Blogit

USA:n somali Ayaan Hirsi Ali: ”Pysäyttäkää BLM”

Kuva Shutterstock.

Olen eri pätkissä asunut Yhdysvalloissa kuusi vuotta, enkä ole nähnyt ja kokenut mitään mikä vertaantuu nyt menossa olevaan Black Lives Matter -liikehdintään (BLM) siellä. En edes silloin, kun 1992 kesällä Rodney King mellakoiden aikana olimme pakanneet Baltimoren keskustassa asuessamme tavarat autoon päästäksemme pakenemaan mahdollisesti puhkeavaa vandalismia ja väkivaltaa.

Vein tulloin vaimoni JFK-lentokentälle New Yorkiin, kun hän oli lähdössä takaisin Suomeen. Tuolloin Interstate 95:lla New Jerseyssä tuli kilometri tolkulla kansalliskaartin kuorma-autoja täynnä sotilaita, jotka olivat menossa Washington DC:hin. Ei edes silloin ollut samanlaisia kylmiä väreitä kuin nyt.

BLM on ottanut koko USA:n panttivangikseen ja tavallisiä ihmisiä on kielletty puhumasta julkisesti liikehdintää vastaan vastatoimien uhalla. Kieltokulttuuria (engl. cancel-culture) edistävät ääriainekset uhkaavat vääränmielisiä työpaikkojen ja opiskelupaikkojen menetyksellä, ”rasististen” yritysten vararikkoon ajamisella ja uhkaamalla väkivallalla vääränmielisiä ihmisiä.

Olen nyt kuunnellut Ayaan Hirsi Alin kahden ja puolen vuoden takaisen Hoover instituutin julkaiseman YouTube haastattelun ja kaksi tuoretta po. instituutin haastattelua. Täytyy sanoa, että tässä somalinaisessa on ei ainoastaan jytkyä vaan ahkerasta historian ja filosofian opiskelusta kumpuavaa viisautta. Wikipedian mukaan on häntä Los Angeles Timesissa tituleerattu Afrikan merkittävimmäksi yhteiskunnalliseksi ajattelijaksi. Minulla oli hänestä ennakkokäsitys kapea-alaisena islamkriitikkona, mutta olen tässä suhteessa erehtynyt. Ayaan Hirsi Ali on tätä nykyä Hoover-instituutin ja Stanfordin yliopiston vanhempi tutkija.

Aion kirjoittaa hänestä enemmän, koska hänellä on merkittävät Hoover-instituutin haastattelut identiteetti-ideologian fragmentoivasta eli heimoistavasta ja taannuttavasta yhteiskunnallisesta vaikutuksesta ja silmät avaava haastattelu islamin Dawa lähetyskäskykäsitteestä.

Tässä blogissa avaan hänen teesejään, jotka on julkaistu Wall Street Journalissa 26.6. WSJ, Foxnews ja Washington Examiner ovat niitä harvoja medioita, jotka julkaisevat Ayaan Hirsi Alin tapaisten BLM-kriitikoiden ajatuksia. Aiemmin laatumedioina tunnetut washingtonpostit ja newyorktimesit ym. ovat nyt siirtyneet yhdessä tuumin valkoisen miehen syyllisyyttä tähdentävään ja yhteiskuntaa polarisoivaan rintamaan antamalla yksiselitteisesti tukensa BLM-vallankumoukselle. Vielä 13 vuotta sitten Washington DC:n alueella asuessani tilasin Washington Postin kotiin. Enää en tekisi sitä.

Ensin pari sanaa Ayaan Hirsi Alista. Hän syntyi Somaliassa samaan klaaniin kuin sen pahamaineinen entinen diktaattori Siad Barre. Ayaan Hirsi Ali joutui pakenemaan väkivaltaa ja anarkiaa arabimaiden kautta lopulta Hollantiin, jossa hänestä islamista luopuneena henkilönä tuli elokuvaohjaaja Theo Van Goghin yhteistyökumppani ja Hollannin parlamentin jäsen. Islamistin surmattua veitsellä Theo Van Goghin tämän ohjattua elokuvan ”Alistuminen” (engl. Submission), jossa Ayaan Hirsi Ali antoi kasvot ja äänensä islamilaisissa maissa tapahtuvalle naisten alistamisen paljastamiselle.

Marokkolaissyntyinen surmaaja lävisti puukolla Ayaan Hirsi Alille suunnatun paperille kirjoitetun tappouhkauksen Van Goghin rintaan. Tapahtuman jälkimainingeissa hän muutti Yhdysvaltoihin ja on nyt kahden lapsen äiti ja vanhempi tutkija Stanfordissa ja Hoover-institutissa.

