Blogit

Sähkön korkea hinta, sota, mikä ihana tekosyy

Sähkön hinta on moninkertaistunut vuoden aikana. Valtioneuvosto on löytänyt syyllisen hintojen nousulle: sota.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on vaikuttanut Euroopan energiansaantiin ja energian hintaan. Paluuta vanhoihin hintoihin ei todennäköisesti ole piakkoin tapahtumassa. Näistä syistä hallitus on budjettiriihessä sopinut laajasta paketista, joilla energian hinnan nousun vaikutuksiin pystytään vaikuttamaan.

Kun kerran sähkö on kallista täytyy sodalla olla jokin mekanismi joka hintaan vaikuttaa. Maakaasu, öljy, kivihiili tai muu tuontienergia jota käytetään sähkön tuottamiseen.

Tilastokeskus osaa kertoa millä sähköä tuotetaan, ja tarjolla onkin reilun kuukauden vanhaa tietoa.

Fossiilivapaan sähkön tuotannon osuus nousi 86 %:iin vuonna 2021 julistaa tuore tilasto. Siis mitä? Sähkön hintaan ei siis voi vaikuttaa maakaasu, öljy tai kivihiili, ei ainakaan ratkaisevin osin. Vaikka tiedot ovat viime vuodelta tuotantotavoissa tuskin on tapahtunut suuria muutoksia kuin että maakaasu ja sähköntuonti Venäjältä ovat pudonneet paletista. Vallassa oleva vihervasemmistohallitus ei varmasti ole lisännyt fossiilisten polttoaineiden osuutta sähköntuotannossa.

Tilastokeskuksen mukaan sähköä tuotettiin Suomessa 69,3 TWh vuonna 2021, joka oli 4 % enemmän kuin edellisvuonna. Fossiilittomalla sähkön tuotannolla: uusiutuvilla energialähteillä ja ydinenergialla, katettiin ennätykselliset 86 % sähkön tuotannosta. Uusiutuvien energialähteiden osuus Suomen sähkön tuotannossa oli yli puolet: 53 %. Uusiutuvien osuus sähkön tuotannossa jatkoi nousuaan. Fossiilisilla polttoaineilla ja turpeella tuotettu sähkömäärä nousi 3 % edellisvuodesta. Kaukolämmön tuotanto nousi huomattavasti edellisvuoteen verrattuna (16 %) johtuen kylmästä talvesta.

Luku olisi vielä komeampi kuin 86% jos turve olisi uusiutuvaa kuten se on Ruotsissa.

Kokonaissähköntuotanto nousi 2,7 TWh edellisvuodesta. Sähkön kokonaiskulutus nousi 5,3 TWh (kasvua 6,5 % edellisvuoteen verrattuna), ollen vuonna 2021 87,0 TWh. Sähkön kokonaiskulutuksesta 80 % katettiin kotimaisella tuotannolla ja 20 % sähkön nettotuonnilla. Sähköä tuotiin Suomeen Pohjoismaista, Venäjältä ja Virosta. Nettotuonti kasvoi edellisvuodesta 18 %.

Otetaanpa uudestaan, 80% kotimaista tuotantoa, 20% tuontia. Millaiset neuvottelijat ovat asialla jos 20% tuonnilla ja 80% omavaraisuudella saadaan sähkön hinta moninkertaistumaan? Millaisia diilejä siellä on tehty?

Uusiutuvilla energialähteillä katettiin Suomen sähköntuotannosta yli puolet: 53 %. Kasvu aiheutui pääosin puupolttoaineilla tuotetun sähkön noususta. Uusiutuvasta sähköstä tuotettiin vesivoimalla 42 %, tuulivoimalla 22 % ja melkein koko loppuosa puuperäisillä polttoaineilla. Uusiutuvilla polttoaineilla tuotettiin sähköä 12,8 TWh vuonna 2021, josta mustalipeällä 6,3 TWh ja muilla puupohjaisilla polttoaineilla 5,8 TWh. Vastaavasti fossiilisilla polttoaineilla ja turpeella tuotettiin sähköä yhteensä 9,5 TWh, mikä on 0,2 TWh enemmän kuin 2020.

Uusituvilla energialähteillä yli puolet. Onko tämä nyt sitä vihreää siirtymää? Sekö on nostanut sähkön hinnan moninkertaiseksi?

