Blogit

Eespäin, eespäin …

Netistä löydettyä: nimimerkki “Savon satakieli” pohtii eilen käynnistynyttä oikeusministeriön vihapuhevouhotusta.

Mitä Fazer edellä, sitä oikeusministeriö perässä.

Eilen starttasi vihapuhevouhotus ja oikein englanninkielellä #againsthatespeech, vaikka kyseessä on suomalaisen ministeriön väsäämä kampanja. En ole huomannut, missä vaiheessa maahamme on päätetty ottaa kolmas virallinen kieli, englanti.

Päärooliin möröksi on palkattu Martti Suosalo, joka on takuulla netonnut isosti tällä keikalla. Mies ei vielä tiedä, että jos usuttaa ihmisiä käräyttämään toinen toisiaan poliisille vihapuheen takia tai vaikka kansanvihollisena siitä ei tykätä ja voi olla, että katsomot tyhjenevät. Olisi kannattanut kysyä vaikkapa virolaisilta, miltä se tuntuu olla kohteena. Tämä tehdään Suosalon omilla kasvoilla. Sääli, sillä hän on hyvä näyttelijä.

Oikeusministeriöllä Suomessa olisi paljon tähdellisempääkin tekemistä kuin lanseerata muutaman jakkupukukalkkunan vetämänä neuvostotyylistä ja Stasi-henkistä kansalaisten syyllistämis- ja kärytyskampanjaa. Siihen palaa rahaa ja aikaa ja se on poissa tärkeämpien asioiden hoitamiselta.

Yle uutisoi tänään, että syyttäjät ovat helteessä työmääriensä kanssa ja syyteharkinnan ylittäneiden juttujen määrä senkun vähenee. Se tarkoittaa, että yhä useampi rikos jää käsittelemättä oikeudessa. Samaan aikaan muutamat poliisipiirit antavat vaivihkaa ymmärtää, että pikkurikoksia ei enää tutkita. Kansalaisten oikeusturva huononee väistämättä. Tässä olisi kampanjanpaikkaa ja huolenaihetta ministeriön täydeltä.

Se, että EU maksaa jotakin jostakin kampanjasta, ei tarkoittane sitä, että jokainen hölmö idea on pantava toteen kritiikittä. Omaa järkeä saa käyttää myös hallinnossa. Antti Häkkänen on kokoomuksen poliitikoista tähän saakka ollut järkevin, joten ilmeisesti Sanni G-L ja Mykkänen panivat Antin asialle ja istuivat hänen housuillaan tuleen seuraten nurkan takana, kuten koulunpihan kiusaajat, miten äijän käy. Kurkkimassa lienee myös puolueen puheenjohtaja. Sääli, sillä Häkkäsellä oli potkua ja järkeä ainakin tähän saakka.

Kun lukee oikeusministeriön kampanjatiedotetta, tulee väkisin huono olo. Nimittäin ”Selvityksen mukaan vihapuhe ja häirintä ovat vaikuttaneet yleiseen turvallisuuden tunteeseen, psyykkiseen terveyteen ja viranomaisluottamukseen.” Eli siis ministeriön mukaan vihapuhe on heikentänyt yleistä turvallisuutta eivätkä hirvittävät seksuaali- ja muut järkyttävät rikokset? Kenen psyykkinen terveys on heikentynyt vihapuheen takia? Ministerien vai virkamiesten?

Viranomaisluottamus on huonontunut ja tekijät väittävät, että se johtuu ainoastaan vihapuheesta? Minun mielestäni viranomaisluottamus johtuu aivan muista syistä, joista yksi on jatkuvat ja aivan todellakin lähes jokaisen tuttavapiirissä tapahtuneet käsittämättömät rikokset ja niiden tilastollinen ja silmämääräinen lisääntyminen sekä jatkuva pettyminen viranomaistoiminnan lepsuuteen.

On pään pensaaseen laittamista väittää, että nuo kaikki johtuisivat vihapuheesta. Hävytöntä kansalaisten aliarvioimista ja tyhmänä pitämistä.

Suorastaan noloa on myös se, että vihapuhekäsitettä ei koko Suomen laki tunne, mutta silti sitä pitää nyt alkaa torjua ihan kampanjan voimin etusormi ojossa.

Orwell varmaan katselee ihmeissään maailmanmenoa pilven reunalta eikä usko itsekään, miten tarkkaan on osannut asiat ennustaa.

Olikohan tämä nyt sitä vihapuhetta tai heitspiitsiä?

Kansalaisen verkkokauppa

Advertisement