Jo pienenä ihmettelin kuinka Pyhäjärvi siitä Tampereen lähistöltä ylettyi niin kauas etelään, kanavien kautta Hämeenlinnaan asti. Sama toistuu kaupungin pohjoispuolella, Näsijärveä pääsee vähintäänkin Virroille asti. Monet Tampereella vierailevat ovat kommentoineet, kuinka se on paljon enemmän ”rantakaupunki” kuin monet rannikon kaupungit. Siellä se satama on tuolla jossain keskustasta kaukana. Kun keskustorilta Tampereella lähtee, joka suunnalta päätyy vetisiin maisemiin joidenkin satojen metrien päästä, oli se sitten pohjoisen ja etelän suunnan järvet, idässä koski tai vähän kauempana lännessä Pispalanharjun näkymät, mistä alunperiin tähysteli Kustaa kolmas kaupunkia perustaessaan. Näillä vesillä on kulkenut lähinnä huviristeilyjä niin kauan, kun itse olen ollut tietoinen asiasta. Vayla.fi sivustolla näkyy hieno visualisointi kaikista Suomen sisämaan vesireiteistä.
Kaksi muuta merkittävää aluetta löytyy Kokemäenjoen syöttöaltaan lisäksi. Päijänteen vesistöihin yhdistyy reittejä joilla voi päästä Lahdesta tai Kouvolasta noin 25 kilometrin päähän Kuopiosta, Iisalmesta tai Nurmeksesta voi päästä Lappeenrantaan ja siitä Venäjän puolelle jäänyttä Saimaan kanavaa pitkin merelle asti.
Syy, miksi otan tätä asiaa esille, on kysymys logistiikan, rahdin ja matkustamisen tulevaisuudesta Suomessa. On paljon puhetta tunnin junista ja oikoreiteistä moottoriteille Pirkanmaalla. Miksi jyrätä valtavia määriä lisää olemassa olevia luontoympäristöjä ja pienempien kaupunkien kulttuurimaisemia näitä varten, kun on olemassa jo luonnolliset kulkuväylät? Vesistöt voisivat ottaa paljon isompaa roolia tulevaisuudessa. Ne ovat olleet elintärkeitä suomalaisille yli vuosituhansien ja polttomoottorin hyödyntäminen jokseenkin sai unohtamaan tätä. Kaikenlaista on joskus kuljetettu vesiteitse. Tottakai se on hitaampaa, mutta vaihtoehtona myös paljon halvempaa. Geopolitiikan asiantuntijat usein kertovat kuinka vesitse kuljetus on isoilla merillä jopa 10-15 kertaa halvempaa kuin raiteella tai tiellä, kun ottaa huomioon näiden rakennus- ja ylläpitovaatimukset. Sisämaan vesillä on tarvinnut ehkä vaikeakulkuisimpia kohtia muokata sopivaksi ja kanavia tietenkin on jo olemassa, joten kerroin ei aivan niin suuri ole. Tästä huolimatta enimmäkseen infrastruktuuria tarvitsee vain päätepisteissä, suurin osa väylää on jo olemassa tekemättä mitään. Vesistöjen isomman roolin kautta kuormitus ja ruuhka muilla kulkumenetelmillä vähenee ja meno siellä nopeutuu. Talvisin järviä jäätyy, mutta miksei yhtä kahta pientä jäänmurtajaa voi olla isoimmilla järvillä? Ehkä myös Pohjanmaan joet ihan Tornioon asti? Rannikollakin vesibussitoimintaa on jo, mutta miksei enemmän? Se voisi olla paljon parempaa kuin teiden jatkuva hinkkaus. Varmasti on myös ongelmia, mitä en tässä yhdellä istumalla tullut heti ajatelleeksi, mutta tuntuu ja on pitkään tuntunut tyhmältä jyrätä ja päällystää aivan joka kolkkaa jos on mahdollisuus tehdä toisin.
Olen ehdolla tulevissa eduskuntavaaleissa Pirkanmaalla Sinimustan Liikkeen edustajana.