Ydinvoimalla tuotettiin 33 % sähköstä. Ydinvoiman tuotanto on pysynyt vakaana jo reilun parinkymmenen vuoden ajan. Fossiilisilla polttoaineilla ja turpeella tuotettiin sähköstä 14 %.

Jotta saatte jotain perspektiiviä ydinvoimaan Suomessa niin kerrottakoon että tällä hetkellä käytössä olevien ydinvoimaloiden yhteenlaskettu nettoteho on 2 794 MW. Kun Olkiluoto 3 saadaan tuotantokäyttöön lisääntyy teho 1 600 MW:lla. Tilastokeskus ei myöskään kertonut suoraan paljonko ydinvoimalla tuotettiin sähköä terawattitunteina, mutta pienellä laskutoimituksella sekin selviää: 22,3TWh.

Tuulivoimalla tuotetun sähkön määrä kasvoi 2 % edellisvuodesta ollen vuonna 2021 8,1 TWh. Tuulivoimalla tuotettiin 12 % Suomen sähköstä vuonna 2021. Aurinkovoimalla tuotetun sähkön määrä jatkoi kasvuaan edellisvuosista. Aurinkosähköä tuotettiin kuitenkin vain marginaalinen osuus kokonaissähköntuotannosta (0,4 %).

Fossiilisilla polttoaineilla (sisältäen turpeen) tuotettu sähkömäärä nousi (3 %) edellisvuodesta. Turpeella tuotetun sähkön määrä laski 2 % edellisestä vuodesta. Kivihiilellä tuotetun sähkön määrä nousi 10 %. Kivihiilen käytön kasvuun vaikutti muun muassa maakaasun korkea hinta ja sähkön kysynnän kasvu. Lisäksi käytön kasvuun on vaikuttanut vuonna 2020 poikkeuksellisen alhainen kivihiilen kulutus sähkön tuotannossa. Maakaasulla tuotetun sähkön määrä laski 4,3 %. Öljyllä tuotetun sähkön määrä laski 13 % edellisvuodesta.

Kun lukee valtioneuvoston selonteon miksi sähkö on kallista (sota) ja sen jälkeen tilastokeskuksen selvitystä millä ja miten sähköä tuotetaan syntyykö teille sellainen kuva että jokin ei nyt vain täsmää? Jos ei, niin hyvä on. Ei muuta kuin takaisin Matrixiin.

Tilaa
Ilmoita
guest

12 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
pöh

Sehän on se täysin järjetön sähköpörssi, kaikki sähkö siis hinnoitellaan sen kalleimman mukaan.
Sama kun olisi ruokapörssi, jossa sitten perunaakin myytäisiin kalleimman sisäfileen hinnalla.
Tässäkin on tarkoitus se ”suuri nollaus”, ihmisiltä omaisuus pois ja yritykset konkurssiin, ainoastaan suuryritykset ja rahastot selviää, ja ne sitten ostelee pilkkahintaan ne pienyritykset pois.
Ja sama porukkahan ne suuryritykset käytännössä omistaa, samat tyypit jotka haluaa ”maailmanhallituksen” joka siis koostuisi blackrock ym miljardööreistä.

Melkoisen noloa oli kuunnella taas eduskunnan kyselytuntia, joka ainoa siellä muisti sanoa että kaikki johtuu venäjän hyökkäyssodasta, eikä perkele johdu!

Zico

Koronalla ja Ukrainan sodalla on voinut perustella tarpeen tullen mitä tahansa, kätevää. Se pitää vain muistaa, että se on epärehellistä toimintaa ja suoraa valehtelemista kansalle. Valehtelu jättää aina jälkensä, minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Kansan ryöstö

Kokoomuksen Kai Mykkänen kertoi muutama viikko sitten TV:ssä, etteivät sähkön tuotantohinnat ole Suomessa nousseet, vaan tuuli-, vesi- ja ydinvoiman tuotantohinta on edelleen 2 snt kWh ja muiden energialähteiden n. 5 snt kWh.

Miksi sitten kWh hinnat ovat lokakuussa 2022 400-500% korkeammat kuin aiemmin ja puhutaan jo 50-100 snt kWh hinnoista alkuvuonna 2023?

Joku ryöstää sähkön hinnassa, eikä se ole Putin tai Marin, vaan ahnas kapitalisti, joka käyttää kriisiä tekosyynä rahastaa kunnolla.

