Blogit

Eduskunta on Suomen tehottomin ja turhauttavin työpaikka

Olin neljä vuotta kansanedustajana. Kokemus eduskunnan käytännön työstä sai minut turhautumaan ja lopettamaan yhden kauden jälkeen. Syynä oli eduskunnan tehottomuus ja turha asioiden vatkaaminen.

Kansanedustajilla on aloiteoikeus. Itse tein reilut sata erilaista aloitetta ja lukumäärällä mitattuna olin ahkerimpien joukossa. Aloitteet johtivat kuitenkin hyvin harvoin mihinkään.

Kansanedustaja voi tehdä esimerkiksi ministerille osoitetun kirjallisen kysymyksen/aloitteen. Siihen sitten joku virkamies kirjoittaa ympäripyöreän vastauksen ja ministeri laittaa nimensä alle. Sen jälkeen asia hautautuu mappi ööhön. Tai jos edustaja varsinkin oppositiosta tekee lakialoitteen, niin se kyllä kiertää byrokratiakoneiston läpi, mutta vain äärimmäisen harvoin johtaa myönteiseen lopputulemaan.

Jotkut aloitteistani ovat edenneet, vaikka ne silloin tyrmättiin. Edenneet siis siitä huolimatta tai muista syistä. Kellojen siirtely oli ja on edelleen mielestäni järjetöntä. Tein siitä kirjallisen kysymyksen/aloitteen ministerille. Hän vastasi, että EU päättää ja että siksi asialle ei voida mitään. Onneksi myöhemmin asiaan palattiin kansalaisaloitteen kautta, ja nyt ministeri lähti ajamaan asiaa Brysseliin. Hyvä niin.

Tein eduskunnassa aloitteen myös hävikkiruoan hyötykäytöstä. Ensimmäinen aloite oli vain hyllyntäytettä. Toisella kerralla taktikoin. Pyysin toiseksi aloitteentekijäksi vihreiden kansanedustajan. Sen vuoksi aloite sai hieman julkisuutta. Siitä syystä tai siitä huolimatta julkisuudessa virisi keskustelu hävikkiruoan hyötykäytöstä. Nyt asenteet ja käytännön toimet ovat aivan muuta kuin muutama vuosi sitten. Hyvä niin.

Keräsin eduskunnassa edustajat eri puolueista ja lähestyimme eduskunnan puhemiestä. Ideana oli eduskuntatyön kehittäminen niin, että kansanedustajien tietotaitoa hyödynnettäisiin nykyistä paremmin. Ikävä kyllä silloinen puhemies Eero Heinäluoma suhtautui asiaan hyvin epäasiallisesti ja torjuvasti.

Olen toiminut yrittäjänä ja muutoinkin yrityselämässä. Siellä pyritään saamaan henkilökunnalta ja asiakkailta palautetta, joka sitten tarkkaan tutkitaan ja parhaat ideat otetaan käyttöön.

Suomen tärkeimmässä työpaikassa eduskunnassa kansanedustajat tuntevat ja tietävät paljon asioita. Siihen suhtaudutaan kuitenkin torjuvasti. Se on erittäin tyhmää.

Kansanedustajien käytännön työ on valiokunnissa. Nyt siellä useimmiten vain jaaritellaan pilkun paikasta jonkun lakiesityksen yhteydessä. Yksittäisen kansanedustajan vaikutusmahdollisuudet ovat lähes olemattomat.

………..

Klikkaa oheisia painikkeita, että tämä blogi ja media saavat uusia lukijoita. Anna sanan kiertää.

Tietoa julkaisijasta

Reijo Tossavainen

Toisinajattelija. Sanoja ja tekoja. Nöyrästi, mutta nöyristelemättä.
Eläkeläinen, entinen päätoimittaja-yrittäjä ja kansanedustaja (ps).