Blogit

Mustanmeren puolustusliitto?

Kuva: Black Sea 2 July 2019 - 48182294992.jpg. Wikimedia Commons. Lisenssi: Creative Commons Attribution 2.0 Generic.

Länsimaissa monet toivovat ymmärrettävästi Ukrainan mahdollisimman nopeaa pääsyä Naton ja ehkä myös Euroopan unionin jäseneksi. Erityisesti pikainen sotilaallinen liittoutuminen olisikin Ukrainalle tärkeää (mahdollisista vapaakauppasopimuksista voitaneen sopia kunkin länsimaan kanssa erikseen, koska Ukrainalla on ennätyksellisen hyvät välit koko lännen kanssa). Ukrainan Nato-jäsenyydelle tuottaa vaikeuksia kuitenkin se, että Nato ei hyväksy jäsenikseen sotaa käyviä maita, minkä myös putin tietää.

Ukrainan Nato-jäsenyyden lisäksi on kuitenkin olemassa myös toinen vaihtoehto, josta käyty keskustelu länsimediassa on ollut vähäistä. Venäjän painostukselle alttiilla mailla Mustanmeren ja Kaspianmeren ympärillä sekä Itä-Euroopassa voisi hyvinkin olla yhteisenä intressinä torjua Venäjän taloudelliset ja sotilaalliset painostusyritykset, jotka kytkeytyvät voimakkaasti toisiinsa. Etenkään entisiä neuvostotasavaltoja Venäjä ei halua päästää pois vaikutuspiiristään, minkä kanssa jotkut ovat opetelleet elämään vailla parempaakaan vaihtoehtoa uskoen Venäjän olevan edelleen suurvalta, mutta eihän se mikään suurvalta ole, näytellyt vain sellaista.

Muun muassa Azov-pataljoonan perustaja ja Kansallinen korpus -puolueen puheenjohtaja Andriy Biletsky on ainakin aiemmin kertonut vastustavansa Ukrainan länsi-integraatiota ja kannattavansa tilalle jonkintyyppistä intermariumia. Venäjä on tällä hetkellä heikompi kuin koskaan aiemmin – ei löytynyt edes muutamaa lentokonetta voitonpäivän ylilentoihin – joten Mustanmeren puolustusliitosta kiinnostuneilla mailla olisi mahdollisuus käydä liittoutumisneuvottelut ilman uhkaa Venäjän onnistuneesta hyökkäyksestä neuvottelujen ollessa kesken. Alun perinhän Venäjä säikähti juuri sitä, kun Ukraina ilmaisi halukkuutensa liittyä Natoon. Usean rintaman sotaan Venäjä ei tällä hetkellä kykenisi, koska panikoiva putin on ilmeisesti alkanut siirtää jopa Venäjän raja-alueita vahtimaan säästettyjä sotilaita Itä-Ukrainaan (päätellen hitaasti etenevästä, mutta jossain määrin ammattimaiselta vaikuttavasta uudesta hyökkäysyrityksestä Donbassissa).

Riippumatta siitä, minkälaisia liittoumia Ukraina solmii puolustaakseen itseään, länsimaiden tulee jatkaa Ukrainan entistäkin raskaampaa aseistamista niin kauan, kunnes Venäjä on työnnetty takaisin omalle tontilleen ja Ukraina on tyytyväinen sille tunnustettuihin rajoihin. Myös laajempaa vapaaehtoisten sotilaiden värväystoimintaa tulisi harjoittaa; joskin on muistettava, että Ukraina hyväksyy ulkomailta riveihinsä lähinnä ammattisotilaita tai muutoin taistelukokemuksensa ja vilpittömät aikeensa osoittaneita henkilöitä. Tällä hetkellä luotettavin paikka värväytyä vapaaehtoiseksi on oman maan Ukrainan suurlähetystö.

Yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of War’n (ISW) mukaan ukrainalaiset ovat jo aloittaneet sissi-/partisaani-tyyppisen sodankäynnin Hersonissa ja sen itäpuolella, eikä Venäjä kykene etenkään pitkittyneeseen sodankäyntiin. Varmaa on, että ennemmin loppuvat Venäjältä resurssit kuin lännestä raha – onhan jopa Venäjän liikenneministeri Vitaly Savelyev myöntänyt, että lännen asettamat pakotteet ovat rikkoneet käytännössä kaiken logistiikan Venäjällä.

Ideaalitapauksessa Venäjä jakautuisi osiin luopuen samalla ydinaseistaan, jolloin kauppasaartokin voitaisiin ehkä joskus vielä purkaa. Kiinan kanssa tehtävä yhteistyö ei riitä ruokkimaan kansaa, koska Kiina ei ole pystynyt poistamaan aliravitsemusta edes omasta maastaan. Yhtäkkinen nälänhätä nostaisi Venäjän kansan kapinaan hallintoaan vastaan, koska vakavaa ruokapulaa ei ole tuoreessa muistissa.

Olisiko muuten Tšetšenian kapinallisille juuri nyt sopiva hetki viimeinkin irtautua Venäjästä?

