Blogit

Pulitzer-palkintoja valeuutisista

Valtamedia joka väittää käyvänsä hellittämätöntä taistelua valeuutisia ja disinformaatiota vastaan on palkittu valeuutisista.

Ennen kuin menemme syvemmälle asiaan selvittäkäämme mikä on valeuutinen.
Valeuutinen on harhautustarkoituksessa tehty teksti tai viesti, joka matkii ulkoisesti journalismia, mutta ei ole sitä. Valeuutinen on eräs huijauksen laji tai tahallaan levitettyä väärää tietoa, jota välitetään perinteisten viestinten tai sosiaalisen median kautta.
Valeuutisen tarkoituksena on harhautus taloudellisen tai poliittisen hyödyn saavuttamiseksi. Katseenvangitsijana käytetään usein otsikoita tai täysin tekaistuja uutisjuttuja, jotta saataisiin enemmän lukijoita ja lisättäisiin uutisen jakamista.

Kun termi on selvä, seuraavaksi kerron mikä on Pulitzer-palkinto.

Pulitzer-palkinto on Yhdysvalloissa myönnettävä arvostettu palkinto, joka myönnetään kolmella alalla: journalistisista ja kirjallisista saavutuksista sekä sävelteoksista. Se on perustettu yhdysvaltalaisen lehtimiehen Joseph Pulitzerin testamentin pohjalta. Nykyään palkintoa jaetaan 21 kategoriasta. Niistä 14 on journalismista, 6 kirjallisuudesta ja 1 musiikista.

Vuonna 2018 Washington Post ja New York Times palkittiin Trumpin väitetyn Venäjä-vehkeilyn, niinsanotusta Russiagaten uutisoinnista.

Donald Trump vaati ensimmäisen kerran palkintopäätöksen perumista 2019. Tuolloin Robert Muellerin johtama komitea oli todennut väitteet vehkeilystä paikkaansa pitämättömiksi.

Trump uudisti vaatimuksensa jälleen pari viikkoa sitten. ”Sen sijaan että palkintolautakunta olisi toiminut rehellisesti ja läpinäkyvästi se suojelee suurinta nykyaikana tapahtunutta median epäonnistumista: Valheellista Venäjä Venäjä Venäjä-vehkeily uutisointia. Miksi Washington Post tai New York Times koskaan haluaisivat myöntää virhettään ja tunnustaa valehteluaan kun palkintolautakunta suojelee ja on palkinnut toiminnan. Pulitzer-palkinnolla oli joskus jotain merkitystäkin. Ainoa kategoria joissa NYT ja WP voisivat voittaa palkinnon on luokassa disinformaatio autettuaan levittämään kieron Hillary Clintonin, demokraattipuoleen ja muutaman alhaisen demokraattiedustajan keksimiä ja kaupittelemia valheita.”

Pulitzer-lautakunnan kieltäytyminen kertoo paljon median nykytilasta niin Yhdysvalloissa kuin meillä. Jos ette usko, niin mistä suomalaisesta valtamediasta olette lukeneet uutisen kyseisestä asiasta?

Tai oletteko lukeneet mistään IP-lehdestä sitäkään että Trump on uhannut haastaa CNN:n oikeuteen kunnianloukkauksesta? Ettekö? Nyt ihmetyttää, kyseessähän on Trump. Olisiko syynä se että täkäläinen media joutuisi kertomaan syyn miksi Trump katsoo kunniaansa loukatun. Uhkauksen syynä on CNN:n uutisointi Venäjä-vehkeilystä. Se jota täkäläinen media rummutti vuosia. Joutuisivat tunnustamaan kuten WP ja NYT että tulipa valehdeltua.

Tutkimusten mukaan perussuomalaisten luottamus mediaan on vähäisintä. Osaatteko yhtään arvata miksi.

Tilaa
Ilmoita
guest

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Puolueeton

Ei suinkaan valehtelu ole törkeintä valeuutisointia. Vielä törkeämpää on salailu. Ei uutisoida tapahtumista, jotka eivät tue valtaeliitin toiveita.

Kata

Toivottavasti Donald haastaakin oikeuteen nuo libtardi-lehdet.

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement