Blogit

Talouskasvun siunaus, vahvistumisen uhka

Kuva: Boerse 01 KMJ.jpg. Wikimedia Commons. CC BY-SA 3.0.

Ukrainan sodan aikaansaama geopolitiikan ja suurvaltasuhteiden kokonaisvaltainen uudelleenarviointi on herättänyt länsimaalaiset ymmärtämään, että myös Kiinan kansantasavalta on oikeusvaltioperiaatetta noudattavan lännen vihollinen ja riippuvuutta Kiinasta tulisi, mikäli mahdollista, vähentää. Saattaisiko Kiina hyökätä Taiwaniin? Jos Kiina aikoisi hyökätä, sen kannattaisi tehdä se Venäjän ollessa vielä jossain määrin vahvoilla Ukrainassa, koska länsimaiden talous ei kestäisi samanaikaisia raskaita pakotepaketteja Kiinalle ja Venäjälle.

Taiwanilaiset itse ovat arvioineet, että Kiina voittaisi, mutta Taiwanin puolijohdeteollisuus, josta muu maailma on riippuvainen, on saaren puolustuksen kannalta elintärkeä, koska sen välitön tuhoaminen mahdollisen invaasion alkaessa muodostaa merkittävän taloudellisen pelotteen. Kiina on Xi Jinpingin kaudella kehittynyt yksinvaltaisempaan suuntaan, mutta kaiken vallan keskittymisestä yhden henkilön käsiin on vielä aikaista puhua; diktatuurin syntymistä hidastaa tasapainottavana voimana toimiva kapitalistinen, joskin osittain keskusjohtoinen markkinatalous. Toivotaan siis parasta, että Kiinan käytös on vain sapelinkalistelua, eikä Xi ole yhtä tyhmä kuin putin.

Vakaata maailmanjärjestystä uhkaavia valtiota saatetaan joutua eristämään Pohjois-Koreoiksi jopa kansan hyvinvoinnin kustannuksella. Länsimainen uutisointi suurvaltojen taloustilanteista on vaihtanut lähestymistapaa. Enää ei puhuta sosiaaliselta järjestykseltään epäoikeudenmukaisesti hallitun suurvallan taloudellisista, koulutuksellisista tai muista inhimillistä kehitystä tai elintasoa numeroarvoisesti mittaavista indikaattoreista pelkästään positiiviseen sävyyn, vaan ymmärretään myös vihamielisen valtion vahvistumisen uhka, jonka välineenä talouskasvu toimii. Oikeusvaltiot sotivat harvoin keskenään.

Asiat on tietysti osattava asettaa oikeisiin mittasuhteisiin. Kiinan ihmisoikeusrikokset eivät ole yhtä vakavia kuin Venäjän tai Pohjois-Korean. Kwan li su -maatilojen olosuhteet ovat täysin eri kategoriassa verrattuna uiguurien uudelleenkoulutusleireihin, vaikka jälkimmäisissäkään ei ole mitään puolusteltavaa. Olisi myös vaarallista, lyhytnäköistä ja suhteellisuudentajun puutetta osoittavaa ajattelua väittää, että maailma jakautuisi absoluuttisesti kahtia hyvään, vapaaseen länteen ja pahaan, totalitaariseen itään. Ihmisoikeusrikoksissakin on aste-eroja, ja niitä tarvitsee vertailla siinä missä mitä tahansa rikoksia. USA:n vankiloissa raiskataan vankeja järjestelmällisesti, mikä on täysin iljettävää, mutta silti edelleen asteikossa alempana kuin Xinjiang tai Hoeryŏng.

Tilaa
Ilmoita
guest

6 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
ro1

Samun kandeis oikeasti lopetaa hallsienien imppailu,hullummaksi vaan menee valveunet!

Puolueeton

”Länsimaat ovat oikeusperusteisia, oikeusvaltion sotivat harvoin keskenään.”
Onko ihmisen historiassa 100 vuotta harvoin? Voi näköjään jonkun päässä olla. Länsimaat ovat käyneet olonsa aikana keskenään maailman rajuimmat sodat siirtomaavalloitusten jälkeen.
Samuel Alhon oikeusvaltiokäsitys on peräisin länsimaisesta massahypnoosista, jossa ajattelu tapahtuu tiukasti rajoitettuna.

Juha

Hyvin blogisti havainnoi myös USAn ihmisoikeusrikokset. Valemedia vaikenee Assangesta ja Tammikuun 6nnen päivän vangeista samanaikaisesti kuin höpöttää USAn assetista, Navalnysta. Vielä vähemmän käsitellään EUn ja Suomen ihnisoikeusrikoksista, esim perustuslain vastaisesta korona passista tai Janitskinin näytlsoikeudenkäynnistä.

Se joka tietää kuka Suomen omistaa, ymmärtää tapahtumien taustat.. ja voi jo aavistaa mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

https://www.sec.gov/cgi-bin/browse-edgar?company=finland&match=starts-with&filenum=&State=&Country=&SIC=&myowner=exclude&action=getcompany

Tulevat sotatilan pakko lait riisuvat ne vähäisimmätkin vapaudet ja ihmisoikeudet mitä suomalaisilla on jäljellä.

gameover

Joo. Usa ei ole ikinä tehnyt ihmisoikeusrikkomuksia eikä tee. Saati hyökännyt mihinkään maahan ja teurastanut ja raiskannut paikallisia kuin viljaa niittäisi. Korkeintaan pari rauhanpommia ja napalmia vähän pudottanut vahingossa joskus, mutta siinä kaikki. Ja nekin rauhan ja demokratian ja humanismin ja kaiken pehmoisen sekä suloisen nimissä.

Siksi ja juuri siksi usan pitää olla se joka maapallolla määrää ja jota pitää palvoa. Jos on eri mieltä niin on ajatusrikollinen ja vihollinen. Olisihan se nimittäin täysin typerää ja edesvastuutonta palvoa tahoja jotka ovat tehneet ihmisoikeusrikkomuksia. Ihmisyys kuitenkin velvoittaa. Ja demokratia ja kaikkee.

Puolueeton

Länsi on oikeusvaltioperiaatteita noudattava?
Venäjä todella käy hidasta sotaa Ukrainassa. Pitäisi toimia kuin länsimainen valtio tai niiden yhteenliittymä Nato, joka pommitti 72 vrk Belgradia. Se pani Serbian tekemään pakottavan sopimuksen Kosovosta.
Länsimaat tukevat Ukrainaa järein asein, joka on saanut Venäjänkin ryhtymään pommituksiin. Missä on oikeusvaltioperiaate?

Pitäisi jo kaikkien tajuta

Kulttuurimaexilainen länsi on ihan yhtä syyllinen Ukrainan tapahtumiin kuin Venäjä tai Ukraina.