Blogit

Kittilä

Olen asunut Oulussa nyt yli 10 vuotta, mutta pidän edelleenkin Kittilää kotikuntanani, vaikka virallisestihan en sinne kuulu. Tämä siitä syystä, että siellä olen varttunut, perheeni kotitila sijaitsee siellä ja siellä asuvat edelleen monet sukulaisistani ja kavereistani. Joten kirjoitetaan hiukan Kittilästä.

Kittilällä menee nyt aika kovaa. Yleinen trendihän on, että Lapin kunnat näivettyvät pikku hiljaa, rajaseudut kuihtuvat ja ihmiset muuttavat kasvukeskuksiin. Lapin kuntien suurin elinkeino on yleensä joko matkailu tai kaivosteollisuus ja Kittilällä on molemmat. Levin turismibisnes vetää vuosittain matkailijoita ympäri maailmaa ja kotitilani naapurissa sijaitseva Suurikuusikon kaivos lienee edelleen Euroopan suurin kultakaivos. Lapin Kansaa lukiessani en yllättynytkään, kuinka Kittilä oli aivan Suomen tasolla yksi muuttovoittoisimmista kunnista.

Tällä on kuitenkin hintansa. Levin markkinointi Suomen Las Vegasina suorastaan iljettää minua, eikä ole kuntalaisille tai kenellekään hyväksi, että sinne mennään ryyppäämään, vetämään huumeita ja harjoittamaan prostituutiota. Kauas on menty niistä ajoista, kun Levillä viettivät aikaa pulkkailevat perheelliset. Nykyään eteläläiset ja ulkomaalaiset turistit tulevat sinne lähinnä riehumaan, mikä kyllä tuo alueelle rahaa, mutta onko se sen arvoista?

Toinen asia, mikä minua vituttaa on tuo muuttovoitto. Eteläläiset juntit muuttavat Lappiin ja äänestävät jotain aivan päättömiä kunnallispäättäjiä, jotka haluavat monikulttuuria, pride-viikkoja ja muuta kaupunkilaispaskaa kuntaan, joka pärjää kyllä ilmankin. Ei Kittilästä pidä ikinä tulla Rovaniemen, Oulun tai Helsingin kaltaista limaista suvakkikeskittymää. On ihan OK pysyä pienenä konservatiivisena tuppukylänä. Äänestäkää mielummin Erkkilän Akselia. Siinä on aito lappilainen ja kansallismielinen paikallispoliitikko.

Mainittakoon vielä kaivos, joka tosiaan sijaitsee meillä tien toisella puolella. Minusta ei ole oikein, että ulkomaalaiset kaivosyhtiöt saavat rauhassa viedä maastamme kallisarvoisia mineraaleja ilman sen suurempia seuraamuksia. Viime hallituksen luoma uusi kaivoslaki onneksi lisää verotuksen näille yhtiöille ja kepulaiset vielä saivat sujautettua siihen pykälän, että osan rahasta saavat kunnat! En sinällään jää kaipaamaan kaivoksen tuhoamaa ympäristöä, koska alue on varsin pieni ja käsitti lähinnä turhaa jänkää. Kaivoksen aiheuttama melu häiritsee, valosaaste sokaisee öisin ja niiden rakentama hissitorni, jossa komeilee Agnico Eagle -logo, on suoranainen keskisormen nosto kaikille paikallisille. Mitä nopeammin lähtevät sen parempi.

Summa summarum: jos päätätte muuttaa Kittilään, älkää olko täällä kuin kotonanne, vaan kuunnelkaa paikallisia. Kittilä on lappilainen hieno kunta ja sellaisena se täytyy myös pitää.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Tietoa julkaisijasta

Eero Molkoselkä