Tilaa
Ilmoita
guest

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Zardex

Tämä olikin hyvä paketoitu esimerkki länsimaiden fantasiamaailmasta. Jännä, että jopa nälänhätäkin vielä kuvitellaan venäjälle… Pakotteet ovat vaihgoittaneet lähinnä länttä. Venäjä on jo torjunut ja korjannut kaikki mahdolliset vahingot ja onnistuneesti varmistanut voivansa selvitä vaikka omavaraisesti. Sen lisäksi Venäjä on taloudellisesti menestynyt erittäin hyvin pakotesodan keskellä. Rupla vahvistuu, palkat nousee, inlfaatio laskee ja jopa ulkomaisten valuuttojen varannot ovat huippulukemissa ja vienti vetää hyvin, vaikka länsi onkin vähentänyt lähinnä hyödykkeiden myyntiä Venäjälle. Se, että esim. Suomi ei suostu tilaamaan öljyään ja kaasuaan suoraan Venäjältä, ei yhtään vähennä sitä kaasua ja öljyä joka sieltä joka tapauksessa ostetaan, kaupan reitit vaan muuttuvat, kun kyseessä on kainsainvälisen kaupan raaka-aine. Inflaatiokin iskee Venäjällä lähinnä vain lännestä tuleviin kulutushyödykkeisiin ja niiden tilalle tehtäviin korvikkeisiin joiden tuotannon kasvattamiseen on painetta. Ruokapulan kuvitteleminen Venäjälle on naurettavuuden huippu. Ruoan hinta on ennätyksellisen matalaa Venäjällä ja vientiin riittävä ylimäärä on ennätyksellisen suuri. (mm. 25 miljoonaa tonnia jyväviljaa on yksistään tämän vuoden sadosta vientiin kotimaisen käytön jälkeen.) Siellä ei ole nälänhätää tulossa, vaan pikemminkin tarjoutuvat auttamaan nälänhädän poistamisessa muualta maailmasta.

myname

Mitä sitten tulee Ukrainan valtaviin vilja varantoihin. Eurooppa haluaa nopeasti saada Ukrainan viljavarannot käyttöön Euroopassa ja nyt kun Pellot siellä on siinä tilassa ettei uutta tule, niin Ukrainaan tulee nälän hätä. Toki Ruokaa ja lääkkeitä ym perustarpeita Venäjä jakaa mihetityille alueille. Myös pika käsitellyt venäjän kansalaisuudet passien kera on otettu käyttöön vapautetuilla alueilla.

myname

No Itä Ukraina on jo ihan rauhallista aluetta. Siellä on käytössä koulut ja valuutta rupla. Myös Mariupolin satama kaupunki avataan liikenteelle piakkoin ja jo eri maiden laivat ovat päässet poistumaan satamasta. Tällä hetkellä Venäjä on miehittänyt 20% ukrainan alueesta Joskaan ukraina ei koskaan ole määrritellyt maansa rajoja. Helmikuussa Venäjän hallussa oli 7% oletetusta Ukrainan alueesta.

IVY-maat

Nyt täytyy kyllä sanoa että tuossa tekstissä taisi olla merkittävä määrä yliopisto-kampuksen totuutta joko opettajan ketoman mukaan tai kahvipöydissä tarkasteltua. Meni meinaan niin pahasti metsään että ukrainalaisetkin nauraisivat tälle.

Samaa luokkaa kuin että Pedro Porschenko (Peter Waltzman) olisi ollut suklaaasuvun jäsen ja luonut omaisuutensa suklaalla. Vaikka nyt sattui olemaan Itävaltalainen huumepomo joka oli istunut vankilassakin huumeiden salakuljetuksesta ja jälleenmyynnistä. Ja joka kavalsi Bidenille ja sen pojalle EU:n tukimiljardit. Siinä meillä ”virallista totuutta” ja todellista totuutta.

Vai että aloitti Putin sodan kun pelästyi Ukrainan liittymishakemusta NATO:on ja sen jälkeen käy pitkää sotaa kun tietää ettei NATO ota riveihinsä sotaa käyviä maita. Joo joo. Empä vielä tällaista versiota ole kuullutkaan. No, nyt sekin on kuultu.

Mutta että ihan ilman sarvia ja hampaita: Ole kiltti ja lue kaikkien neljän osapuolen julkaisuja niin sieltä löytyy se totuus. Ja luota enemmän niihin joilla on videoita. EI valokuvia, vaan videoita. Ja mieti samalla olisiko ihmiset voinee elää bunkkerissa kuutta viikkoa ja silti olla pestyt vaatteet, kammatut hiukset, lakatut kynnet ja puhtaan valkoiset lenkkarit. Tai jos väitetään että henkilöt on juuri kaivettu raunioista, mutta heidän vaatteensa eivät ole edes likaisia, jäsenet ovat suoria eikä verta näytä olevan missään. Jaloissaan aamutossut. Varsinkaan kun alueella ei ole ollut konfliktia kuin vasta neljä viikkoa. Kohta varmaan osasta on tehty taas saippuaa ja lampunvarjostimia.

Ja missäs on noiden bunkkereiden makki-pakit? Von kertoa että se haju on sitten ihan jotain ennenkokematonta. Kun ihmiset syövät mitä saavat ja suolistot tuottavat osin käynyttä tavaraa. Ei hajonnutta.

Mutta kyllä se niin on että ei jenkeillä ole tuonne paljon asiaa. En tiedä kumpi Klitskoista kuoli, mutta toinenhan niistä oli jo vuonna 2013 jenkkien kanssa yhteistyössä kaatamassa maan virallista hallitusta.

Peke

On se mukavaa kuulla että toivotaan nälänhätää Venäjän kansalle. Olet Jussi Hullu-ahon linjoilla. Toivottavasti se nälkä vielä kohdistuu itseesi, että tajuaisit mitä puhut järjestellessäsi maailman asioita kuntoon.