Blogit

Satakielen vaaliohjelmakatsaus 3: SDP

Nimimerkki “Savon satakieli” analysoi ennen tulevia vaaleja SDP-puolueen vaaliohjelmaa Lue.fi -kirjakaupan blogisivustolla.

Suomen sosiaalidemokraattisen puolueen toiminnassa on runsaasti sosialismia, mutta demokratia puuttuu. Yleisessä tiedossahan on, että tämänkin vaaliohjelman käsikirjoittaja, tuottaja, rahoittaja, ohjaaja ja kuiskaaja tulee Hakaniemen varjohallituksesta. Päärooleja tässä näytelmässä esittävät henkilöt lukevat repliikkinsä suoraan paperista.

Viime elokuusta lähtien puolueen puheenjohtaja Antti Rinne on sokka irti uhonnut kenen kanssa ei ainakaan hallitukseen mene ja keiden kanssa mielellään menee. Mieluisia kumppaneita ovat Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP. Varmaan Rinne kaivaisi haudasta porukkaan mukaan SKDL:n ja SKP:nkin, mikäli valtaa olisi. RKP menee tuohon mukaan torvet soiden, sillä sille kelpaa ihan mikä tahansa koalitio ja ohjelma, kunhan pääsee hallitukseen.

Tammikuussa uutisoitiin SAK:n toive siirtää verotuksen painopiste varallisuuden verottamiseen ja perintöveron korotukseen. Myös kaikki mahdolliset yritystoiminnan helpotukset poistettaisiin. Rinne listasi samat asiat vähän myöhemmin puolueen nimissä tosin hieman eri järjestyksessä, jotta hölmö äänestäjä ei tajuaisi, mistä idea on lähtöisin.

Kun demarien sivun avaa, lävähtää ruudulle kauhugalleria, jossa keskiössä virnistelee puoluejohdon ohella Tarja Halonen valiokuntaneuvoksensa kanssa. Tarja Halonen on ainoa presidentti, joka liittyi takaisin puolueeseen presidenttiyden jälkeen ja tällä eleellä näytti keskaria puolelle Suomelle.

Vaaliohjelma on laadittu niin, että ensin on pehmeä ja ympäripyöreä mainoshöttösosuus, joka alkaa otsikolla Työtä ja kasvua. Seuraavassa vaiheessa lukija ajautuu kohtaan Tavoitteet, joita on pitkä lista ja joista löytyy sopivasti niin Keskustan (Korjataan tieverkot koko Suomessa, Investoidaan raideliikenteeseen), Kokoomuksen (Pidetään huolta teollisuuden toimintaedellytyksistä, Tuetaan pienten yritysten kasvua) kuin Vihreidenkin ohjelmakohtia (Toteutetaan kiertotalouden kehitysohjelma, Suojellaan Itämerta). Tässä kohtaa selvästi toivotaan, että lukija tyytyisi jo tähän ja sulkisi koneen. Mutta jos avaakin SDP:n virallisen vaaliohjelman pitkän version, joka on samalla sapluunalla tehty kuin SAK:n oma vaaliohjelma – sattuneesta syystä – alkaa todellinen agenda paljastua.

Varsinainen vaaliohjelmapa ei alakaan työllä ja toimeliaisuudella, vaan globalistisella julistuksella maailman epätasa-arvoisuudesta, protektionismin noususta, YK:n heikkenemisestä, ja Agenda 2030:n noudattamisesta isolla otsikolla: ”Yhteistyön maailma”. Alaotsikot kertovat tämän ohjelmaosion sisällön ja ne ovat: Monenkeskisen yhteistyön vahvistamisen ja Yk:n uudistaminen, Globaalitalous hallintaan, Kehitysyhteistyö globaalien ratkaisujen keskiössä, Kestävään pakolais- ja turvallisuuspolitiikkaan, Suomi turvallisuutta rakentamassa, Pohjoismaisen yhteiskuntamallin yhdistämä kansainyhteisö ja Ihmisten Eurooppa, josta muodostuu 23 sivun suuruinen paketti.

Pakolaiskriisin epäonnistumisesta ei ole halaistua sanaa tai nykyisestä lisääntyneestä turvattomuudesta tai rikollisuuden lisääntymisestä, vaan koko kappale sisältää globaalia edistystä, kehitystä ja vahvistamista kunnon sosialistisessa maailmanparannushengessä. Huomioitava on lause ”SDP on sitoutunut YK:n pakolaissopimuksen noudattamiseen.” eli juuri siihen, mistä koko Eurooppa riiteli joulukuussa ja osa maista jätti suosiolla väliin. Lisäksi SDP kannattaa pakolaiskiintiön kasvattamista, perheenyhdistämistä ja paperittomille annettavia sosiaali- ja terveyspalveluja. Huomioikaa myös, että tämä ykköskohta kulki aiemmassa ohjelmakohdassa nimellä ”Työtä ja kasvua”.

