Blogit

EU puolustaa etnonationalistista sankaria, Navalnyitä

Nyt, kun Navalnyi on EU:ssakin sankari, on syytä korostaa, että Navalnyi on vahvasti kansallismielinen ja vaatii tiukkaa maaahanmuuttopolitiikkaa. Navalnyi saattaa olla jopa etnonationalisti – toisin kuin yleensä Euroopan kansallismieliset – koska hän on korostanut etnistä venäläisyyttä. Yle kirjoittaa asiasta näin:

”Vajaat 15 vuotta sitten Navalnyi erotettiin nyky-Venäjän perinteikkäimmän liberaalipuolueen Jablokon riveistä, koska hänellä katsottiin olevan liian jyrkkiä kansallismielisiä arvoja. Sittemmin Navalnyin etnistä venäläisyyttä ja tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa korostaneet ulostulot ovat jääneet taka-alalle. Niitä käytetään kuitenkin edelleen leimakirveenä, etenkin Kremliä lähellä olevien viestimien hyökätessä oppositiotoimijaa vastaan.”

Yle:ssä kuvaillaan Navalnyin paluu Venäjälle valkoisella ratsulla ratsastavan ritarin paluuna pahan valtakuntaan. Kansansa puolesta henkensä jo lähes antanut Navalnyi palasi äärimmäistä rohkeutta osoittaen murhaansa yrittäneiden kynsiin Venäjälle. Näin hänen maineensa on kasvanut ja todennäköisesti myös kansansuosio noussut.

Voisi kuvitella, että venäläiset olisivat aika yhtenäisesti tällaisen uhrautuvan yli-ihmisen puolella ja kansansa rahat varastavaa Putinia vastaan, mutta näin ei olekaan. Putin rakentaa parhaillaan huippukallista ja -salaista yksityispalatsia Mustanmeren rannalle. Putinin korruptioura alkoi Navalnyin mukaan jo vuonna 1991, kun Putin pääsi Pietarin kaupunginjohtajaksi ja ulkomaankaupan vientilisenssit olivat hänen vallassaan.

Navalnyi vaikuttaa lähes perfektionistiselta sankaruudessaan, kun hän julkisti yli kahden tunnin mittaisen Youtube-videon todisteineen Putinin korruptiosta, mutta vasta Venäjälle vihollistensa kynsiin palattuaan, koska ei halunnut omien sanojensa mukaan huudella ulkomailta.

Venäjä on kuin kehitysmaa, jossa korruptio ehkäisee demokratiaa ja hyvinvoinnin kehittymistä. 5/6 väestöstä kokee viranomaiset korruptoituneiksi. Boris Jeltsinin entisen neuvonantajan Georgi Satarovin tutkimuslaitoksen Indemin mukaan lahjuksia maksetaan vuosittain 2,5 kertaa valtion budjetin verran. Viranomaisille maksettava lahjus on nykyisin keskimäärin 13 500 $, Yliopistojen lahjonnassa on sanottu liikkuvan miljardi euroa. Mikä pahinta, myös tuomioistuimia pidetään korrptoituneina. Putinin ensimmäisen valtakauden aikana, vuoteen 2007 mennessä Venäjä putosi Transparency Internationalin korruptioindeksissä sijalta 82 sijalle 143.

Korruption lisäksi ovat Putinin järjestämät salamurhat ja niiden yritykset. Viisi vuotta sitten, vuonna 2015 Putinin yhtenä keskeisimpänä kriitikkona tunnettu entinen varapääministeri ja oppositiojohtaja Boris Nemtsov murhattiin ohiajaneesta autosta ampumalla. Tätä ennen virkamiesten veronkiertomenettelyjä tutkinut juristi Sergei Magnitski kidutettiin kuoliaaksi samassa vankilassa, johon Navalnyi nyt joutui. Vankilasta väitettiin Magnitskin tietenkin kuolleen sairauteen, välillä haimatulehdukseen ja välillä sydänkohtaukseen.

Salamurhia on lukuisia ja kohteina ovat olleet tietenkin myös toimittajat, kuten Anna Politkovskaja, joka selviytyi myrkytysyrityksestä, mutta ammuttiin kuoliaaksi.

