Vihapuhepoliisi Keijo Kaarisade kirjoittaa viimeaikaisista viharikostutkinnoista.
YLE tietää kertoa, että Helsingin poliisi epäilee Päivi Räsästä (kd.), Hussein al-Taeeta (sd.) ja Juha Mäenpäätä (ps.) kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Oudoksuntaa ja kritiikkiä on aiheuttanut se, että muiden puolueiden edustajien sanomisia tutkii rikoskomisario Pekka Hätönen, jolla on henkilökohtainen historia vihreiden poliitikkona. Vasta viime kuntavaaleissa hän oli vihreiden ehdokkaana Espoossa. Neljäs monien tuntema Hätösen ”viharyhmän” tutkinnan kohde on myös Keijo Kaarisade. Tästä lisää myöhempänä tekstissä…
Räsänen oli Pride-tapahtuman yhteydessä kummastellut raamatullisesti häpeän ja synnin nostamista ylpeyden aiheeksi. Al-Taee puolestaan oli puhunut halveksuvasti useista vähemmistöistä. Tuoreimmassa, Mäenpään tapauksessa, kansanedustaja oli puhunut kielteiseen sävyyn ”vieraslajeista”.
Merkillisintä tässä on se, että Hätönen johtaa Helsingin poliisilaitokselle perustettua ”viharyhmää”. Viimeisen kahden vuoden aikana parodiahahmo Keijo Kaarisade teki somepalvelu Twitterissä satiiria kuvitteellisesta vihapuhepoliisista, joka ei siis ole juridinen tai muuten virallinen termi. Kun Keijoa ei alkuaikoina 2017 saatu suljettua ilmiannoin, tämä kyseinen ”viharyhmä” alkoi tutkimaan myös Keijon tapausta, vaikka Keijo ei toiminnallaan syyllistynyt vihapuheeseen. Erikoista tässä onkin, että juuri kun Keijo lopulta jäädytettiin Twitterissä, poliisi lopetti parodiatutkinnan.
[su_quote]Hätösen mukaan epäiltyjä tilejä oli kaikkiaan kourallinen. Tunnetuin niistä oli Keijo Kaarisade -niminen profiili. Poliisi lähetti tutkinnan tiimoilta tietopyyntöjä Twitterille ja Hätösen mukaan saikin vastauksia.[/su_quote]
[su_quote]Hänen mukaansa Twitter ryhtyi tutkinnan myötä myös omiin toimenpiteisiinsä ja sulki ainakin Keijo Kaarisateen tilin tänä keväänä.[/su_quote]
Kun kengässä hiertänyt kivi nimeltä Keijo oli hoideltu netistä, poliisin motiivi tutkinnalle katosi. Poliisi siis myönsi, että hänen toimillaan oli vaikutusta Kaarisateen tilin sulkemiseen, vaikka tutkinta ei johtanut minkäänlaiseen syytteeseen saati lainvoimaiseen tuomioon. Poliisi voi omalla painostuksellaan ja tutkinnallaan saada aikaan ennakkosensuuria palveluissa, jotka luonnollisesti haluavat minimoida yhteydenotot virkavallan taholta, vaikka mitään tuomioita ei olisi päätetty.
Kirjoitin jo viime huhtikuussa tästä asiasta:
[su_quote]Keijon valitsemat keinot – satiiri, anonyyminä esiintyminen ja sananvapauden käyttäminen – ovat kaikki olleet teon hetkellä täysin laillisia kansalaisvaikuttamisen keinoja ja perinteisesti vapaan yhteiskunnan kulmakiviä. Kyse on myös Suomen perustuslaissa turvatuista oikeuksista, eipä sillä, että meillä enää olisi perustuslakiasiantuntijoinakaan muita kuin kommunisteja. Mikään ei ole estänyt satiirin kohteeksi joutunutta viranomaista aloittamasta toimenpiteitä satiirin hiljentämiseksi. Ilmeisesti laillisuusperiaate, normaalit jääviyssäännöt tai vallan kolmijako eivät ole kiinnostaneet ketään. Aluksi poliisi yritti sulkea toimiaan pilkanneita Twitter-tilejä ilmiannoin. Tämä on ennakkosensuurikiellon vastainen toimenpide, eli todennäköisesti laitonta. Kun tämä toimenpide epäonnistui – tuolloin Twitter kieltäytyi sulkemasta tiliäni – poliisi päätti aloittaa rikostutkinnan kriitikoitaan kohtaan. Tästä sai lukea lehdestä hyvin epämääräisesti, mutta mitään esimerkkitapauksia ei mainittu.[/su_quote]
[su_quote]Ilmeisesti tiliini kohdistuvaa tutkintaa suoritti poliisin vihapuheyksikkö. Tämä on erityisen mielenkiintoista siksi, että ensinnäkään Suomen laissa ei ole mitään mainintoja vihapuheesta. Silti poliisilla on sitä torjuva yksikkö. Tietenkin siinä että vihapuhetta ei ole määritelty on se etu, että kyseinen yksikkö ei voi koskaan ylittää toimivaltaansa. Toimialaa kun ei ole missään määritelty. Näin ollen se saattoi aloittaa rikostutkinnan itseään koskevan parodian esittämisestä, oma lehmä ojassa. Eli tutkintaa jäävinä teosta joka ei ole rikos, nimikkeellä joka ei mitenkään tulkittuna voi olla vihapuhetta.[/su_quote]
Pitäisikö Helsingin poliisissa kokeilla vaikka jonkinlaisena pilottihankkeena sitä, että Suomessa voimassa olevaa jääviyslainsäädäntöä sekä esitutkintalakia alettaisiin noudattamaan?
Myös poliisin laillisuusvalvonnasta vastaava viranomainen voisi ottaa päänsä pois omasta peräaukostaan. Poliisin viimeaikaiset toimintamallit kertovat siitä, että he tietävät itsekin, ettei heitä valvota.