Blogit

Kansalaisfoorumi – Mitä haluaisit kysyä sisäministeriön edustajalta?

Millaisia ajatuksia turvapaikanhakijatilanne herättää? Millaisina asioina, ilmiöinä ja uutisina turvapaikanhakijat näkyvät sinun arjessasi? Mitä tiedät tilanteesta, mitä haluaisit tietää? Onko sinulla konkreettisia kehittämistoimia?

Oulun kansalaisfoorumi järjestetään tiistaina 31.1.2017 klo 17-20.30. Vaasan yliopiston järjestämään kansalaisfoorumiin etsitään osallistujia, joten laitoin hakemuksen tilaisuuteen. Foorumin aiheena on ajankohtainen ja kansallisesti tärkeä teema: turvapaikanhakijatilanne sekä siihen liittyvä turvapaikkapolitiikka ja -toimet. Järjestäjien mukaan haussa on erilaisilla mielipiteillä varustettuja osallistujia erilaisista taustoista.

Vastaukseni kysymyksiin hakulomakkeessa
Vastaukseni kysymyksiin hakulomakkeessa

Kansalaisfoorumissa keskitytään tavallisen kansalaisen näkökulmaan, mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja kokemuksiin. Nyt on mahdollisuus saada tietoa ja keskustella esimerkiksi kustannuksista, turvallisuudesta, vastaanottopalveluista, integraatiosta sekä median roolista. Kansalaisfoorumiin osallistuminen ei edellytä mitään etukäteisperehtymistä teemaan.

Osallistujille esitellään tapahtuman aluksi sisäministeriön asiantuntijoiden kokoama tietopaketti Suomen turvapaikanhakijatilanteesta. Kyseisiä tietoja ei yleensä ole sellaisenaan kootusti saatavilla, joten osallistujat pääsevät kuulemaan asiat juuri siten kuin ne tilastojen ja asiantuntijatiedon valossa ovat. Sisäministeriön tai aihepiirin parissa työskentelevän viraston (esim. poliisin) edustaja on mukana tilaisuudessa vastaamassa mahdollisiin mieleen nouseviin kysymyksiin.

Osallistujien näkemykset, kokemukset ja mielipiteet välitetään suoraan sisäministeriön oman toiminnan, sisäisen turvallisuuden ja turvapaikanhakijapolitiikan kehittämiseen. Sisäministeriön näkökulmasta on tärkeää lisätä puntaroivaa kansalaiskeskustelua ja mahdollisesti hyödyntää tätä mallia jatkossakin erilaisten asioiden käsittelyssä. Kaikki ajatukset kuullaan ja käydään tarkasti pohtien läpi.
Osallistujat saavat sisäministeriön edustajilta kattavan kirjallisen palautteen siitä, miten heidän näkemyksiinsä ja ideoihinsa on suhtauduttu, ja millaisia toimia niiden edistämiseksi voidaan mahdollisesti tehdä tai miten niitä voidaan viedä päätöksentekijöiden keskusteluun.

Kysyisinkin teiltä, arvokkaat lukijamme, onko teillä kysyttävää tapahtumaan osallistuvilta edustajilta? Mikäli tulen valituksi osallistujaksi, voinen toimittaa perille yhden tai useamman kysymyksen.