Blogit

What about?

Kun kansallismieliset saavat syytöksiä niskaansa ja puolustautuvat vertaamalla tilannetta johonkin muuhun seikkaan, syytetään heitä “whataboutismista”. Tyypilinen tilanne ovat erilaiset natsivertaukset, jolloin varsinkin somekeskusteluissa nostetaan esiin vasemmiston oman äärilaidan, eli kommunistien, hirmuteot. Toinen esimerkki ovat malttinsa menettäneiden nationalistien satunnaiset väkivallanteot, joista vasemmistolla on tapana syyttää kollektiivisesti koko kansallismielistä väestönosaa. Kun me vertaamme tällaisten tekojen yleensä varsin vaatimatonta mittakaavaa vaikkapa islamistien terrorismiin, on sekin aina “whataboutismia”.

Mutta toisin on silloin, kun syyllisiä ovat vasemmiston omat suosikit eli maahanmuuttajat. Tämä saatiin jälleen nähdä tällä viikolla käydyssä katujengikeskustelussa. Kun selvisi, että uutisoitu, yli sadan väkivaltaisen nuoren joukko koostuu pääasiassa maahanmuuttajista, täyttyivät netti, uutispalstat ja eduskunnan puheenvuorot erilaisista vertauksista: “Entäs sakilaiset? Entäs punkkarit? Entäs kotiväkivalta, sitähän tapahtuu enemmän kuin katuväkivaltaa?” Niinpä niin. Tapahtumien ja ilmiöiden vertailu ei ole whataboutismia ikinä silloin, kun sitä tehdään itse, vaan ainoastaan vastapuolen tekemänä.

Kuten Jussi Halla-aho on vuosia sanonut, Suomi on Ruotsin tiellä. Kotoutuminen ei onnistu, jos kotoutettavalla ei ole siihen edellytyksiä. Tämä voi johtua kulttuurisesta taustasta, mutta yhtä hyvin myös geeniperimästä. On tieteellisesti todistettua, että esimerkiksi älykkyys ja luovuus periytyvät, miksi ei sitten väkivaltaisuus ja sopeutumattomuus? Ihminen ei ole syntyessään “tyhjä taulu” vaan pitkän sukuhistorian tulosta, ja tämä määrittää olosuhteiden ja oman persoonan lisäksi ihmisen elämän kulkua. Tämä on ihonväristä riippumaton tosiasia, ei rasismia. Lähivuosina saamme nähdä, kuinka pitkälle suomalaislasten vanhempien ja muiden sukulaisten kantti kestää katsella maahanmuuttajateinien väkivaltaa, ja missä vaiheessa katupartiotoiminta ottaa tosissaan tuulta siipien alle. Mikäli poliisilla ei ole edellytyksiä valvoa ryösteleviä nuorisojoukkoja, voisiko katupartiotoimintaa rahoittaa suoraan valtion budjetista?

Tietoa julkaisijasta

M. A. Meretvuo

M.A. Meretvuo, FM, on tamperelainen kirjailija, esseisti ja kulttuurivaikuttaja. Bloggaajana hän kirjoittaa erityisesti turvallisuus- ja geopolitiikkaan liittyvistä aiheista. Hän valmistui Jyväskylän yliopiston Turvallisuuden ja strategisen analyysin maisteriohjelmasta ensimmäisenä suomalaisena siviiliyliopistossa turvallisuutta ja tiedustelua opiskelleena maisterina.