Marin kyseli 2020 elinkeinoelämän omistajien yhteiskuntavastuun perään ja EK, kokoomus ja yritysjohtajat älähtivät. Sähkön ryöstöhinnat kertovat ettei yhteiskuntavastuuta tai moraalia löydy, vain pohjaton ahneus.

Persujen Ville Tavion vaatima Suomessa tuotetulle sähkölle kriisin ja yhteiskunnan vakauden turvaamiseksi asetettava 11 snt kWh hintakatto toisi edelleen ahneille omistajille voittoa, mutta ei ajaisi kansalaisia ja taloutta kurimukseen. Sähkön hinta kun vaikuttaa muuhunkin toimeliaisuuteen ja hyödykkeiden hintoihin.

Jotain rotia ahneuteen!

Täydellinen joka nippeli ja rööri

OL3:n pelkkä rakennushinta on 10-12 mrd€ (piti alkujaan olla 3,2 mrd€) ja päälle 13 vuoden myöhästymisen sähkön myyntitulojen menetykset. Lähes 20 vuoden projekti ilman tuloja. Tämän takia OL3:n sähkön hinta tulee olemaan 15-20 snt kWh. Eli sähkön jättihinnoilla maksamme OL3:n mokia, vai luuleeko joku oikeasti että Areva ta TVO ottaa 3,2 mrd€ ja 10-12 mrd€ erotuksen maksaakseen? Ei, vaan se maksatetaan veronmaksajilla korkojen kera. On jo sanottu että sähkön hinta on pilvissä seuraavat 5 vuotta, jolloin olemme jo tottuneet OL3 hintoihin. Myöhemmin vuosikymmentenvalasajon miljardikulut ja 100 000 loppusijoituskulut.

Juha

Klapien pilkonta on kuin laittas rahaa pankkiin. Ovat tosin varmemmassa tallessa liiterissä.
Klapit on sijoituksenakin fiksumpi kuin Fortumin osake, lopputalvesta on hyvinkin likvidiä valuuttaa kun muut myyvät eioota.
Näyttäs kelit kylmenevän.. ilmastoidiooteille kunnon pakkaset tekevät höböä.

Juha

Viikon ennuste.. tsadiin 30 cm lisää valkeaa ilmastoihanuutta.

https://www.tropicaltidbits.com/analysis/models/?model=gfs&region=eu&pkg=asnow&runtime=2022120906&fh=138

Tämä lumipesu tekee gutaa kaikille ko punakaupungin ilmastoidiooteille

Yrjö

Se, että tuulirupelisijoittajat haluavat edelleen pystyttää satunnaisesti sähköä tuottavia rupeleita, kertoo sen että sähkön hinta tulee pysymään taivaissa tästä eteenpäin.
Ja sitten jos/kun tuulibisnes ei enää kannata, yhtiöt häviää paratiisisaarille ja rupelit jää maanomistajien iloksi.
Ja jos poliitikot ajattelisi VAIN Suomen kansalaisten parasta, niin nyt olis oikea aika lähteä karvalakki kourassa Moskovaan, tekemään hyviä kauppoja ja sopimuksia.

viherkommunistien logiikka

Kyllä se tuulivoima nyt vain on hyvä ja kannattava energiamuoto; nytkin kalliin sähkön ja ”energianpulan” aikaan näiden tuulivoimaloiden rupellien lapoja on lämmitettävä sähköllä (olivat ne sitten liikkeessä tai eivät) ja sitten kun nuo lavat sieltä parin vuoden päästä tippuvat maahan ne ovat sellaista ongelmajätettä jota ei voi polttaa tai hyötykäyttää millään muullakaan tavalla.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Tämä on askel kohti Weffin agendaa;”Et omista mitään ja olet onnellinen”. Ketkäs meillä toteuttaakaan agendaa?

Pete

Miksi hinnat nousevat jatkuvasti ja miksi on nähty korkeita polttoaineiden, ruuan ja sähkön hintoja. Kyse ei ole inflaatiosta vaan yritysten pohjattomasta ahneudesta. Katso videot ja herää todellisuuteen

https://youtu.be/px4LkyuMs0I

https://youtu.be/ghP7kImI9WM

https://youtu.be/SOS21GL8ZPY

https://youtu.be/WaLGsZseL3w