Blogit

Opettajille ohjattua vihapuhetta?

Tapahtumassa on kyse keskusteluista, jotka antavat työkaluja ja luovat suuntaviivoja lasten kanssa työskenteleville henkilöille. Voimmeko siis sallia, että niitä on osaltaan antamassa henkilö, joka ei hallitse vihaansa eri tavalla ajattelevia ihmisiä kohtaan?

Lauantaina 10.11. Tampere-talossa on opettajille suunnattu koulutustapahtuma. Tänä vuonna sen teemana on ” Miten globaaleita kysymyksiä pitäisi käsitellä koulussa?” Tapahtuman järjestää Tampereen kaupunkiseudun kasvatus- ja opetusalan osaamisen kehittämispalvelu (Osake). Tapahtuman tavoitteena on tarjota opettajalle ideoita, oivalluksia ja motivaatiota seudullisesti yhdessä työstetyn uuden opetussuunnitelman toteuttamiseen koulun arjessa.

Tiedotteen mukaan tapahtuma auttaa opettajia rakentamaan siltaa luokkahuonetyöskentelyn ja tulevaisuuden suurten globaalien kysymysten välille. ”Tekoäly, kestävä kehitys, ilmastonmuutos, pakolaisaallot – miten maapallon suuret kehityskulut ja kohtalonkysymykset pitäisi viedä opetussuunnitelmaan ja koulun arkeen?”

Puhujina tilaisuudessa on mm. vihreiden ex-kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Oras Tynkkynen ja vasemmistotaustainen faktantarkistaja Johanna Vehkoo. Tilaisuuden juontaa Startup Refugeesin kaarnalaivahankkeestakin tuttu Riku Rantala. Keskustelussa ei ehkä kuulla suuria mielipide-eroja esillä olevista globaaleista kysymyksistä.

Ohjelma ja siihen valitut keskustelijat eivät ole yllättävä kokonaisuus. Nykyaikana emme voi juuri mitään sille, että maailmaa syleilemään pakottava, asenteellinen monikulttuurisuuspropaganda on valtaamassa julkisen kasvatus- ja opetustoimen. Onko luvassa siis pussillinen uusia keinoja lasten aivopesuun? Juuri kun Tampereella päästiin sanomasta, että kouluissamme ei pyritä vaikuttamaan lasten poliittisiin mielipiteisiin. (Suomeen vai kuoleen?)

Oli miten oli, on hyvin huolestuttavaa, että yhtenä keskustelijana on kunnianloukkauksesta syytteessä oleva Johanna Vehkoo. Etenkin, kun hänen syytteessään on kyse ideologisesta ja poliittissävyisestä vihapuheesta. Tapahtumassa on kyse keskusteluista, jotka antavat työkaluja ja luovat suuntaviivoja lasten kanssa työskenteleville henkilöille. Voimmeko siis sallia, että niitä on osaltaan antamassa henkilö, joka ei hallitse vihaansa eri tavalla ajattelevia ihmisiä kohtaan?

Järjestäjän edustajilla ei ehkä ole ollut tietoa Vehkoon ääriajattelusta ja sen julkituomisen aiheuttamasta tuoreesta kunnianloukkaussyytteestä. Toivottavasti he toimivat vastuullisesti ja peruuttavat Vehkoon osallistumisen saatuaan tiedon.