Blogit

Työvoimapula Suomessa

Mikko Kärnä (kesk.) nosti X:ssä esille erittäin hyvän mahdollisen epäkohdan.

Tervehdys @baronasuomi! Meillä on täällä Rautavaaralla @Pshyvinvointi’lle työskentelemässä filippiiniläisiä teiltä työvoimana. Peritte kuulema heiltä 780e vuokraa asunnosta josta maksatte itse 410e vuokraa. Onkohan tämä totta ja onko oikein? https://x.com/KarnaMikko/status/1810259515666796629

Aiemmin uutisoitiin miten Arina tuo työvoimaa Filippiineiltä, koska Lapista ei vain ihmisiä löydy jotka kykenisivät työskentelemään kaupan kassalla. Ei ole, niin pakko tuoda. Aiheesta löytyy HS:n artikkeli: Pohjoisen kauppoihin ei löydy enää työntekijöitä Suomesta: Nyt ihmisiä palkataan suoraan Filippiineiltä – Suomi | HS.fi

Tarjosin silloin kolme keinoa Arinalle miten työvoimaa mahdollisesti löytyisi. Keinot löytyvät tästä: https://x.com/antti_mehtala/status/1778035186178925018

Nostan aiheen vielä kerran esille, sillä ne liittyvät samaan teemaan – ulkomaalaisen työvoiman käyttöön Suomessa.

Usein kuulee ajatuksen: ”Kyllä tänne Suomeen voi tulla töitä tekemään, mutta lorvijoita me ei tänne tarvita!”. Ymmärrän näin ajattelevien ajatusmaailmaa, mutta en ole samaa mieltä. Nykyinen maahanmuuttopolitiikka mahdollistaa työvoiman tulemisen EU:n ulkopuolelta, kun kk-palkka on n. 1600€/kk. Aloitin itse työurani tuossa palkkaryhmässä, ja muistaakseni siitä jäi n. 1450€/kk käteen. Asuin asunnossa josta maksoin 430€/kk vuokraa+10€/kk vesimaksua. Muita kuluja elämiseen ei ollut hirveästi ehtinyt muodostua, sähkölasku oli parin kympin luokkaa.

Ajatellaan että olet tullut maahan muualta. Työnantajasi maksaa TES-minimin, -15% harjoitteluajalta ja harjoitteluaika väännetty maksimiin. Siitä jää n. 1360€/kk brutto, 1200€/kk netto. Tästä summasta maksat 780€/kk vuokraa työnantajallesi, käteen jää 420€/kk. Tämä on se, mitä vastaan suomalaiset, vasta työelämään siirtyneet, kilpailevat tänä päivänä.

Kun nettotulosi on n. 1200€/kk luokkaa, olet automaattisesti oikeutettu tiettyihin tulonsiirtoihin. Tämä on irvokas tilanne, missä täyspäivätöissä käyvä joutuu hakemaan apua yhteiskunnalta. Jos, työnantajan ahneuden takia, tänne tuodaan yksikin työntekijä tekemään työtä, minkä suomalainen voisi tehdä, on kulu yhteiskunnalle kaksinkertainen. Lisäksi se passivoi sitä motivoitunutta suomalaista, joka ohitettiin työnhaussa, koska työnantaja oli ahne ja halusi raapaista sen muutaman satasen vielä omaan taskuun.

On mahdollista että Kärnä oli erehtynyt, on mahdollista että Barona maksaa enemmän kuin TES minimin, on mahdollista että rekry oli tehty vasta tarveharkinnan jälkeen. On myös mahdollista, että ainoa syy rekrytä hoitaja filippiineiltä, oli työnantajan ahneus. Tosiasia on se, että meillä on 500 000 työtöntä suomalaista, joista osa on lakaistu eri tilastokikkailuilla piiloon. Kun puhutaan ”ulkomaisten osaajien houkuttelemisesta Suomeen”, ongelma on seuraava: siinä riistetään sekä sitä osaajaa, että suomalaista työtöntä. Siksi minun vastaukseni ulkomaisen työvoiman houkutteluun on seuraava: Ei.

 

 

Lähteet aloituksen kuvalle:
Työmarkkinat Suomessa 2024 (duunitori.fi)

Hätkähdyttävä tulos: Lähes 500 000 suomalaista tekee ilmaista työtä – Seura.fi

Employment Bulletin May 2024 (temtyollisyyskatsaus.fi)

Tilaa
Ilmoita
guest

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Taavi

Muistaakseni 1980-luvun lopulla VM:n virkamies, taisi olla SAK:n johtajan Pertti Viinasen veli, en muista etunimeä, ennusti, että Suomeen joudutaan tuomaan väkisin 1990-luvun alussa 60000 työntekijää ulkomailta. Siis vain. Nythän ennustetaan jo satoja tuhansia. Ei kuitenkaan tuotu 60000 läpsyttelijää Suomeen, tuli 500000 työtöntä noin alkajaisiksi. Sama tilanne nyt. Haaveillaan sadoista tuhansista ulkomaalaisista, lähinnä pienipalkkaisista työntekijöistä, vaikka työttömiä on laskentatavasta riippuen ainakin 200000 – 400000. Suomi ei muka tule tulevaisuudessa pärjäämään ilman ulkomaista työvoimaa. Suomalaiset kuulemma ikääntyvät sitä vauhtia, että tarvitaan niitä vanhusten perseenpyyhkijöitä sadoin tuhansin. Luuletteko, että muslumaanit alkavat kovin innokkaasti pyyhkimään vääräuskoisen persettä. Onko myös otettu huomioon, vaikka ikääntyviä tulee jonkin verran enemmän, niin toisesta päästä niitä myös poistuu enemmän. Tätä ei usein mainita koskaan.

John Quiman

Ulkomaalaisen tuominen halpatyövoimana johtaa siihen, että ko. ulkomaalainen tarvitsee tukia elääkseen eli tosiasiassa työnantaja maksaa vain osan työntekijän elämiseen tarvittavasta rahasta ja toiset ihmiset maksavat loput yhteiskunnan kautta, siis maksavat veroja, jotta joku yrittäjä saisi halpatyöntekijän. Suomelle halpatyöntekijä ei ole halpa.

pöh

Ei Suomessa ole mitään työvoimapulaa, vaan palkanmaksupula..
Epäilen suuresti että Kärnäkään tekisi töitä sellaisella palkalla että joutuu nälkää näkemään.

Tietoa julkaisijasta

Antti Mehtälä