Blogit

Kilpaa kyvyttömiksi

Oletteko te siellä Suomessa aivan sekaisin? Uskotteko edelleen keijukaisiin ja menninkäisiin? Ainakin Sipilän hallitus näyttää uskovan ja te näytätte uskovan siihen. Te hölmöt juoksette itsenne hengiltä sillä verukkeella, että suomalaiset yritykset eivät olisi kilpailukykyisiä. Kyllä ne ovat, mutta väärässä paikassa, kuten myös te kansalaiset. Vika ei sinänsä ole Sipilän hallituksen vaan edellisten, joita sopii kiittää nykyisestä ahdingostanne. Vai onko paikka sittenkin oikea, mutta jotain tehty väärin?

Täältä Virosta katsoen on helppo vertailla duunarin tai yrittäjän näkökulmasta, mitä erot kustannustasossa merkitsevät tavallisen ihmisen kannalta. Kun päästitte poliitikkonne ja työmarkkinaosapuolenne jakamaan EU-markkinahuumassa ultrakevyellä korkotasolla poskettomia sosiaalietuja ja tolkuttomia palkankorotuksia, hankitte samalla kustannustason, joka tarkoittaa identtisillä elintasomittareilla aika tarkkaan 60 % etua virolaisen eduksi. Väännän tämän eron nyt rautalangasta.

 

Kuvitellaan, että meillä on samalla tontilla virolainen yritys virolaisin säännöin ja suomalainen yritys suomalaisin säännöin. Kun vertaillaan niitä kustannustason perusteella, tontilla on silloin sisäkkäin kaksi juoksurataa, eli virolaisen duunari/yrittäjän sisempi 400 metrin rata ja suomalaisten duunari/yrittäjän ulompi, kilometrin ravirata. Virolaisen ja suomalaisen suorituskyvyssä ei ole tietenkään keskimäärin mitään eroa.

Voit nyt siirtyä luontoon harjoittelemaan ja kiertää ensin 400 metrin radan 2 minuutissa ja sen jälkeen kipaista raviratakierroksen samassa ajassa. Kun olet suorittanut tehtävän, voit vertailla suoritusten jälkeisiä tuntemuksia. Ellet huomaa eroa, toista sama harjoitus 8 kertaa peräkkäin, mikä vastaisi kokonaisen työpäivän rasitusta.

MITÄ??? Valittaako siellä joku uupumusta??? Sellaiset menninkäiset katsomoon, jotka ei tuon vertaa ravirataa kestä. Otetaan ripakopallinen lisää velkaa ja motivoidaan keijukaisia rivakampaan lentoon. Ja uudet menninkäiset tilaukseen heti! Niille tuohon sisäradalle pomppulinnat, missä saavat molottaa vihervassareiden kanssa niin kauan, että oppivat kieltä ja pysyvät radalla mukana. Ja mitä sieltä katsomosta huudellaan? Radalle takaisin, vaikka pujottelukepiksi, ei teille tyhjästä makseta!

 

No, jokseenkin näistä asetelmista Sipilän hallitus lähti laittamaan Suomen kuntoon. Yritysten verotusta on kevennetty, tukia lisätty ja palkkatasoa laskettu erinäisillä tempuilla, jotta niiden rata lyhenisi edes 800 metriin. Vientiyritysten osalta näin on saattanut käydäkin. Sitä vastoin palkoistaan tinkineiden pienyrittäjien ja työntekijöiden kulut eivät ole laskeneet yhtään mihinkään, vaan nousseet entisestään, mikä samalla on syönyt ostovoiman kotimarkkinayrityksiltä. Näille ryhmille on siis rakennettu 1200 metrin rata vanhan raviradan ulkopuolelle ja sekin on pisteltävä kahteen minuuttiin pärjätäkseen virolaisille.

Kun nyt katsellaan näiden uuden ajan hehkeimpien menestystarinoiden, eli Turun telakan ja Uudenkaupungin autotehtaan maksamia palkkoja, niin eihän sellaisilla rakenneta Suomessa minkäänlaista tulevaisuutta, elleivät työläiset asu gulageissa (neuvostoaikainen nimitys työleirille) ja lyhennä sieltä käsin velkakorsunsa tai tulonhankkimiskulkineensa lainoja. Leiriläisten elintasoa pystyy nostamaan vain sillä, että käy hankkimassa tukkuerissä tarvikkeensa Viron puolelta. Silti Virossa vakinaisesti asuvalle riittää parin viikon visiitti leirille ja loppukuun voi vetää rauhassa lonkkaa kotimaassaan, kun suomalainen jää paiskimaan ylitöitä henkensä pitimiksi.

Samaan aikaan sosiaalisessa mediassa ja kahvilakeskusteluissa tulee toistuvasti esille tapauksia, kun suomalainen on lähtenyt viettämään pidempiä aikoja ulkomailla ja Suomessa toivottomat hoitoennusteet saaneet sairaudet ovatkin alkaneet ihmeellisellä tavalla parantua. Mistäköhän tämä mahtaisi johtua?

 

Koska Suomen kustannustason suhteen ei ole näköpiirissä mitään alentumisen merkkejä, suomalaisten päivittäiset maratonit jatkuvat niin kauan, kun julkinen sektori kykenee tekemään vuotuista 15 miljardin euron alijäämää, eli ottamaan lisää velkaa. Kun samaan aikaan vielä julkisia palveluja yksityistetään, eikä verotusta voi keventää, tulette maksamaan kertaalleen veroissa maksetut palvelut vielä toiseen kertaan. Sote-uudistuksen ja liikennekaaren toteutumisen jälkeen olettekin siirtyneet kiertämään mailin (1609 m) rataa ja ravipuolella 2 minuutin alitus tarkoittaa haamumailia. Haamu siihen tarvitaankin ja siihen mennessä jo jokainen keijukainenkin on hyytynyt radalle menninkäisten sekaan.

Ja niiltä kuntapäättäjiltä, joiden mukaan maahanmuutosta ei aiheudu kunnille lisäkustannuksia, koska valtio maksaa kulut, haluaisin kysyä: Jos vasempaan taskuun tulee rahaa siirtämällä sitä oikeasta taskusta, mistä raha tulee oikeaan taskuun?

Tämän jälkeen onkin aika siirtyä takaisin tekstin alkuun ja arvioida, miten noin niin kuin omasta mielestä on mennyt…

 

Tietoa julkaisijasta

Timo Isosaari

Timo Isosaari menehtyi kesällä 2020 kovin nuorena. Hän oli poliittisesti sitoutumaton ja mielipiteet olivat hänen omaan työ- ja elämänkokemukseensa perustuvia. Timo Isosaaren muistoa kunnioittaen hänen kirjoituksensa ovat edelleen luettavissa Kansalaisessa.