Wikipedian mukaan Ayaan Hirsi Alilla on useita fatwoja ja eräs tunnettu ajattelija on todennut, että hänellä on suurempi väkivaltaisen kuoleman riski kuin kenelläkään hänen tuntemallaan henkilöllä mukaan lukien Salman Rushdie. Sekulaarit piirit ihailevat häntä lännessä, mutta ääri-islamistit ja monet tämän päivän vasemmistolaiset halveksivat häntä hänen islam-kriittisyytensä vúoksi.

Aylaan Hirsi Ali on tullut viimeisten vuosien aikana länsimaisten arvojen tiukkana puolustajana  ja ääriajattelua – oli se peräisin islamin piiristä tai läntisistä ajattelun virtauksista – vastustavana tutkijana ja ajattelijana.

Ayaan Hirsi Ali hiljan tehdyn haastattelun loppupuolella kertoo mm., että Yhdysvalloissa jonkun yliopiston presidentin on nyt lopulta ryhdistäydyttävä ja tuomittava kulttuurimarksistinen hölynpöly (Ayaanin sanoin ”nonsense”)  polvistumisineen, mikroaggressioineen, intersektionalismeineen, valkoisen miehen etuoikeuksineen ja värillisten ihmisten uhriutumisineen ym.

Ayaan Hirsi Alin mukaan Yhdysvaltain yliopistot – huippuyliopistot mukaanlukien – eivät ole antaneet opetusta viimeisten vuosikymmenien aikana vaan indoktrinaatiota (engl. ”not education but indoctrination”). Tämä yliopistoissa vuosikymmeniä kuplinut hölynpöly on viime vuosien aikana jalkautettu yhteiskuntaan halvaannuttaen sen BLM-liikehdinnän myötä sellaisessa kansainvälisessä tilanteessa, jossa esimerkiksi Kiina haastaa USA:n yhä tiukemmin.

Instituutiot, kirjoitettu historia, turvallisuus kaikki on vaakalaudalla USA:ssa. Ayaan Hirsi Ali toteaa, että demokraattien on nyt hävittävä seuraavat presidentin vaalit ja ne demokraatit, jotka vielä ovat järjissään, heidän on uudelleen suunnattava puolue oikeille urille ja heitettävä puolueen äärivasemmistosiipi ulos puolueesta seuraavien vaalien jälkeen.

Ennen kuin hän nämä teesit esittää, haastattelussa käydään läpi monia perusasioita kuten se, että vaihtoehtona identiteettien oikeuksien puolustamiselle pitää yhteiskuntaa suojella ottamalla USA:n valistushenkisestä perustuslaista pohja universalismille, jossa ”All lives matter” eli kaikkien henki turvataan ja kaikkien oikeudet turvataan.

Ayaan Hirsi Ali ei kiellä, että USA:ssa ei olisi ongelmia ja rasismia mutta että kaikki on suhteellista. Hän on tyystin erimieltä BLM-liikehdinnän kanssa niistä keinoista, joilla asiain tilaa parannetaan. Hän myös toteaa ykskantaan, että USA on maailman paras maa värillisille ihmisille ja että suuren osan Afrikan väestöä unelma on päästä USA:han juuri tästä syystä. Hän kertoo kokeneensa hirmuista rasismia ja naisvihaa arabimaissa, joissa hän on asunut.

Hän tulee maasta, joka perustaa useimpien nykyisten kehitysmaiden tapaan yhteiskuntajärjestyksen lähtökohtaisesti epävakaaseen klaanijärjestelmään. Nykyinen identiteettipohjainen ajattelu ja politiikat johtavat juuri tällaiseen heimoistumiseen.

Hän on hiljan arvostellut entistä ja nykyistä maanmiestään USA:n kongressin jäsentä Ilhan Omaria, joka haluaa BLM-vallankumousta ja kaiken muuttamista. Ayaan Hirsi Alin mukaan Ilhan Omar haluaa USA:han anarkian ja väkivallan, jota he molemmat pakenivat USA:han Mogadishusta.

Ayaan Hirsi Ali kieltää kannattavansa Donald Trumpin jatkokautta, kun hän toivoo demokraattien häviävän marraskuun presidentin vaalit. Hän kiertää kysymyksen toteamalla, että hän kannattaa demokratian ja vapauksien säilyttämistä.

Mikko Paunio