkurssiin.

John Quiman

Rasismi-sanan määritelmän mukaan rasismia on se, että jokin teko tai sanottu perustuu ihonväriin tai rotuun. Näissä Hesarin artikkeleissa otsikoinin tekeminen perustuu osallisten ihonväriin, joten Hesari on todistetusti rasistinen.

Viimeksi muokattu 11 kuukautta sitten by John Quiman
pöh

Viimeisessä tapauksessa ampuja oli meksikolainen ja uhrit Hondurasin ”siirtolaisia”.
Mutta olihan tuo meksikaano naamaltansa melko valkoinen, menee ihan valkoisesta rasistista.
Kysehän oli siitä että tyyppi oli kännipäissään mennyt pihalleen ammuskelemaan, naapurista sitten tulivat pyytämään että olisi hiljaa kun lapset nukkuu.
Siitä suuttuneena meksikaano meni hondurasilaisten asuntoon ja ampui päähän niin lapsia kuin aikuisia.
Jokunen lapsi selvisi sen takia että kuolleet vanhemmat kaatui päälle.
Melkosta touhua joo.

Ilkka Forsten

Ehkä tässä oli mukana historian havinaa. Texas:n musta enkeli, ( ei kuitenkaan musta etnisyydeltään, ) John Wesley Hardin, metodistisaarnaajan poika kävi ampumassa viereisessä huoneessa liian äänekkäästi kuorsanneen miehen. Tämä tapahtui 1800 luvulla.

Voiko siis olla niin ikään, että vanha sanonta pitäisi paikkansa. ” Kun isä oli pappi, ei pojastakaan tullut mitään kunnollista. ” Myöhemmin hardin itse tuli ammutuksi El Pasossa ja on haudattuna samalle hautausmaalle jossa hänen ampujansakin lepää.

Viimeksi muokattu 11 kuukautta sitten by Ilkka Forsten
pöh

Täälläkin Suomessa asti aina kirjotellaan kuinka lainsäädännöllä saisi aseväkivaltaa ja murhia vähenemään.
Se on ihan kukkua, ja ymmärrän hyvin miksi USA:ssa vastustetaan aselakien kiristämistä.
Varmaan olisi syytä jollain lailla kiristääkin aselakeja, mutta ei se vaikuta siihen että lähes kaikki aseilla tehdyt murhat liittyy jengeihin ja tehdään laittomilla asilla.
Sen sijaan poliittinen ilmapiiri on USA:ssa ollut Bidenin hallinnon aikana sellainen, että ihmiset ei luota valtioon liittovaltioon jne, eikä valmiita siis luopumaan aseistaan.

Jos ja kun demokraatit huijaa seuraavatkin presidentinvaalit, ja yrittää vastustajansa saada linnaan kaikilla tekaistuilla syytteillä, ja sitten koittavat lainkuuliaisilta kansalaisilta viedä aseet, niin on sisällissota hyvin lähellä.

Ilkka Forsten

Täytyy heti tunnustaa etten muista mikä kaupunki oli kyseeessä, ( siis USA:sa ) kun jossain tietokilpailussa oli kysymyksenä paljonko siellä tehtiin murhia ja tappoja tuliaseilla 1800 luvun lopulla. Kilpailijat laittoivat peliin milloin mitäkin arvioita välillä 100 – 500 / 12 kk. Oikea vastaus oli 0. EI YHTÄ AINOAA. Nykyään samassa kapungissa tapahtuu väkivaltarikoksia lähes joka päivä. Miten tämä selittyy ? A) Sillä että musta / Latinotaustainen väestönosa oli 1800 luvulla hyvin pieni, ja B) sillä, että JOKAISESTA huushollista löytyi ase, ja sitä oli oikeus käyttää tarpeen vaatiessa. Nyt on siis hyvä miettiä ehkäiseekö vähäinen aseiden määrä rikoksia, vai voisiko sittenkin olla että niiden lukumäärä laittaa harkitsemaan tarkemmin mitä on yrittämässä. Eikä ole suinkaan väärin sanoa että tietyiltä etnisyyksiltä voi odottaa paljon enemmän väkivaltaan taipuvaista käytöstä. Ei siellä Helsinginkään yössä vaella kantaväestöstä koostuvat jengit, kyllä niiden DNA vetää aina afrikkaan tai lähi.itään.

Juutuubaa

Meksikaanit ja hondurasilaiset lasketaan latinoiksi.

pöh

Niin varmaan lasketaan mutta on ne silti eri maista tulleet, etäisyyskin taitaa mailla olla semmonen 2000km.
Hondurasista on tullut USA:han paljon porukkaa Bidenin aikana, ne tulevat turvapaikanhakijoina ilman mitään perustetta turvapaikalle, kuulostaako tutulta?
Hondurasilaiset on myös pitänyt mielenosoituksia siellä, siitä syystä että Biden lupasi kaikille avoimet rajat ja rajattoman sosiaaliturvan. Se ei kuitenkaan ihan täysin rajaton olekaan ollut.
New Yorkissa majoitettiin nämä ”turvapaikanhakijat” kaikkiin huippuhotelleihin, niin että turisteilla ei enää ollut paikkaa missä yöpyä.
Mitä ne ”turvapaikanhakijat” tekivät? Valittivat ruuasta ja pitivät mielenosoituksia kuinka heidän ihmisoikeuksia on loukattu kun saavat vain hienostohotellin ruokaa.
Olipa jotkut sytyttänyt hotellihuoneessa nuotionkin että saavat ite tehtyä ruokaa.

Juutuubaa

So?

pöh

soo soo vaan sullekin jos ei mitään järkevämpää sanottavaa ole?

Juutuubaa

Kerropa minulle kumpi edellämainituista kansallisuuksista ei ole latinoita ilman turhia lätinöitä.

pöh

Latinoiden yhdistäminen toisiinsa on sama kuin yhdistäisi suomalaiset ja espanjalaiset toisiinsa, molemmat on kyllä eurooppalaisia..

Juutuubaa

Kummat noista ei ole latinoita? Virallisesti, ei sinun lätinöidesi mukaan. Et varmaan ole kuullut käsitteestä Latinalainen Amerikka? https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Latinalainen_Amerikka

Juutuubaa

No pöh, onko pää kipiä, vai kysymys liian vaikea?