Blogit

Satakielen vaaliohjelmakatsaus 2: Vihreät

Kuva Kaihsu Tai / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Nimimerkki “Savon satakieli” analysoi ennen tulevia vaaleja Vihreät-puolueen vaaliohjelmaa  Lue.fi -kirjakaupan blogisivustolla.

Ennen kuin alat lukea Vihreiden vaaliohjelmaa, kannattaa palauttaa mieleen koko liikkeen alkuhistoria. Sen perustivat DDR:n eli entisen Itä-Saksan ja Neuvostoliiton tiedustelupalvelut Stasi ja KGB yhdessä kiusaamaan taloudellisesti menestyvää ja hyvinvoivaa Länsi-Saksaa. Sieltä se levisi muihin länsimaihin. Kommunismin romahdettua sen riveihin sujahtivat luontevasti kaikki entiset kommunistit. Ja jälki näkyy. Tämä porukka saa minkä tahansa kansantalouden hetkessä sekaisin.

Ohjelman yksittäinen lause saattaa olla looginen, mutta jos ynnää yhteen koko ohjelman, huomaa, että siinä on niin paljon sisäisiä yhteensovittamattomia ristiriitoja, että sen vähäinenkin toteuttaminen johtaa väistämättä täyteen kaaokseen. Jos lisäksi vilkaisee taakseen puolueen toimintahistoriaan, järkyttyy lisää. Ilmeisesti vaaliohjelmaa rustaava porukka ei erota ainakaan satoja tuhansista eikä miljoonia miljardeista. Ovatko kaikki siellä edes luku- ja kirjoitustaitoisia? Ohjelma on rakennettu Mä haluun ja must’ ois’ jänskää tääkin – toiveidentynnyristä ravistetun varaan.

Ykköskärkihanke on globaalin ilmastonmuutoksen pysäyttäminen, jonka Suomi suorittaa Vihreiden poliittisella johdolla yksin. Voihan kaikkea yrittää ja mikä tahansa toimii paperilla, mutta tällä menolla meillä täällä Peräpohjolassa tulee kylmä ja nälkä ennen kuin huomaammekaan.

Vihreät haluavat ilmeisesti kaikista suomalaista merietanoita, jotka ahmivat niin paljon merilevää, että alkavat lopulta yhteyttää itse ja elävät sen jälkeen pelkällä auringonvalolla.

Paitsi että Suomi saadaan sekaisin, nämä ohjelmat tuomalla EU-puheenjohtajakaudelle, saadaan myös Eurooppa kunnolla sekaisin, mitä se toki on jo isossa mitassa valmiiksi.

Kaupungit ja liikenne ovat ohjelman keskiössä ja jälki näkyy jo Helsingissä, missä alkaa olla vähän joka puolella ruuhkia ja kaaosta. Tosin tämä on kuntien eikä eduskunnan päätösasia, mitä ei ole intomielellä ohjelmaa tehdessä huomattu. Jos siirrytään nopealla aikataululla sähköön perustuvaan liikkumiseen ja samalla ajetaan pikavauhdilla sähköntuotanto alas, tämä yhtälö sakkaa, vaikka en olekaan insinööri tai fyysikko. Sama puolue, joka ajan saatossa on painostanut koko Saksan energiatuotannon pois ydinvoimasta ja jonka vuoksi maa on joutunut sittemmin muodostuneen energiavajeen takia siirtymään takaisin kivi- ja ruskohiileen, vaatiikin nyt paluuta päästöttömään energiatuotantoon? Ei ihan pelitä tämäkään. Nyt tänne Suomeen ollaan tuomassa samaa.

Toinen kauhistus on metsät ja niiden hoito ja käyttö vihreällä logiikalla. Kun edellisessä ohjelmakohdassa ehdotettiin uusiutuvaa energiaa eli esimerkiksi tuulivoimaa, niin tässä kohdassa kielletäänkin kaikki hakkuut. Ja kun ne tuulipuistot tietääkseni tulisi rakentaa asumattomille ja aukeille paikoille, niin mihinkä sitten, jos ei metsään? Kuopion torille ja Kauppatorille, vai mihinkä? Tätä tarkoitin kirjoitukseni alussa mainitsemillani ohjelman sisäisillä ristiriidoilla. Ohjelma on täynnä toinen toisensa poissulkevia ehdotuksia ja aivopieruja. Yhteistä kaikille ehdotuksille on, että ne maksavat ihan helvetisti.

Paitsi metsien hoito ja hakkuut, puolue kunnostautuu eläinten asioita ajavana puolueena. (Kielletään asteittain porsitushäkit, parsinavetat ja verkkopohjahäkit eläintenpidossa. Ulotetaan luomustandardien hyvinvointivaatimukset kaikkiin tuotantoeläimiin. Kielletään turkistarhaus). Ohjelmakohdassa listataan kaikki, mikä kielletään, mutta missään ei ole mainintaa, paljonko se tulee maksamaan euroina ja työpaikkojen menetyksinä. Mutta mikäs siinä, porsaat ja kanat sitten vaan uurnille ääniä antamaan. Lisäksi puolue vaatii eläinasiavaltuutetun viran perustamista. Hoitaako mainittu viranhaltija myös vanhusten asioita?

