Turkissa oli viime yönä sotilaallinen vallankaappausyritys. Istanbuliin johtavat kaksi siltaa suljettiin armeijan toimesta, sekä kaupungin suurimman lentokentän eteen ajettiin panssariajoneuvoja. Pimeät helikopterit ampuivat laukauksia, parlamenttitaloa ammuttiin, tilanne oli hyvin sekasortoinen.
- 02.48 RT: Parlamenttirakennusta on pommitettu ilmasta.
- 03.05 Sky News: Valtion televisioyhtiö TRT on jatkanut televisiolähetyksiä, Henkilökunta kertoo olevansa panttivankeina.
- 03.07 Turkin hallituksen lentokone ja Presidentti Erdogan kiertelee Turkin yläpuolella ja on mahdollisesti laskeutumassa Istanbuliin.
- 03.10 Turkin armeija ilmoittaa nettisivuillansa hallitsevansa tilannetta.
- 03.14 Turkin suurlähetystön edustalla protesteja ainakin Saksassa ja Itävallassa.
- 03.19 Turkin hallituksen lentokone laskeutui Istanbuliin, armeijan panssarivaunut on odottamassa.
- 03.43 CNN Turk- studio tyhjennetty ja lähetykset katkaistu.
- 05.00 Vallankaappaus näyttää epäonnistuneen.
Siinäpä se pääpiirteissään.
Mediasta selvinneillä tiedoilla seuraavana päivänä voi päätyä seuraavaan johtopäätökseen. Oli ilmeistä, että rivisotilaat olivat luulleet vallankaappausyritystä harjoitukseksi. Tästä kertoo esimerkiksi motivaation ja taistelutahdon romahtaminen pikaisesti.
Vallankaappauksen motiivina demokratia
Turkin armeija on perinteisesti ollut poliittisesti voimakas instituutio, ja sitä on pidetty Atatürkin tasavallan ylläpitäjänä. Turkin perustuslain ja maan yhtenäisyyden suojelu on annettu lailla maan asevoimille, joten sillä on muodollinen poliittinen rooli sekulaarisen yhtenäisvaltion ja Atatürkin uudistusten vartijana Kansallisen turvallisuuden neuvostossa. Neuvoston kautta armeija osallistuu suosituksiin maan puolustuspolitiikasta mitä tahansa Turkkiin kohdistuvaa uhkaa, kuten etnistä separatismia tai uskonnollista ekstremismiä vastaan.
Uskon, että vallankaappauksen motivaationa oli syöstä Erdoganin Islamilainen ekstremismi pois vallasta, siinä onnistumatta. Islamia ei tule missään nimessä aliarvioida, sillä uskonto saa tuhannet kannattajat aseistamattomana vastustamaan sotilaallista operaatiota. Ääri-islamilaiset hakkasivat panssarivaunuja rautatangoin, heittelivät kivin, ja kiipesivät vaunujen päälle. Osa jopa makasi maassa estäen vaunun liikkumisen, sillä sotilaat eivät halunneet tappaa satoja siviilejä.
Presidentti Erdogan on ajan kuluessa yrittänyt puhdistaa armeijansa toisinajattelijoista, sellaisista jotka kannattavat sekulaarisia ja maallisia arvoja. Erdogan itse on tiukan uskonnollinen mies, ainakin hänen kannattajansa ovat.
Turkin Presidentti Erdogan oli kutsunut kannattajansa kaduille vastustamaan sotilaallista vallankaappausyritystä, moskeijat herättivät kansalaiset keskellä yötä rukouskutsulla, vaikka ei ollut edes aika rukoilla. Erdogan on valjastanut islaminuskolla itselleen kymmeniä miljoonia seuraajia. Osa turkkilaisista haluaisi elää länsimaiden tyylistä elämää, irroittautua islamin tiukasta otteesta ja Presidentin uskonnollisesta hallintatavasta, joka muistuttaa lähinnä demokratian irvikuvaa.
Yölliset videotallenteet kertovat surullista tarinaa
Presidentin kannattajat kokoontuivat tuhatpäisinä juhlimaan loppunutta vallankaappausyritystä huutaen Allah on suurin, sekä esittäen ISIS:lle tuttua sormimerkkiä. Antautuneet sotilaat pahoinpideltiin ja joltain onnettomalta irroitettiin pää. Tämä kaikki Erdoganin uskonnollisten fanaatikkojen toimesta. Eivät demokratiaa rakastavat henkilöt juhli veressä, eivätkä vaadi kuolemantuomiota voimaan.
Vallankaappausyrityksen jälkeen Erdogan tulee puhdistamaan sekä armeijan, että lainoppineet väärinajattelijoista. Hän on saanut tilaisuuden, jota yksikään diktaattoriksi haluava tuskin kykenee jättämään käyttämättä. Media kertookin, että puhdistuksia on tehty jo useiden tuhansien henkilöiden verran. Henkilöt koostuvat pääasiassa tuomareista, oikeusoppineista ja sotilaista.
Tällä hetkellä Presidentti syyttää vallankaappauksesta muslimisaarnaaja Fethullah Güleniä, joka edustaa maltillisempaa suuntaa
Erdogania alkoi epäilyttää Gülenin kannattajien saama vaikutusvalta turkkilaisessa mediassa, poliisissa ja oikeusjärjestelmässä. Kiista kärjistyi vuonna 2013, kun oikeusviranomaiset, joiden uskottiin kannattavan Gülenia, nostivat korruptiosyytteet Erdoganin lähipiiriä kohtaan. Syytettyjen joukossa oli myös presidentin poika.
Erdogan sulki Hizmet-liikkeen ylläpitämiä kouluja, erotti satoja poliiseja ja sulki lehtiä, joiden uskottiin kannattavan Gülenia. Viime keväänä HS kertoi, että Erdogan pitää Gülenia maan suurimpana uhkana, jopa yli terroristijärjestö Isisin.
Turkin kerrottiin eristäneen Incirlikin lentotukikohta Etelä-Turkissa. Yhdysvallat käyttää tukikohtaa säännöllisesti, ja tukikohta on keskeinen osa taisteluissa Isisiä vastaan Syyriassa ja Irakissa. Nyt kaikki lennot tukikohdasta on lopetettu. Turkki myös säilyttää osaa Yhdysvaltojen ydinaseista.
Mediassa kerrotaan, että Erdogan vaatii Yhdysvaltoja luovuttamaan Gülenin, jotta hänet voitaisiin tuomita. Käyttääkö Turkki lentotukikohtaa kiristämisen välineenä, kuten siirtolaisvyöryä neuvoteltaessa viisumivapaasta matkustamisesta Eurooppaan? En tiedä.
Aika näyttää, kuinka tämä kaikki vaikuttaa turismiin, sotaan jihadisteja vastaan, Euroopan islamisoitumiseen ja siirtolaismäärään, mikä kaikki voi räjähtää käsiin.