Blogit

Pankkijärjestelmä järjestäytyneen rikollisuuden ydintä?

Milanossa on käynnissä merkittävä oikeusjuttu kolmeatoista entistä ja nykyistä Deutsche Bankin, Nomuran ja Banca Monte Paschi di Sienan johtajaa vastaan. Alkuperäinen syyte koski kahden ensin mainitun roolia avunannossa vääristellä Monte Paschin taloudellista asemaa, mikä sittemmin johti pankin osakkeenomistajien ja Italian valtion syliin kaatuneisiin miljarditappioihin.

Pari viikkoa sitten juttu sai aivan uuden käänteen, kun todisteita tutkineet syyttäjät esittivät pankkien sisäisten dokumenttien ja sähköpostien nojalla oikeuden puheenjohtajakolmikolle vaatimuksen tutkia, täyttääkö pankkien harjoittama toiminta kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden tunnusmerkistön.

Todisteiden nojalla näyttää ilmeiseltä, että juttuun sekaantuneet pankkiirit ovat manipuloineet ratkaisevilla hetkillä futuurikaupan indeksejä ja tehneet mittavia johdannaiskauppoja, joiden jälkeen Monte Paschin tilinpäätös on saatu näyttämään positiiviselta, vaikka käytännössä pankki on ollut vararikossa.

Syytettyjen puolustus on luonnollisesti kiirehtänyt väittämään, ettei tapahtumilla ole kytköksiä esitettyihin syytteisiin. Ei ihme, koska Italian laki on nykyisellään armoton järjestäytyneen rikollisuuden suhteen. Talousrikoksiin erikoistuneen asianajaja Giampiero Biancolellan mukaan syytteiden mennessä läpi, vastaajien maksimituomiot olisivat jopa 9 vuotta vankeutta.

 

Kun otetaan huomioon, että vuoden 2008 jälkeen maailman suurimmat pankit, DB ihan etunenässä, ovat olleet syytteissä ja tuomittu mm. rahanpesusta, huumekaupan ja terrorismin rahoittamisesta sekä korkojen manipuloinnista, voi aiheellisesti kysyä, onko tämä käsillä oleva juttu vain jäävuoren huippu. Näyttää hyvin ilmeiseltä, että niiden pääasiallinen tapa tehdä rahaa on valtava näkymätön möykky pinnan alla, jonka perusteella ylimieliset pankkiirit häätävät perusasiakkaansa kantamasta hiekkaa marmorilattioilleen. Vaikka pankit on tuomittu sakkoihin, toistaiseksi yhtään merkittävää johtajaa ei ole joutunut henkilökohtaisesti kärsimään tuomioita. Toisin sanoen, asenne on ”Hyi Jamie, sinä et saa ottaa toisten karkkeja.” No, seuraavaksi Jamie tyhjentää koko karkkikaupan.

 

Jos ajat olisivat entiset, tällaisen puuhastelun seurauksena arvometallien hinnat olisivat jo karanneet pilviin, mutta samaiset pankit myyvätkin kultaa ja hopeaa futuuripapereina. Alan asiantuntijat arvioivat, että jokainen fyysinen kultaunssi on myyty paperilla vähintään 300-500 haltijalle. Toisin sanoen, jos jokainen kultafutuurin haltija alkaisi vaatia unssiaan kouraan, vain yksi keskimäärin neljästä sadasta asiakkaasta saisi pyytämänsä. Joku voisi pitää tätäkin toimintaa rikollisena ja maallikosta se sitä onkin.

Tämä on myös keskeinen syy siihen, että pankkijärjestelmän ulkopuolelle syntyneiden kryptovaluuttojen, kuten Bitcoin, arvot ovat nousseet hurjasti ja ovat korvanneet arvometallit ainakin toistaiseksi. Niiden heikkous on toki järjestelmien haavoittuvuus kyberhyökkäyksille, joita mainituilla pankkiireilla on sekä intressit että varaa rahoittaa.

Nämä suurimmat pankit onkin nimitetty ”systeemisesti tärkeiksi” ja ”liian suuriksi kaatumaan”, mikä on täysin vieras ajatus markkinataloudelle. Sen periaatteiden mukaan sairaiden pitäisi kaatua, terveiden jatkaa ja rikollisten joutua lusimaan. Ei tapahdu, koska niillä on omat suojelijansa ”il capo di tutti capi”, eli niiden itsensä omistamat keskuspankit. Niillä on myös rajattomat varat lahjoa poliitikkoja ja tuomareita tekemään omien etujensa mukaisia lakeja ja sopimuksia.

 

Sillä aikaa, kun tuomioistuin Milanossa pohtii linjauksiaan, tyydyn itse toteamaan, että oli kyse sitten järjestäytyneestä rikollisuudesta tai ei, nykyinen pankkijärjestelmä on yhteiskunnan varsinainen syöpäkasvain, joka runtelee valtaansa joutuneen ihmisen yksitellen ennenaikaiseen hautaan.

Pankkiirit voivat viheltäen reippailla kaikessa rauhassa toimittelemaan päivittäiset rötöksensä sillä aikaa, kun me muut tappelemme toisiamme vastaan päivittäisistä luista, jotka pankkimafian omistama media suvaitsee jalkoihimme heittää.

Kaikki pankkiirit eivät tietenkään ole rikollisia, vaan saman järjestelmän uhreja enimmäkseen kuten me muutkin.

 

Linkki oikeudenkäynnistä kertovaan Bloombergin juttuun: https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-05-16/deutsche-bank-will-face-fresh-accusation-in-monte-paschi-trial

 

Tietoa julkaisijasta

Timo Isosaari

Timo Isosaari menehtyi kesällä 2020 kovin nuorena. Hän oli poliittisesti sitoutumaton ja mielipiteet olivat hänen omaan työ- ja elämänkokemukseensa perustuvia. Timo Isosaaren muistoa kunnioittaen hänen kirjoituksensa ovat edelleen luettavissa Kansalaisessa.

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement