Blogit

Miksi Turkin viivyttely jatkuu?

Kuva: Recep Tayyip Erdogan and Vladimir Putin.jpeg. Kremlin.ru. Wikimedia Commons.

Turkin ja vanavedessään Unkarin itsepintainen Suomen ja Ruotsin Nato-prosessien viivyttäminen herättää kansalaisissa ymmärrettävästi ahdistusta, vaikka useat Nato-maat ovat luvanneet väliaikaiset turvatakuut Nato-prosessin ajaksi; näiden tarkempien yksityiskohtien hiomisesta tultaneen käymään lähiaikoina seikkaperäistä keskustelua.

Turkki on alusta alkaen odottanut, milloin länsimaiden sietokyvyssä ja hyväuskoisuudessa tulee raja vastaan. Vaatimuksiin suostuminen johtaa aina vain uusiin vaatimuksiin. Turkki muistuttaa tavallaan Venäjää tässä suhteessa, että heitellään koepalloja joista voi päätellä kiistakumppanin sietokyvyn.

Toisaalta ei ole varmaa, miten Turkki olisi reagoinut, jos sen turvallisuushuolia (joista osa on aitoja, turkkilaisia kuolee terrorismissa enemmän kuin minkään muun Euroopan maan kansalaisia) ei olisi alkuunkaan kuunneltu. Suomi ja Ruotsi ovat vähintäänkin tehneet selväksi, että Turkin huolet otetaan tosissaan, kuten liittolaiset toisiltaan edellyttävät, vaikkei mihin tahansa suostuta.

Vihollisena Turkkiin ei pidä suhtautua. Turkki ei ole diktatuuri vaan ns. ”hybrid regime”, vaikka kehityssuunta kohti islamistista valtiota on ollut viime aikoina huolestuttava. Turkki on geopoliittisesti tärkeä liittolainen. Erdoğanin esiintyminen mediaattorina Venäjän ja Ukrainan välisissä sopimuksissa mm. humanitaarisista käytävistä ja viljakuljetuksista on saanut aikaan jopa hyvää. Kaikki mitä ihmiset tekevät ei ole aina pahantahtoista. Filantropia ei ole yhtä kuin naivismi.

Milton Friedmanin sanoin: ”It’s nice to elect the right people, but that isn’t the way you solve things. The way you solve things is by making it politically profitable for the wrong people to do the right things.”

Huomionarvoista on myös, että todellinen syy venkoiluun eivät ole Suomi tai Ruotsi, lukuun ottamatta joidenkin Ruotsin kurdien toimintaa, vaan hävittäjäkaupat ja Turkin vaalit. Yhdysvallat on tehnyt Turkille selväksi, että ratifioinnit tehdään ennen hävittäjäkauppoja, ei toisin päin. Basaari on suljettu.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet ovat Yhdysvalloille, joka kutsui meidät Natoon, kuten myös muille kiukuttelemattomille Nato-maille tärkeä arvovaltakysymys. Kyse on koko puolustusliiton toimintakyvystä. Selvää on, ettei Turkin anneta loputtomiin heitellä kapuloita liiton rattaisiin, koska näin toimiminen myönnytyksin tai olankohautuksin olisi heikkouden osoitus.

Konsensusperiaate ei tarkoita diktatuuria. Yksittäiset jäsenmaat eivät voi käytännössä loputtomiin estää yhteisiä päätöksiä, vaan jos yhteistyö muuttuu mahdottomaksi, ratkaisu on maiden sulkeminen yhteistyön ulkopuolelle. Solmu ratkeaa varmasti ennen pitkää.

Tilaa
Ilmoita
guest

12 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Puolueeton

Alho: ”Toisaalta ei ole varmaa, miten Turkki olisi reagoinut, jos sen turvallisuushuolia (joista osa on aitoja, turkkilaisia kuolee terrorismissa enemmän kuin minkään muun Euroopan maan kansalaisia) ei olisi alkuunkaan kuunneltu.”
Miksi Nato (tai pääjäsen USA) ei auta jäsenmaataan Turkkia, vaan paremminkin lisää turkkilaisten turvattomuutta sekoamalla kiistoihin omien etujensa tähden.
Naton turvatakuita pidetään tärkeänä, vaikka ei ole mitään selvitystä, miten turvatakuut toimisivat. Onko Nato niin mahtava, että turvatakuiksi riittää, Venäjä pelkää Natoa? Nykymaailmassa on typeäksi tulkittua ajattelua, paras turvatakuu Suomelle on sellainen Suomi, josta itsenäisenä maan on eniten hyötyä Venäjälle.