Voit seurata minua twittersissä: https://twitter.com/A_Veikkola
tai instagrammissa: https://www.instagram.com/vekkee44/
Olipa hyvä että tuli puheeks… Meitä suomalaisia on ympäri maatamme ikävä kyllä vain pieni joukko jotka ovat kohta 30 vuotta vastustaneet vesiemme yksityistämistä ja niiden myymistä ulkomaalaisten vesimonopoliyhtiöiden käsiin.
Tämä osittain johtuu tietämättömyydestä mutta myös perisuomalaisesta laiskuudesta ”Tee sää paperi niin kyllä mää nimeni siihen laitan”. Tällä asenteella monikansalliset yhtiöt voitttavat siinä vaiheessa kun meiltä loppuvat voimat ja/tai rahat. Nimittäin, vastustus maksaa. Sellaiset 2000 – 4000e/a. Riippuu vähän kuinka monta lupapaperia on milloinkin kierroksessa ja missä oikeusasteissa ne ovat. Varmaa kuitenkin on että aina kun tulee vastustajien vastineenanto niin se on jouluna, juhannuksena, toukokuun lopussa, syysoman aikoihin ja pääsiaisenä. Eli, aina kun tavallinen kansalaienn voisi henkäistä työeämästä, silloin pitää painaa kaksi viikkoa hiki päässä ja lukea lakikirjoja.
Tästä päästäänkin ehdokkaan kotikaupunkiin ja teksteissä mainittuihin vesiataisiin. Kaupunkin monopoli joka nyt tullaan osakeyhtiöittämään, on kiintoisa kohde monikansallisille vesimonopoliyhtiöille kuten Nestle, Suez, RWE Wasser ja Thames Water. Moniko tiesi että ranskalainen Suez toimii jo Suomessa? Sen jätekujetus käyttää nimeä SITA.
Ja kun entisen Neuvostoliiton hajottua taistolaisista tuli vihreitä, miehittivät ne kaikki ELY-keskuksen paikat ja siirtyivät halveksimansa yhteiskunnan eläteiksi. Tarkoituksenaan sieltäkäsin vaikeuttaa kaikkien elämää ja pitää vesialtaa mahdollisimman saastumattomina, jolloin ne ovat vesimonopoleja havitteleville yhtiöille kultakaivoksia.
Maailmassa on jo tapauksia joissa kansalaisia on kieleetty uimasta, kaastamasta tai veneilemästä omissa järvissään. Eikä sieltä saa ottaa vettäään miljoonan dollarin sakon uhalla. Sillä se nyt sattuu olemaan jonkun vesitehtaan raakaveden varastamista.
Ehdokkaalle ehdotankin nyt että ryhtyy sanoista tekoihin. Ja ainakin turvaa jokamiehen oikeudet vesiemme käyttöön. Ehdokas voi ajaa läpi avantouinnin UNESCOn aineettomien hyödykkeiden listalle. Nimittäin kun saunominen sielä on jo, on avantouinti lyhyt hyppäys saunasta eteenpäin. Silloin avantosaunan edustassa saa aina uida, siitä saa ottaa saunavettä ja kalastaa. Kyse on vain viitseiäisyydestä sillä näitä asioita ajaa eteenpäin Suomen Latu.
Meillä menee täysi aika Turusn seudun veden, Tampereen veden, Lakeuden veden, Jyväskylän veden ja Lahden kanssa. Joku toinen voisi ajaa avantouinnin läpi sillä aikaa.
Pahinta on, että vallanpitäjien toimesta suot määrättiin ojitettaviksi, tai ei määrätty vaan maksettiin siitä korvauksia ja moni halusi rahaa. Sitten kun vesistöt tummuivat ja rehevöityivat, vallanpitäjät keksivät, kansalaiset pilasivat vesistöt, kun käyvät wceessä tai puuceessä ja tuottavat ruokaa pelloillaan. Tämä tietenkin meni läpi kansalaisiin median sitä toitottaessa.
