Blogit

Pew International suurtutkimus – Osa V Jinn, Paha Silmä, noituus ja talismaanit

Koraanin mukaan jumala loi ihmisen lisäksi enkelit ja henkiolennot (Jinn). Suomeen muuttavista ehkäpä noin 55-86 % uskoo Jinniin. Hartaat uskovaiset uskovat muita useammin Jinn’iin. Maallistuneemmassa Keski-Aasiassa (entiset Neuvostoliiton alueen muslimimaat) Jinn-uskon yleisyys on vain noin 20 %, joskin sielläkin miltei puolet väestöstä turvautuu henkiparannukseen.

Suurin osa muslimeista pitää jumaluskoa Jinn’n vastaisena suojana kuten Koraani opettaa, mutta eräissä maissa kuten Pakistanissa ja Albaniassa noin 40 % väestöstä käyttää uskonnon kieltämiä talismaaneja Jinn’ä vastaan. Muslimimaailmassa laajalti hyväksytään Koraanin opetus siitä, että Jinn’lle tehdyt uhrilahjat ovat kiellettyjä, joskin Bangladeshissä jopa 28 % hyväksyy uhrilahjat Jinn’lle.

Noituuteen uskotaan myös melko laajalti (erityisen laajaa noituuden harjoittaminen muslimien keskuudessa on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa) ympäri muslimimaailmaa ja muun muassa puolet turkkilaisista uskoo noituuteen, mutta uskovaiset ymmärtävät laajalti, että uskonto kieltää noituuden harjoittamisen. Turkin välittömässä naapuruudessa Keski-Aasiassa usko noituuteen on vähäisempää. Toisin kuin on laita Jinn-uskomusten suhteen, harras uskovaisuus lisää vain jossain valtioissa (Kosovo ja Libanon) noituususkoa.

Usko Pahaan Silmään on hyvin laajaa (50-90 %) niissä muslimimaissa, joista muutetaan Suomeen. Myös Keski-Aasiassa uskotaan laajalti Pahaan Silmään. Kateudesta tai mustasukkaisuudesta syntyvän Pahan Silmän olemassaolo perustuu Koraanin opetuksiin. Myös Pahaa Silmää vastaan suojaudutaan taikakaluilla todennäköisesti melko yleisesti (20 – 40 %) Suomeen muuttavien keskuudessa.

Usko Pahaan Silmään on hyvin laajaa (50-90 %) niissä muslimimaissa, joista muutetaan Suomeen.
Ympäri maailmaa ja erityisesti Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa turvaudutaan lähes universaalisti (90 %) kodin seinille huoneentauluina ripustettaviin Koraanin säkeisiin pahoja voimia vastaan.

Muslimimaissa henkiparantajien palvelusten käyttö on yleistä, ja yleisintä se on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mutta Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa henkiparantajiin turvautuu myös 20-50 % väestöstä. Joissain maissa kuten Jordaniassa hartaat uskovaiset turvautuvat muita useammin henkiparantajien palveluksiin.

Muslimien keskuudessa pahojen henkien manaaminen niiden riivaamasta ihmisestä on harvinaista muualla kuin Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa, tosin Marokossa sen yleisyys on 18 % (kysymys: oletko tietoinen, että joku tuntemistasi ihmisistä on manattu?)

Kommentti: Jinn-uskomukset ovat hyvin samanlaisia kuin olivat Suomessakin keskiajalla vallinneet vastaavat uskomukset. Suomessakin oli yleistä entisaikaan uskoa, että Paha Silmä voi asettaa kirouksen esimerkiksi katalan naapurin niskaan. Yhä edelleen Etelä-Euroopassakin uskotaan ilmeisen laajasti kristityn väestön keskuudessa Pahaan Silmään.

http://www.pewforum.org/2012/08/09/the-worlds-muslims-unity-and-diversit…

Mikko Paunio