Seuraava osio pitää sisällään ilmastonmuutoksen sekä kaikki aiemmista ympäristökysymyksistä ja Vihreiltä tutuksi tulleet teemat. Maa- ja metsätalouteen demarit (lue Hakaniemi) jakaa osaamistaan ja jos näillä mennään, loppuu aika monilla toiminta tässä maassa. Kuten edellisessä ohjelmakohdassa myös tässä puolue veisi toimivaltaa rutkasti EU:n suuntaan. Tällä ohjelmalla moni maaseutua tällä hetkellä hengissä pitävä toiminta loppuu, ja mieleen tuleekin, että kenelle niitä teitä ja rataverkkoja ollaan rakentamassa, joita tuolla aiemmassa kohdalla kovin auliisti lupailtiin?

Kolmannessa kohdassa tartutaan osaamiseen, koulutukseen ja työelämään. Kun tätä lukee, miettii, mistä maasta tässä mahdetaan puhua, kun on maailman parasta koulua ja globaalia osaamisjohtajuutta? Tämän hetken koulumaailmaa ei tästä tunnista. Tässä kohtaa oppaan laatija olisi voinut konsultoida puolueen omaa Jutta Urpilaista epärealistisesta unelmahötöstä.

Ehdotettu oppivelvollisuuden pidentäminen ja maksuton (pakollinen) varhaiskasvatus kaikille löytyvät myös Vihreiltä. Ilmeisesti puolueen toiveissa on ollut, että lukija ei olisi käynyt Specsaversissa, kun se kirjoittaa Ihmislähtöisestä oppimisesta eikä puolueen hehkuttamaa ja kaikkiin peruskouluihin epäonnistuneesti lanseeraamaa Ilmiölähtöistä oppimista löydy suurennuslasillakaan.

Kappaleet Reilu työelämä ja Aidosti aktiiviseen työvoimapolitiikkaan on kirjoittanut paksulla kynällä Hakaniemi ihan yksin. Tämä kohta kannattaa kaikkien yrittäjien ja työnantajien lukea tarkasti, ettei vahingossakaan mene kiukuspäissään ja nykyhallitukseen pettyneenä antamaan ääntään tälle aatesuunnalle.

Viimeisenä eikä vähäisimpänä bonukselle heille, jotka vielä jaksavat lukea tätä manifestia on loput ohjelmaosiot, joissa jaetaan unelmahöttöä vähän jokaiselle, jotta jäisi hyvä maku suuhun.

Pikkufonttiseen tekstiin on tosin haudattu kohtia, joita jokaisen kämpän ja kesämökin sekä auton omistajan tulisi lukea. Nimittäin ”Tulevalla vaalikaudella SDP keventäisi työn ja eläkkeiden verotusta ja siirtäisi verotuksen painopistettä omistamisen sekä ympäristöä rasittavan toiminnan (lue: autoilu) verotukseen.” Tämä tarkoittaa sitä, että keskituloisen ja siitä ylöspäin ansaitsevan ja jotakin omistavan ihmisen verotus tulee kiristymään olennaisesti. Ensinnä tästä alkaa varallisuusverottaminen ja perintöverotuksen tiukennus ja mainitut tuloveron alennukset puolue suuntaa pienituloisimmille. Lisäksi kulutuksen verotusta lisätään ihan urakalla – koska ilmastonmuutos! Myös yrittäjän tai yritystoimintaa suunnittelevan olisi hyvä harkita, mihin maahan firmansa perustaa.

Soten puolue lupaa hoitaa maaliin sanelematta, mihin en näillä lumilla usko, vaikka sote-kuvasta päätellen ero nykyiseen ehdotukseen on otsikoissa, ei sisällössä. On Valtio, Sote-kunta (nyk. kunta), Erityisvastuualueet (nyk. maakunta) ja kolmas sektori.

Jokainen sisälukutaitoinen ja valistunut kansalainen tämän opiskeltuaan ymmärtää, mitä saa, kun tilaa. Lisää maahanmuuttoa pakolaiskiintiön noston ja kansainvälisten velvoitteiden sekä Yk:n kautta. Lisää maksettavaa eri muodoissaan.

Äänestäjille alussa laitetut koukut ovat suoranaista harhaanjohtamista. Niillä ei ole varsinaisen ohjelman kanssa juurikaan tekemistä. Tämäkin ohjelma on todella kaukana suomalaisen ihmisen nykyarjesta eikä tule lisäämään turvallisuutta, houkuttelemaan investointeja eikä parantamaan työllisyyttä, vaikka niin siinä luvataankin.