Blogit

Lisäyksiä uskonto-keskusteluun

Lisäyksiä uskonto-keskusteluun

Laatumedia Partisaanissa on ollut useampi uskontoa käsittelevä lukijakirjoitus. Vaikkakin ideologiset keskustelut ovat lähtökohtaisesti mielenkiintoisia, kirjoitukset ovat olleet verrattain pitkiä ja eri näkökulmista. Tässä yhteydessä ei ole tarkoitus kääntää kaikkia kiviä vaan tuottaa jotain aihetta sivuavaa ajatusvirtaa työkiireiden keskellä.

Nimimerkki ”Saatanan tunarit” tunaroi varsin huolella saarnatessaan, kuin vedinen vaisnava soturi taistelee pahuutta vastaan ja paljastaa pimeyden teot. Pimeyden, kenen? Kulttuurin ja kasvatuksen puolesta iskostunut dualistinen hyvä-paha asetelma on epäilemättä vahva. Ei mainita ketään nimeltä, mutta 15-20 vuotta veda-luonnoilla istuneet henkilötkin saattavat puhua samaan sävyyn. JOS kuitenkin ymmärtää mitä veda-teksteissä puhutaan, niin mitään Jumala vs. Saatana kädenvääntöä ei vaan yksinkertaisesti ole olemassa. Hyvä – paha dualismin käsitteleminen tyhjentävästi saattaa mennä niin omien rahkeiden kuin lukijoiden kapasiteetin ulkopuolelle, palataan siihen paremmalla ajalla.

 

Jatketaan kuitenkin lyhyellä, mutta tärkeällä viittauksella veda-teksteihin. Tietämättömyydessä, joka on kali-yugalla kaikkialla vallitsevaa, asiat ovat usein nurinkurisia. Uskonto on uskonnottomuutta ja uskonnottomuus uskontoa. Myös edellisestä lauseesta voisi paremmalla ajalla kirjoittaa pidemmin, mutta tyydytään tässä yhteydessä kommentoimaan vain kansallismielisestä näkökulmasta. Kuten olen useamman kerran sanonut, omat henkilökohtaiset näkemykseni monimutkaiset ja ovat toisaalta tilassa, joiden tarkentuminen voi ottaa edelleen vuosia. Olen kuitenkin lähtökohtaisesti pro-uskonto (ja myös pro- satanismin fiksuille ilmentymille). Tyhjentävä tiivistelmä kansallismielisestä moraalista ja arvomaailmasta jää tässä yhteydessä todennäköisesti puutteelliseksi, mutta oman, etnisesti yhtenäisen rodun, samoin kuin oman suvun ja perheen edun ajaminen ja sen puolesta taisteleminen vie varmasti oikeille jäljille. On mielestäni melko ilmiselvää, että kristitty, satanisti, ateisti ei kerro kansallismielisestä näkökulmasta erityisen paljoa, vaan se, miten nämä asiat ymmärretään. En lähde tonkimaan lähi- tai kaukaisemman historian roskapönttöjä tässä yhteydessä, mutta jokainen tietää, kuinka uskonnon varjolla on tehty kaikenlaista hirvittävää ja uskonnollisiin yhteisöihin voi päätyä monenlaista porukkaa. Tai yleisesti rehellinen oma ymmärrys uskonnosta on, että jokainen ihminen on absoluuttisesti saman arvoinen ja samalla logiikalla jokainen pakolainen on yhtä oikeutettu suomalaiseksi kuin jokainen täällä syntynyt. Kaikki nämä ei kuitenkaan ole välttämättä uskontojen syytä itsessään. Tai vastaavasti ateisti, satanisti, pakana tai muulla tavalla ”uskonnoton” henkilö voi olla henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan hyvinkin esimerkillinen.

Lyhyt tiivistelmä: Oma näkemykseni on, että kaikki ateisti, kristitty, pakana, ONA tms. kansallismieliset voivat puhaltaa yhteen hiileen siihen asti, kunnes maailman kurssia saadaan edes hieman paremmalle tolalle. Sen jälkeen voidaan miettiä omia erimielisyyksiämme.

 

  • Miro Sarola

 

 

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Tietoa julkaisijasta

Miro Sarola