Kaikesta tästä huolimatta vain viidennes venäläisistä hyväksyy Navalnyin toiminnan ja puolet ei hyväksy riippumattoman Levada-tutkimuskeskuksen syyskuussa tekemän kyselyn mukaan . Ovatko venäläiset siten edes ansainneet Navalnyin panosta ihmisarvoisemman Venäjän puolesta? No ehkä se riittää, että viidennes sentään on. Kymmenet tuhannet venäläiset ovat juuri osoittaneet sankarillisuutensa uskaltautumalla laittomiksi julistettuihin, rauhanomaisiin mielenosoituksiin Venäjällä ja yli 2 000 heistä on joutunut Venäjän väkivaltakoneiston korjaamina pidätetyiksi, mukaan lukien Navalnyin vaimo, josta on jo odotettu miehensä seuraajaa. Navalnyi on laskenut, että jos edes kymmenesosa Putiniin tyytymättömistä saataisiin kaduille, hallinto kaatuisi.

Vaikka tuota kymmentä prosenttia ei saataisi kaduille, on kiinnostavaa, kuinka Putin aikoo tukahduttaa orastavan nuorten kapinoinnin. Navalnyin huumoripitoiset Youtube-videot ovat suosittuja nuorten keskuudessa ja koululaiset ovat alkaneet poistaa Putinin kuvia koulujen seiniltä ja levittää näistä videoita Tiktokissa. Nyt Navalnyi, eikä hänen vaimonsa voi enää tehdä videoita Youtubeen, mutta toivottavasti löytyisi joku vaikka ulkomaiden suojista.

Entä Suomen tilanne tässä Putinin kriisissä? Täytyy toivoa, ettei kyseinen hirmuhallitsija ala etsiä ulkoista uhkaa Suomesta siirtääkseen venäläisten huomion pois itsestään. Suomen ei kannata ärsyttää Venäjää geopoliittisessa asemassaan. Se ei ole suomettumista, vaan viisautta. Suomen kannattaa arvostella ja ryhtyä toimiin Putinia vastaan ainoastaan osana EU:ta, ja toisaalta presidentti Sauli Niinistölle kannattaa jättää Putinin taivuttelu ja järjen puhuminen. Niinistö on kokenut ja harkitseva. Hänellä, jos jollain voi olla jotain uskottavuutta Putinin silmissä – toisin kuin muilla nykyään vallassa olevilla johtopoliitikoilla. Euroopassa ja maailmalla riittää kyllä yllin kyllin maita, jotka voivat huoletta hyökätä Putinin toimintaa kohtaan.

On Suomelle eduksi, jos EU reagoi nyt mahdollisimman voimakkaasti politiikan keinoin Navalnyin ja mielenosoittajien kohteluun. Se viestittää Venäjän suuntaan samalla, ettei kannata käyttäytyä ulkopoliittisestikaan aggressiivisesti, koska EU on valmiina reagoimaan. Toisaalta Putinilla ei ole paljon muita vaihtoehtoja kuin roikkua vallassa väkisin, koska vallan menetettyään hän joutuisi korruptio- ja murhasyytteisiin. Jos kyse olisi ”vain” korruptiosta, voisi olla järkevintä sopia Putinille syytesuoja ja lähettää tämä johonkin lämpimään maahan maanpakoon elämään kohtuullisella eläkkeellä samalla, kun valtiolta varastettu varallisuus otettaisiin takaisin.

Kuinka moni muuten on tullut ajatelleeksi, että jos Venäjä hyökkäisi Suomeen, niin sieltä olisi tulossa muitakin kuin alkoholisoituneita venäläissotilaita? Venäjällä on miljoonia muslimeja entisistä neuvostotasavalloista, joista ISIS:in kerrotaan saaneen erityisen paljon terroristeja riveihinsä. Venäjä päästi myös aluksi tietoisesti näitä lähtemään terrorismin palvelukseen Lähi-itään. Se on nähnyt islamilaiset taistelijat tärkeäksi varustuksekseen. Muutoin moraalittomana näyttäytyvä Venäjän hallinto on myös yllättäen hakenut ahkerimmin kaikista maista ISIS-lapsia Venäjälle – ja ilmeisesti myös -äitejä.

Tietoa julkaisijasta

Henna Kajava

Olen perussuomalainen kansanedustajaehdokas Uudellamaalla. Olen PS:n Espoon valtuustoryhmän puheenjohtaja, Länsi-Uudenmaan aluevaltuutettu ja muitakin luottamustoimia löytyy. Koulutukseltani olen kehityskysymyksiin erikoistunut filosofian maisteri. Työskentelen sivistystoimessa. Politiikkaan päädyin maahanmuuttopaniikin kautta vuoden 2015 vyöryn seurauksena. Olin kysytty puhuja Rajat kiinni- ja suurmoskeijaa vastustavissa mielenosoituksissa.