Asiasta on kirjakin Mikä pilasi Suomen vesistöt. Kirjassa on kuvitelma, että kaikki asukkaa, jotka ovat alueella mistä vesi virtaa Itämereen, asuisivatkin veneissä ja tekisivät tarpeensa veteen. Helpoin laskuin osoitetaan, ettei Itämeri siitä rehevöityisi. Tai eivät laskut aivan yksinkertaisia ole, kun on suuristä määristä kyse. On tajuttava suuria lukua.
Ennen vanhaan 40% kansastamme teki tarpeeensa PC:hen tai käymälään joka ei ollut vedenpuhdistamojen kautta yhteyksissä vesistöihin. Sitten tuli höpötys EU:sta ja siihen liittymisen ehtoina olevat yli 50 salaista sopimuta jotka Esko Aho allekirjoitti Suomen kansan nimissä. Yksi niistä koski vesilaitoksia ja kuuluu vapaamuotoisesti yhennettynä:”Suomalaiset tulee saattaa yli 90%:sti kunnallisten vesihuoltojen pariin. Jotka tulee yksityistää lyhyellä aikavälillä”.
Mistäs muusta kuin tästä on Tampereenkin osakeyhtiöittämisessä kyse? Aikoinani muissta miettineeni -95 että ”Eihän selaista määrää muoviputkea ja kaivuuta taloutemme kestä velkaantumatta. Eihän tuossa ole mitään järkeä että nekin jätteet jotka eivät nyt mene vesistöihin, jatkossa ohjataan sinne”. Mutta niin vain löytyi rahaa muoviputkille ja kaivuulle. Ja vesi- sekä viemäriputkia kaivettiin 10 vuotta maaperäämme. Valokuitua ei saatu samaan kaivantoon koska sitä 2e/m rahaa ei löytynyt mitään. Mutta muoviputkiin kyllä löytyi.
Kun katsoo asiaa näin taakseppäin niin menossa on ennalta suunniteltu operaatio joka viedään loppuun asti. Niinkuin mainitsin, olemme hidastaneet sitä 30 vuoden ajan. Jotkut muistavat esim. Marko Sihvosen nälkälakon eduskuntatalon edustalla. Mutta kuten maiitsin, tarvitsemme tekijöitä, emme politikkoja. Jos tekijöiden keskuudesta nousee politikoiksi ansioituneita henkilöitä, niin siitä ei ole haittaa. Mutta ensi sijassa tarvitsemme sitä että työpäivän jälkeen henkilöt paneutuvat 3-5h/päivä yhteiskuntamme epäkohtiin. Siinä on harrastuksia ja lomamatkailuja sekä kalastus- ja baariretkiä loppuelämäksi. Elämä on karumpaa kuin Matrixissa. Mutta tuulimyllyjä vastaan taisteleminen todistaa miten peustuslakimme sekä EU-läkimmekin joustavat kun päättämässä ovat muurarien ja muiden veljesjärjestöjen edustajat, nuo agentit. Loppujen lopuksi jokainen paperi jää historiaan josta tulevt sukupolvet voivat todeta korruptoituneen järjestelmän tuhoavan yhteiskuntaamme pala palalta.
Siksi uusia toimijoita tarvitaan. Jos mietitte miten voitte auttaa, niin lukekaa ulkoa rikoslaki ja luonnonsuojelulaki sekä laki vesistöitä. Eikä ole haittaa jos tietää miten nykyinen perustusaki eroaa ajasta ennen EU:ta.
Mitä tulee vesistöjen ja pohjavesien kohtaloon, saattaa olla, että niiden menettämistä alustetaan jo hyvää vauhtia ajamalla maa niin velkaiseksi, että jossain kohden tulevat toiset päättämään, että vesistöt ja pohjavedet pitää myydä talouden korjaamiseksi.
Suomeen kun tuodaan se 62 miljoonaa asukasta niin siinä tanner jyskää ja aitaa kaatuu. Slummien alle jiäp hehtaari jos toinenkin. Siinä sitä on Suomen tulevaisuutta tällä politiikalla