Blogit

Perinteisen median romahdus jatkuu. Paperilehtiä ei haluta tilata eikä verkkolehdistä maksaa.

Neljä vuotta sitten 15 % suomalaisista kertoi voivansa maksaa verkkouutisista. Nyt vain 18 %.

Tämä selviää Digital News Report 2018 kyselytutkimuksesta. Ylen uutinen aiheesta väittää, että ”yhä useampi suomalainen on valmis maksamaan verkkouutisista”. Näennäisesti Ylen havainto on oikea, mutta tosiasiassa johtopäätös on täysin väärä. Se on agendajournalismia.

Todellakin vain ja ainoastaan noin joka kuudes on valmis maksamaan verkkouutisista. Neljässä vuodessa maksuvalmius on noussut vain kolme prosenttiyksikköä. Siis pysynyt käytännössä lähes ennallaan.

Se on erittäin huono uutinen perinteisten medioiden kannalta. Siirtymällä verkkoon perinteiset mediat eivät kykene korvaamaan paperilehtien tilaajamäärien romahdusta. Nykyvauhdilla paperilehtien tilaajamäärät lähestyvät nollaa noin kymmenen vuoden kuluttua.

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström arvioi Ylen jutussa, että ”meillä on hyvin äänekäs vähemmistö, joka Suomessakin lietsoo epäluottamusta mediaan ja väittää, ettei mediaan luoteta”.

Grundströmin mielestä suomalaiset pitävät valtavirran uutismediaa suhteellisen luotettavana, vaikka puolet vastaajista kertoi kohdanneensa viikon aikana eri tavoin huonoa, virheellistä tai harhaanjohtavaa journalismia.

Perinteinen media sahaa omaa oksaansa. Pyrkimys objektiiviseen ja neutraaliin journalismiin on lähes kirosana. Sen tilalle on tullut agendajournalismi. Uutiset puristetaan punaviherlib-suodattimen läpi. Agendaan sopimattomia uutisia ei kerrota ollenkaan, tai sitten kerrotaan faktoja valikoiden ja värittäen.

Onneksi on päivä päivältä yhä monipuolisempia ja laadukkaampia riippumattomia verkkojulkaisuja. Yhä useammin sanottavansa saavat julki hekin, joilta sen perinteinen media on evännyt.

…………….

Klikkaa oheisia painikkeita, jotta tämä media ja blogi saavat uusia lukijoita. Anna sanan kiertää.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Tietoa julkaisijasta

Reijo Tossavainen

Toisinajattelija. Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.
Eläkeläinen, entinen päätoimittaja-yrittäjä ja kansanedustaja (ps).