Blogit

Kun maailmanhistoria muuttuu mittaushistoriaksi

Luin IS:stä uutisen. Siinä ei ole mitään uutta. Eikä siinäkään että IS, ilmeisesti agendansa mukaan vääristeli. Mittaushistoriasta tehdään maailmanhistoria. Asia on helppo palauttaa takaisin oikeisiin uomiin pienellä kirjeenvaihdolla. Se tuossa seuraavaksi. Lähetin viestin IS:lle, STT:lle sekä IS:n toimituksen esimiehelle.

Otsikko: Huomasitko? Maanantaina oli maailman historian kuumin päivä

Hei

Jaatte STT:n uutista jossa väitetään maanantain olleen maailmanhistorian kuumin päivä.

Huomasitko? Maanantaina oli maailman historian kuumin päivä

https://www.is.fi/tiede/art-2000009698887.html

Leipätekstissä kuitenkin seuraavasti:
Tämän viikon maanantai oli kuumin päivä maailman mittaushistoriassa. Yhdys­valtalaisten meteorologien mukaan maailman keskilämpötila ylitti maanantaina ensimmäisen kerran 17 celsiusastetta.

Toimittajalle pitäisi olla selvä että maailmanhistoria ja säiden mittaushistoria on kaksi eri asiaa, ja sen pitäisi käydä selväksi lukijalle myös otsikossa. Esimerkin asian oikeasta otsikoinnista antaa julkaisu TM:
Maanantai oli maailman mittaushistorian lämpimin päivä – 17 asteen raja rikkoutui ensimmäistä kertaa

Katson otsikoinnin rikkovan JSN:n journalistin ohjeen kohtaa
15. Otsikoille, ingresseille, kansi- ja kuvateksteille, myyntijulisteille ja muille esittelyille on löydyttävä sisällöstä kate.

Odotan että sekä IS että STT toimivat virheen korjaamisessa kuten JSN:n ohjeissa edellytetään.
/J

STT vastasi viestiini, ja kiinnostava vastaus olikin:

Hyvä Jarmo Hussi ja kiitos jälleen yhteydenotostanne STT:n toimitukseen.

Mainitsemanne STT:n jutun otsikko on: Maanantai oli mittaushistorian kuumin päivä maapallolla – sään ääri-ilmiöt riepottelevat nyt useita maita

On mahdollista, että STT:n juttujen otsikoita muutetaan asiakastoimituksissamme heidän tilanteittensa ja tarpeittensa nojalla.

Terveisin

Mimma Lehtovaara, uutispäällikkö, STT

IS:llä on siis ollut tarve muuttaa otsikkoa. Miksi?

Kuten sanoin, en saanut IS:ltä vastausta, mutta uutisen lopussa on nyt seuraava tiedonanto: Oikaisu 5.7.2023 kello 15.24: Korjattu artikkelin otsikkoa. Kyse on maailman mittaushistorian kuumimmasta päivästä, ei maailman historian kuumimmasta päivästä.
Ehkä IS:n tilanne ja tarve menivät ohitse?

Muistinko mainita että tutkitusti perussuomalaisilla on matalin luottamus mediaan.

Tilaa
Ilmoita
guest

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Puolueeton

Miten maailman keskilämpötila on laskettu? Lämpötila mittausasemilla vaihtelee mahdollisesti -80 asteen ja +58 asteen välillä. Mittaustulosten keskilämpätiloilla eli lämpötilojen keskiarvolla ei taida olla merkitystä saati keskiarvon vaihtelulla.

null

Maailman keskilämpötilaa ei tarvitse edes laskea, sillä se on melko tarkkaan nolla kelviniä oman maailmankaikkeutemme rajalla ja siitä etäämmäs äärettömyyteen.