Opetusta ja kouluja koskeva ohjelmakohta on samaa huttua kuin kaikki muukin. Subjektiivista päivähoitoa ihan kaikille, valtion pakkovarhaiskasvatusta ihan kaikille, opettajille työrauhaa, oppivelvollisuutta 18-vuotiaaksi saakka (Kas, kun ei 30-vuotiaaksi – kirjoittajan huomio), toisen asteen koulutuksesta maksutonta, taataan kaikille toisen asteen opiskelupaikka ja perustetaan kansallinen osaamisohjelma julkisrahoitteisesti. Lista on tolkuttoman pitkä, laaja ja lavea. Hintalappua ei näy missään.

Samanlainen loputon lista saadaan seuraavasta ohjelmakohdasta eli sosiaaliturvasta ja eriarvoisuuden poistamisesta. Taataan kaikille 600 euron perusturva, nostetaan pakolaiskiintiö 3 000 ja kehitysapu 0.7 BKT:stä, taataan kaikille perheenyhdistäminen ehdoitta. Puolue ehdottaa myös järjestäytyneen rasismin kieltämisen laissa. Mitähän se mahtaa olla, kun en ole tähän ikään mennessä kuullutkaan? Eikä missään löydy edelleenkään mainintaa siitä, mistä ihmeen runsaudensarvesta koko hoito rahoitetaan tai mikä pudotetaan vastaavasti budjetista pois?

Viimeisenä ja ilmeisen vastenmielisenä asiana puolueelle onkin kohta ”Luodaan työtä ja turvaa”. Kappale on sen verran huolimattomasti hutaistu, että siitä on vaikeaa saada selvää, kun ä:n pisteet ovat eri kohdassa kuin a-kirjain ja koko teksti täysin sekava myös lukemisen osalta. Sen verran saan kuitenkin selvää, että eihän tässä oikeasti olla työelämän asialla, vaan ohjelmakohta on lähinnä sosiaalipoliittinen. Yrityksille luvataan toki kaikkia palveluja yhdeltä luukulta, mikä varmasti lämmittää kovasti työllistävää yrittäjää.

Missään nimessä tätä porukkaa ei pidä päästää hääräämään mihinkään, missä käsitellään lukuja tai rahaa ja missä päätetään budjetista. Vihreiden näytöt on jo annettu, kun nykyinen puolueen vt. puheenjohtaja Pekka Haavisto ministerinä ollessaan myi kansainväliselle pääomasijoittajalle Caruna-nimisen monopolin pilkkahintaan ja kommentoi diiliä sanomalla, että ”Olin virkamiesten tiedon varassa ja meillä oli väärä arvio”. Tiedoksi, että sopimuksesta vastaa se, jonka nimi on paperissa. Jokainen sähkölaskua maksava kansalainen pitäköön tämän mielessä vaaliuurnille kiirehtiessään. Saman puolueen edustaja salli lain, jonka turvin suunnilleen kaikki maan turvallisuuden, puolustuksen ja huoltovarmuuden kannalta kriittiset alueet ovat nyt venäläisten omistuksessa. Allekirjoituksesta silloisella ministeri Hassilla ei ole mitään muistikuvaa.

Tietysti nämäkin kaikki ehdotukset vaativat rutosti rahaa, eiväthän ne muuten olisikaan tältä puolueelta. Maahanmuutolla vihreät haluavat paikata ikääntyvää väestöä. Puolue ehdottaa, että kaikki esteet maahantulolle poistetaan ja kotoutumistoimia lisätään. Vielä ei ole puoluetoimistossa huomattu, että tähän saakka meille tulleet maahanmuuttajat eivät kaunista kansantalouden tilastoja tulo- vaan menopuolella.

Jos vilkaisee tämän hetken suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen kipupisteisiin, huomaakin, että niihin ei vastausta tästä ohjelmasta löydy nimeksikään. Vanhustenhoidon tilanne. Nuorten masentuneisuuden ja ahdistuneisuuden lisääntyminen. Paitsi koko väestön erityisesti nuoriin ikäluokkiin kuuluvien itsemurhien lisääntyminen. Yleinen näköalattomuus. Huume- ja päihdeongelmat. Järjestäytyneen rikollisuuden lisääntyminen. Seksuaalirikosten selkeä ja raju kasvu, mitä ei voi millään verukkeella selittää eikä peitellä yrityksistä huolimatta. Sisäisen ja ulkoisen turvattomuuden lisääntyminen koko maassa. Keskiluokkaisen työtuloillaan elävän perheellisen nettotulojen riittämättömyys. Muuttoliike Suomesta poispäin (vuonna 2018 yli 11 000 ). Koulujen olematon työrauha ja epäonnistunut OPS. Nämä ihan aluksi.

Vihreät voisivat vetää verhot sivuun puoluetoimistonsa ikkunasta ja liikkua kaupungeissa muullakin kuin taksilla, niin suomalaisen arjen realiteetit aukeaisivat aivan uudella tavalla. Kaikesta havaitsee, että ohjelman kirjoittajat eivät ole kuunaan tehneet oikeaa verotettavaa palkkatyötä vaan eläneet erilaisilla tulonsiirroilla olivatpa ne suoria tai kierrätetty puolueiden tai propagandayhdistysten kautta. Vastuunkannosta ei ole kuultukaan.

Ohjelma on taattua vihreätä huttua, joka perustuu sille, että raha tulee automaatista, ruoka kaupasta, sähkö töpselistä ja kämppä – se nyt vaan on lämmin ihan itsestään. Puolue on ideologinen ja yritykset leikkiä valtionhoitajaa epäonnistuvat toistamiseen. Ei jatkoon.