Blogit

Sinimusta Liike kerää kortteja

Sinimusta Liike kerää jälleen kannattajakortteja. Sen voi allekirjoittaa osoitteessa kannattajakortti.sinimustaliike.fi. Puoluehan poistui puoluerekisteristä huhtikuun lopulla päivää ennen kuin eurovaaliehdokkaat piti toimittaa viranomaisille Helsinkiin. Oliko tämä korkeimmalta hallinto-oikeudelta poliittista peliä, niin sen saavat päättää lukijat.

Puoluestatuksen poistaminen liittyi kiistaan puolueen yleisohjelmasta. Puoluetta rekisteröidessä tulee oikeusministeriölle toimittaa puolueeksi pyrkivän yhdistyksen yleisohjelma. Sinimustan Liikkeen ohjelma oli erittäin laaja ja sisälsi tarkoin kuvailtuna, kuinka muuttaisimme Suomea. Ohjelma löytyy minulta Word-dokumenttina ja on huimaavat 36 sivua pitkä. En kuulunut puolueeseen tuohon aikaan, harva kuului, mutta puoluehakemus meni kutakuinkin näin: piitkä ohjelma lähetettiin oikeusministeriölle, OM pyysi lyhentämään, ohjelmaa lyhennettiin, OM käski muuttamaan paria kohtaa, koska ne eivät kelvanneet, kohdat muutettiin, hakemus hyväksyttiin. Tämän jälkeen Sinimusta Liike sääntöjensä mukaan äänestytti puoluekokouksessaan alkuperäisen piitkän ohjelman puolueohjelmakseen. Olisiko näin pitänyt tehdä? Jälkikäteen on helppo sanoa, että ei, mutta ymmärrän kyllä, miksi oikeusministeriön ohjelman kanssa härvääminen koettiin puolueessa vittumaisena ja siitä seuranneen kapinamentaliteetin.

Puolueen nykyinen yleisohjelma on lyhyt ja varsin ympäripyöreä. Se vertautuu hyvin muiden puolueiden yleisohjelmiin, jotka ovat myös lyhyitä. Suomessa puolueen yleisohjelma on myös ainoa lakisääteinen ohjelma, joka oikeusministeriön täytyy hyväksyä. Voimme siis jatkaa samalla linjalla kuin aikaisemmin, kunhan vain kirjoitamme politiikkamme muihin ohjelmiin, kuten esimerkiksi vaaliohjelmiin. Onkin aiheellista kysyä, miksi oikeusministeriön edes pitää hyväksyä puolueen yleisohjelma. Nyt näyttää siltä, että ihan vain siksi, että meidät saatiin pois puoluerekisteristä.

Puoluelakia pitäisi muuttaa rankasti. Esimerkiksi Ruotsissa on joku 100 pienpuoluetta, koska mikä tahansa yhdistys voi vain alkaa puolueeksi. Meillä taas vaaditaan oikeusministeriön hyväksyntä ja 5000 kannattajakortin keräys. Miksi? Koska Suomi on demokratian periferia, missä valtapuolueille maksetaan miljoonia puoluetukea ja edes puolueeksi päästäkseen täytyy käydä läpi melkoinen synnytys.

PS. Vanha ohjelma tullaan todennäköisesti julkaisemaan vielä jossain muodossa. Ehkä voitte ostaa sen kaupastamme kovakantisena kirjana!

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Tietoa julkaisijasta

Eero Molkoselkä