Nato on sairauden ilmentymä

Sateenkaari LGBTQ+ -Nato on täysin mätä ja uppoava laiva. Parempi vaan, jos ei päästä ikinä natoon.

John Quiman

Naton kuori on sitä miksi poliitikot sen tekevät. Kun politiikka vaihtuu, vaihtuu Naton kuorikin. Naton ydin on kuitenkin puolustuvoimien liitto ja siinä se on hyvä.

kysymys NATOkiimaisille

Onko NATO-jäsenyys sen arvoista että me vapaaehtoisesti haluamme antaa turkille/Erdoganille (kiristys)mahdollisuuden päättää meidän ulkopolitiikkamme suunnasta ja päättää ihan mitkä tahansa ehdot he keksiikään meille antaa kunhan vain pääsemme NATOn jäseneksi mahdollisimman pian?

Snif

No,ei. Suomen pitää miettiä natoliittymistä vasta sitten jos turkki potkitaan natosta pois, mutta tuota tuskin tapahtuu.

Ikkrut

Turkki voi jättää Naton viidestä kuuteen kuukauteen provosoivien Ankaran vastaisten toimien takia Tämän lausunnon ilmaisi Turkin kotimaapuolueen Ethem Sanjakin varajohtaja.

Anomaster

Erdoganin puolue tosin totesi, että ei jätä.

John Quiman

Kyllä Turkki hyväksyy. Kunhan vetkuttelee kuin basaarikauppias. Nyt siellä kansa vaahtoaa Ruotsissa tapahtuneesta Koraanin polttamisesta, joten Erdokaani vähän näyttelee tuohtunutta, jotta ei menettäisi kannatusta. Pian tuokin unohtuu ja lopulta basaarikauppias ymmärtää, että ei tästä enempää irtoa ja sitten vetäisee leveän hymyn suuhun ja sanoo, että olemme aina olleet Ruotsin ja Suomen ystäviä, tervetuloa Natoon.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
p.grandell

pieni tyhmä tom of finland kyllä nyt on nato noussut päähän,päättäjillä, nato on ihan sionistien sceida liitto, ei se ole mikään puolustusliitto,vale kakasinaamainen propaganda laitos, jenkkien syy päästä toisten maitten öljyyn ,mineraaleihin saada omaa hyötyä,pysyisivät nyt vaan siellä oman lahden takanaansa,vaan aina sorkkimassa muitten maitten juttuja mukamas demokratian selityksillä, demokratia tarkoittaa, saat äänestää ketä haluut, mutta ei mitään takaeita ole mitä kandidaattisi touhua..ihan sanan helinää, sionistit omistaa 97% kaikki rahalaitokset. tykin ruuakasi meidät heittää…katsokaa historiaa, mitä ihmeen touhua tekevät, isiskin on jenkkien tekoa, kaikki sceida maan päällä. maailman herruutta haluavat. jospa picku homppeli maa kuin suomi olisi hyvin hiljaa ja olisi nyt vaan puolueeton, menisi eduskunta/hallitus vaan syksyllä metsään poimii sieniä ja olla hyvin hiljaa maailman poliitikasta. ihan kuten ennenvanhaan, eikä pelleillä suomalaisten hengellä,heittää tykin ruuaksi omia veron maksajiaan. amen.

Snif

Usa paha, venäjä ihana, siinä teidän putinistien ajatuksenjuoksu.
Vai että usa synnytti isiksen, mitä vielä, varmaan usa sijaitsee helvetissä sen paholaiset lentää putinisten unissa.

Mitä hyvää on siionisteissa????

Pyyhi nyt kyynelees tai mee muualle sniiduilemaan. USA ja EU ovat todellakin pahoja, mutta niin on Venäjäkin. Maailma on täynnään pahuutta ja sitten myös kaltaisiasi imbesillejä, jotka vääntää asiat aina tuohon muotoon tajuamatta mitään koko jutusta.

Snif

Voi, voi, kaikki on pahaa, tiesikö että pahasta pääsee helpolla eroon? Vedä koko purkillinen kerralla niin ei ole enää olematomia huolia sen jälkeen. Vai imbesiilli, on oma talo, vaimo ja 4 lasta. Sinulla tuskin on edes töitä.