Blogit

Satakielen vaaliohjelmakatsaus 1: Kokoomus

Kuva Kansallinen Kokoomus / Flickr / CC BY-SA 2.0

Nimimerkki “Savon satakieli” analysoi ennen tulevia vaaleja Kokoomus-puolueen vaaliohjelmaa  Lue.fi -kirjakaupan blogisivustolla.

Savon satakieli on päättänyt tehdä palveluksen demokratialle ja katsastaa suurimpien puolueiden vaaliohjelmat. Kokoomuksen ohjelma osui ensimmäisenä eteeni, joten aloitan siitä. Voin luvata, että liian matalasta verenpaineesta kärsivät saavat paineensa nostettua viitearvoihin tällä luomumenetelmällä helpohkosti. Pahoinvointilääkkeet on kuitenkin syytä varata lähistölle.

Yleisilmeeltään kampanjan voisi sotkea Venäjän Medvedevin pressanvaalikampanjaan, onhan puheenjohtaja Petteri Orpolla ja edellä mainitulla itänaapurin ehdokkaalla kosolti myös ulkoista yhdennäköisyyttä. Väritkin täsmäävät Venäjän väreihin.

Suomalaisia yritetään mielistellä sloganilla ”Luotamme Suomeen”. Entäpä, jos Suomi ei luotakaan enää Kokoomukseen? Nimittäin puoluepolitiikka ja eduskunnassa toimiminen ei ole elokuvaa vaan jatkosarjaa, minkä kampanjaryhmä mainostoimistoineen näyttää unohtaneen. Kun ohjelmaa lukee, ei mistään havaitse, että ihan itse ollaan oltu edellisessä hallituksessa luomassa tällekin vaalille pohjia.

Kokoomuksen entinen slogan – Koti, uskonto ja isänmaa – ei pilkistä edes rivien välistä, sillä se on leimattu rasistiseksi, natsimieliseksi ja fasistiseksi puolueen hiljaisella hyväksymisellä.

Kun syventyy ohjelmajulistukseen, pyörittelee lukiessa päätään, sillä suomalaisessa arjessa havaitut ja ihmisiä huolestuttavat vakavat ongelmat (eivätkä enää haasteet) ovat aivan eri asioita, kuin mitä tässä ohjelmassa painotetaan. Kun käy läpi ohjelmaa kohdikkoin miettimällä, miten tämä puolue aikoo vakavimmat niistä selättää, ei vastauksia löydy nimeksikään. Vastuunkanto puuttuu.

Aloitetaan vanhustenpalveluista. Olen muuten allergisoitunut termeille hoiva ja palvelu, kun tilalla pitäisi olla lähinnä välinpitämättömyys, riisto ja ryöstö. Jo pelkästään otsikko: ”Hyvä ja omannäköinen vanhuus” hämmästyttää, kun tarkastelee viime hallituskauden satoa. Sote on edelleen täysin sekaisin ja pysyy. Lisäksi uuteen soteen on lisätty pykälä, jonka nojalla vanhuksen omaisuus käytetään täysin hänen hoivaansa, koska rahat jossain kohtaa loppuvat. Ohjelma ei siitä hiisku. Äänestää aikovat – pistäkääpä tämä merkille!

Seuraavana käsiteltävänä kohtana on turvallisuus. Sehän sakkaa isosti ja kaikki sen tietävät, vaikka poliittinen johto pitää mieluummin päätä pensaassa ja puhuu ihan muusta. Tähän sakkiin kuuluu myös kokoomusväki, joka julistaa, että ”Ihmiskunnan suurin uhka on ilmastonmuutos!” sekä ”Turvallisuus on jokaisen perusoikeus!”. Puolue kirjoittaa, että turvallisuuden tunnetta on vahvistettava. Se tarkoittaa ilmeisesti sitä, että keskitytään vihapuhepoliisien lisärekryyn ja aletaan tukkia hätääntyneiden kansalaisten suita sekä laajennetaan tietosuojaa, niin etteivät kansalaiset saa tietää, mitä päättäjät puuhaavat. Lisäksi vissiin tähän toimintasarjaan kuuluu myös rumien tilastojen kaunisteleminen. Kuvitteleeko puolue, että tämä menee läpi tällä tavalla?

Kansainvälisesti puolue haluaa ”kantaa globaalia vastuuta edistämällä rauhaa ja kestävää kehitystä maailmalla ja siten lisätä myös omaa turvallisuuttamme kitkemällä kasvualustaa ääriliikkeiltä pakolaisuuden lähtöalueilla”. Kuulostaa retoriikkaa myöten vasemmistoliitolta ja vihreiltä.

Ilmastomuutos onkin sitten joka kohtaan tupattu. Suomen tulee olla Kokoomuksen mukaan etujoukoissa ja teknologian avulla ratkaista ilmaston lämpeneminen. Nämä ratkaisut sitten myydään Kiinaan ja Intiaan ja rikastutaan niillä. Saadaan se vienti-ihme, uusi Nokia, ikiliikkuja ja Sampo samassa paketissa. Huomauttaisin, että poliitikkojen tulisi hoitaa politiikkaa ja luoda edellytyksiä liike-elämälle ja yrittäjille ja koko kansalle, eikä viuhtoa väärällä puolen aitaa varsinkin, kun näitä ”vienti-ihmeitä” on jo tehty ja nähty aina samalla kaavalla toteutettuina. Mutta toisaalta saavathan puoluetta rahoittavat tahot bisnestä: Voihan sen toki noinkin ajatella. Sulle-mulle, kuten viime vaalikauden vokkibisneksissä.

Kaupungistuminen on selvästi lähellä puolueen sydäntä. ”Kasvavat kaupungit, kukoistava maa” ja ”Kaikenkokoiset kaupungit kuuluvat ihmisille”, julistaa kokoomus. Nyt ei ollakaan enää pienen ihmisen asialla, vaan mennään avoimesti kaupungistumisen ehdoilla, koska se on globaali trendi. Maalaiset ja muut juntit älkööt vaivautuko!

Ohjelman painotukset vaikuttavat siltä, että vasemmistopuolueiden kanssa on kulississa vähän käyty ajatuksenvaihtoa, jotta ohjelmat istuvat joiltain osin ideologisesti saumatta yhteen. Vaalien jälkeen onkin sitten mainio juttu yllättyä, että kas, nämähän on helppo ommella yhteen uudeksi hallitusohjelmaksi.

Loppupäätelmänä huomaan, että ei mitään uutta auringon alla. Edellisellä vaalikaudella pääteemana oli väestön ikääntyminen ja maahanmuutto. Kun viime vaalikaudella hallituksen riveissä touhunnut puolue oli mukana toteamassa, että maahanmuutto meni kuten tiedetään, toi Suomeen rikosaallon ja sen myötä heikensi olennaisesti kansalaisten turvallisuuden tunnetta sekä sen seurauksena aiheutti yhteiskunnalle valtavia lisäkustannuksia, on nämä ideat nyt siivottu ohjelmasta sivulauseisiin, jos edes sinne. Nyt nämä sanat on korvattu ilmastonmuutoksella ja kaupungistumisen edistämisellä, joita käsitelläänkin sitten niin, että lukijalta tulee korvista ulos.

Olisi mitä lämpimimmin olettanut, toivonut ja odottanut, että Kokoomus hallitusvastuuta kannettuaan, olisi sitä myös ohjelmassaan eri tavoin kantanut ja julkituonut.

Muuttakaa siis sloganinne muotoon ”Luotamme suomalaisten huonoon muistiin.”